Domarhjältarnas tips: Så blir du en bra domare
ANNONS
De har själva blivit framröstade som några av Sveriges mest populära innebandydomare. Nu ger de sina bästa tips till yngre domare som vill lyckas inom rollen som inte alltid är den mest tacksamma.
Casper Dahlberg, Småland:- Jag var 17 år när jag började döma på distriktet vilket är ganska ungt. En bra skola för mig har redan från början varit att se och lära av mer rutinerade domare. Man bör titta på mycket innebandy och döma mycket matcher i början för att få mer erfarenhet, vilket är grunden för trygghet. När man är trygg i rollen som domare blir det bara roligare och roligare. Visa ett stort engagemang för uppdraget, var aktiv och framförallt ödmjuk, ödmjukhet räcker långt!
Leon Fuchs, Skåne:
- Att lära sig lyssna på spelare och ledare är en egenskap man måste bemästra. Att vara ödmjuk och kunna erkänna misstag. Ha mål och delmål där man tar steg för steg det man vill uppnå. Regelkunskap är a och o för att kunna lyckas.
Ville Hedsberg, Västerbotten:
- Många tycker ju att det är jobbigt att blåsa av spelet och ta ett frislag, och för att bli tryggare i sig själv rekommenderar jag att du ska våga ta beslut utanför banan till att börja med. Tveka inte, utan ta ett beslut och kör på det! Och var inte rädd att erkänna att du faktiskt gjort fel, det gör alla någon gång då och då.
Erik Lindberg, Gästrikland:
- Mitt absoluta viktigaste tips och det jag intalar mig själv inför varje match är att ha roligt, jag ska verkligen vilja åka till hallen för att utföra mina uppdrag. Tycker jag inte att det är kul att vara där kommer det smitta av sig på alla andra och risken att göra en dålig match ökar. Årets viktigaste match är alltid den matchen man dömer just nu.
Patrik Sjöberg, Västernorrland:
- Tips till nya domare och yngre domare är att våga tror på er själv och är inte rädd för att blåsa i pipan, bättre att blåsa en gång för mycket än inte alls. Sedan så är det mycket upp till ledare och spelare att försöka hjälpa de nya och yngre! Annars får de göra som jag gjorde min första match, ledaren i ena laget gnällde och gnällde på mig... då gick jag fram och tog av mig tröjan och gav den till honom och sa att vi skulle byta så kunde han få se hur kul det var att stå på planen medan jag gormar på honom! Han gick då inte med på det, men efteråt sa han inte ett pip!
Fredrik Knutsson, Örebro:
- Tro på dig själv, var inte rädd för att testa nya saker, var ödmjuk gentemot dina kollegor, och ta inte åt dig personligen om publik ledare endast har negativa saker att säga dig!
Tobias Berger, Stockholm:
- Jag började döma när jag var 16 år tillsammans med min bror som var 15. Viktigt för oss var att hela tiden ha gemensamma mål och sträva efter utveckling. Lyssna på domarcoacherna som är ute på fältet och jobba hela tiden utifrån deras tips.
Adam Kruse, Göteborg:
- Döm mycket och se på andra. Var öppen för feedback och lyssna på domarcoacher. Det handlar till stor del om rutin och erfarenhet.
Bemir Brkic, Södermanland:
- Gå ut och ha kul! Ha glimten i ögat. Att ha en dialog med spelare är det viktigaste man kan ha som domare. När jag började döma så var jag i min lilla bubbla, ingen fick prata med mig och det var jag som bestämde. Jag blev själv ledare för ett fotbollslag i Nyköping och började irriterade mig på domare som inte ville prata. Jag ändrade på mig som domare och nu idag så går allt väldigt bra. Vi har kul på planen. Att kunna skratta och ha dialog med spelare gör jobbet otroligt lättare. Våga erkänna dina misstag, gör du det så kommer du växa enormt mycket både som domare och som människa.
Vi är alla människor, och vi gör alla misstag!
Pär Wårell, Norrbotten:
- Yngre domare tycker jag ska döma tillsammans med äldre och ”bra” domare, i alla fall ett antal matcher. I många ungdomsmatcher, är det föräldrar på sidan om, som beter sig mest illa.
Bjarne Wesenlund, Västergötland:
- Var tydlig! Stå för ditt omedelbara domslut sen kan du självklart prata om rätt eller fel men ta ett beslut och stå för det. Sen måste man vara ödmjuk inför alla inte agera polis-spelarna vet vem som bestämmer och det är inget man behöver förstärka annat än vid nödvändiga situationer såklart och visa att du har roligt på plan, mitt i en het match måste man kunna visa glädje för det är ju trots allt för att jag tycker det är roligt som jag dömer. Lagen lägger ner tusentals timmar på en säsong och då måste man förstå att det kommer frustration och synpunkter, dock inom rimliga gränser.