Ta tips från en av de allra bästa!
Foto: Event-bilder.se
Landet runt

Rasmus Enström: Så går du från talang till stjärna

ANNONS

Rasmus Enström har tidigare blivit utsedd till väldens bästa innebandyspelare. Samtidigt pågår just nu släppet av Sveriges största talanger under 17 år. Här berättar Rasmus om sin väg till toppen.

Rasmus Enströms innebandykarriär har följt ett ganska vanligt mönster. När han som 15-åring blev uttagen i distriktslaget så började han förstå att detta var en idrott han kunde bli bra i.
- Det var väl där och då, när man kom med i distriktslaget och fick spela SDF-SM, som jag började tänka att ”jag är rätt vass på innebandy”. Jag visste ju att jag var bra och duktig innan, men kanske inte den där jättetalangen som Kim Nilsson var när han kom fram. När jag senare även kom med i HJ17-laget och vi tog oss till final i JAS. Där och då kände jag att jag var en av de stora talangerna i Sverige.

Hur tog du steget från talang tills stjärna?
- Jag blev uppringd av Västerås innebandy när jag var 16-17 år och de ville att jag skulle spela för dem. Men jag valde att stanna kvar i MIK Västerås i division 2 för att min tränare tyckte att jag skulle stanna kvar och spela där och få mycket speltid. I och med att jag stannade kvar så fick jag mycket speltid i både boxplay och powerplay. Jag spelade väl fyra matcher per helg under min tid där istället för att byta lag och sitta på bänken men få träna med duktiga spelare. Jag valde matchning framför att se och lära. Det var den vägen som fungerade för mig. Att spela mycket. Den vägen tror jag är den rätta.

Hur tidigt ska man spela seniorinnebandy. Vad är viktigast att träna på?
- Ta vår Casper Backby som exempel. Han var 16 år när han började träna med oss i A-laget och spelade även matcher med ungdomslaget i division 1 och en massa juniorinnebandy. Det var nästan som när jag spelade och fick träna massor med A-laget och spela med de bästa i Sverige. Så den vägen, att träna med ett A-lag och spela betydande matcher i division 1 tror jag på. Nu har inte alla den möjligheten givetvis. Men får man chansen ska man ta den.


Tre snabba tips från Rasmus Enström
SSL ÄR ETT STORT STEG
Det är viktigt att man är beredd på omställningen som krävs för att spela i världens bästa liga. Det går mycket fortare och det gäller att man hela tiden vill lära sig och är uppmärksam.

NÖTA, NÖTA OCH NÖTA
Sluta aldrig träna på saker och ting. Även de tråkiga är lika viktiga. Det är bara att nöta på och ta emot de tips som mer äldre och rutinerade spelare ger dig.

LYSSNA PÅ DINA TRÄNARE
Ta alltid emot den informationen och de tips som dina tränare ger dig. Jag lyssnade alltid på alla mina tränare. De finns där av en anledning och allt de säger, säger de för att du ska bli så bra som du bara kan bli.
Den här artikeln handlar om: