Linköpingtränaren Johan Astbrant tycker till om VM-kvalet.
Foto: IFF och Per Wiklund
Landslaget

Astbrant: Jag är trött på tjatet om Kim Nilsson

ANNONS

Linköpings tränare tycker till om kommande VM-kval och vad han tycker om truppen.

2015 infördes VM-kval för första gången och då var det damerna som kvalde. Herrarnas första kval spelades i Nitra, Slovakien i februari 2016. Imorgon är det dags för herrarnas andra VM-kval och åter igen spelas det i Nitra. Vi har frågat några SSL-tränare vad de tycker om intresset för ett VM-kval.
- Jag har snackat mycket om det i veckan både med föreningen och folk som brukar titta på våra matcher, säger Linköpings tränare Johan Astbrant till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Resultatmässigt kanske det inte är gynnande för sporten men det finns en poäng i att de fyra stora Sverige, Finland, Tjeckien och Schweiz visar upp sig för de mindre nationerna. VM-kvalet är lite lurigt men i ett större perspektiv tycker jag att det finns en poäng.

Under det historiska första VM-kvalet vann Sverige alla sina fem matcher med stora siffror och målskillnaden slutade på 106-7. Ett snitt på cirka 21-1 per match. Så vad betyder ett kval för Sveriges del?
- Egentligen ingenting. Det handlar bara om att marknadsföra sporten. Resultaten är inte gynnsamma men sporten kan få mycket publicitet bland länder som inte sett innebandy tidigare så jag tycker inte man ska ta någon hänsyn till vad det står på tavlan.

Vad tycker du om truppen Mikael Hill tagit ut?
- Man kommer alltid ha invändningar på spelare man vill ha med och inte ha med, en landslagstrupp berör såklart. Men på det stora hela tycker jag det är en bra trupp med många spännande spelare. Jag tycker Hill gör jäkligt rätt när han har sin stomme med spelare som han litar på men att han även börjar titta på spelare som han tror på inför VM 2020.

Saknar du någon spelare eller någon spelare som inte borde vara med?
- Inte på rak arm men det känns som vi saknar bredden på högerforward-sidan där vi inte håller landslagsklass just nu. Backsidan däremot är fantastiskt bra. Vi har så många bra spelare i Sverige så jag kan inte säga att jag saknar någon speciell. Däremot är jag väldigt trött på tjatet om att Kim Nilsson spelar i allsvenskan och är med i landslaget. Det finns ingen annan högerforward i Sverige som utmanar honom på den positionen, så det är bara skitsnack.

Sveriges medelålder på VM-kvaltruppen är 25,25 år, din spontana reaktion på det?
- Det låter som en bra ålder på ett landslag. Då har man rutin med men även lite yngre spelare. Rutinen behövs för att få in de yngre spelarna rätt i laget. Så Johan Samuelsson, Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström har viktiga roller för att visa de yngre spelarna vad som krävs för att vara en landslagsspelare.

Hur vill du se Sverige spela?

- Sverige kommer såklart spela ett annat spel än vad man gör i ett VM. Nu kommer man möta lag som har fem spelare som ligger på försvar i egen zon. Så det blir viktigt att ha ett bra bolltempo och visa initiativ. Men det taktiska spelar ingen roll för de kommer vinna hur de än spelar. Men det är klart att man alltid vill se en snabb och attraktiv innebandy.

Sveriges grupp - Euro2
Sverige
Tyskland
Slovakien
Slovenien
Frankrike

Sveriges spelschema
Onsdag - 19.00 - Frankrike-Sverige
Fredag - 19.00 - Sverige-Tyskland
Lördag - 13.00 - Sverige-Slovenien
Söndag - 19.00 - Slovakien Sverige


Sveriges trupp
Målvakter
Måns Parsjö-Tegnér, IBK Dalen
Jon Hedlund, Pixbo Wallenstam IBK

Utespelare
Jonathan Nilsson, FC Helsingborg
Gustav Fritzell, Linköping IBK
André Andersson, Växjö IBK
Casper Backby, IBF Falun
Joel Dagman, Linköping IBK
Rasmus Enström, IBF Falun
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Tobias Gustafsson, Storvreta IBK
Alexander Hallén, IBF Falun
Kasper Hedlund, Mullsjö AIS
Emil Johansson, IBF Falun
Markus Jonsson, Växjö IBK
Robin Nilsberth, Storvreta IBK
Kim Nilsson, FBC Kalmarsund
Sebastian Palmqvist, Mullsjö AIS
Ludwig Persson, Växjö IBK
Johan Samuelsson, Unihockey Tigers Langnau
Albin Sjögren, Storvreta IBK
Rasmus Sundstedt, HC Rychenberg
Den här artikeln handlar om: