Göran Harnesk: Vi som sport och rörelse vill ta ett ansvar
ANNONS
Så arbetar Svensk Innebandy för en mer jämställd sport och ett mer jämställt samhälle.
Under dagen har det framkommit att en meriterad herrspelare har sexuellt trakasserat flertalet kvinnor som tidigare spelat innebandy på högsta nivå. Göran Harnesk, generalsekreterare på SIBF, berättar om hur innebandyn arbetar med dessa frågor:Det är otroligt viktigt att personer som utsätts för trakasserier eller dylikt vågar lyfta upp det till ytan. Det ska vara tydligt var man kan söka stöd/hjälp och få reda på vad man kan göra i en sådan situation. Ju fler som vågar säga ifrån desto tydligare kommer vägen att bli och vår förhoppning är att det kommer leda till en mer jämställd sport och ett mer jämställt samhälle.
Vi ser inte detta som en problematik som är avgränsad till just idrotten. Det är en samhällsfråga. Men vi som sport och rörelse vill ta ett ansvar. Vi vill finnas som ett stöd, som en faktor till förändring och som ett bollplank i hur man kan arbeta med jämställdhet.
Vi arbetar kontinuerligt med vår värdegrund och försöker se till att det inte bara blir fina ord på ett papper. Det här är jätteviktigt för oss. Vi vill att våra värderingar ska genomsyra hela vår sport. Det handlar bland annat om jämställdhet men också hur vi bemöter och behandlar varandra överhuvudtaget.
Jämställdhet har varit en viktig fråga för innebandyn i många år och från och 2017/18 satte vi en jämställdhetsstrategi för att nå de mål som Riksidrottsförbundet och vi satt upp. Det handlar om fyra områden som vi kopplat aktiviteter till:
• Varannan damernas
Vid 2017 års RF-stämma antogs nya jämställdhetsmål som Svensk Innebandy har att ta hänsyn till. Delmålen innebär att idrottsrörelsen på alla nivåer ska arbeta målmedvetet så att det till RF-stämman 2025 råder minst 60/40 mellan könen.
• Regelverk
En del i att få fler aktiva tjejer inom Svensk Innebandy är att se över regelverket och tävlingsstrukturen och att vid regeländringar göra en behovsanalys för att se om ändringarna leder till att det blir flera aktiva tjejer.
• Utbildning
Kunskap kring jämställdhet har en hög prioritet. Vi behöver utbilda våra ledare, tränare, domare och förtroendevalda. I första hand kommer fokus läggas på att få in kunskap kring jämställdhet, och skapa en förståelse för de jämställdhetsmål som finns. Fokus läggs även på ledarskap.
• Föreningsutveckling
För att skapa optimala förutsättningar för tjejer räcker det därför inte att bara se över deras möjligheter att delta och stanna kvar. Vi behöver se över stadgar, policys och andra styrdokument som för att minska hindren för tjejers fortsatta deltagande.