"Vi har en tendens att brista i vårt tålamod med yngre spelare", menar SIBF:s utvecklingschef Emil Risberg.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Utvecklingschefen: Man ska skynda långsamt

ANNONS

Emil Risberg, utvecklingschef på Svenska Innebandyförbundet, om hur man bör tänka när en 16-åring ska debutera i seniorspel - och hur spel i SSL redan vid 16 års ålder rimmar med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell.


Har du några tips på hur man bör tänka som 16-årig spelare, förälder och förening när man överväger seniorspel för den unga spelaren?
- Jag tycker alltid att man ska skynda långsamt och vara vaksam på belastningen i den här åldern. Det är väldigt lätt, och vanligt, i den här åldern att man som spelare matchas i många olika lag i föreningen. Så om det även ska vara aktuellt att spela i seniorlaget så bör man fundera på vilka andra lag spelaren då inte bör fortsätta spela i. Det är lätt att en ivrig och engagerad 16-åring vill spela väldigt mycket matcher. Men det är då det måste finnas vuxna runtomkring som kan hjälpa till med belastningen utifrån ett längre perspektiv. Det är tyvärr alltför många spelare i junioråldern som aldrig får känna sig pigga och fräscha, vilket är en förutsättning för att kunna göra sig själv rättvis i matchsituationerna.

Ser man till SIU-modellen så framgår det att längdtillväxten hos pojkspelare är avslutad när man är 18 år, och att optimal träningsperiod för styrka är mellan 12 och 18 månader efter tillväxtspurtens topp. Med andra ord är man inte alltid fullt utvecklad fysiskt som 16-åring (eller 17 och 18). Hur ska man gå tillväga för att avgöra om man är redo fysiskt för seniorspel?
- Precis som allting annat är det väldigt individuellt. Det finns de pojkar som har vuxit färdigt innan dess. Det behöver ju dock inte innebära att man är fysiskt redo för seniorspel, beroende på vilken nivå vi pratar om. Jag vill dock även på den här frågan hänvisa till mitt svar på föregående fråga, där nyckeln är belastningen och att spelarna hinner träna upp sina förmågor istället för att bara spela matcher.

Löper man större risk att skada sig om man inte är fullt fysiskt utvecklad, när man möter fullt utvecklade?
- Jag känner inte till att det skulle finnas ett samband mellan fysisk utveckling och skador på det som sätt som efterfrågas här. Åtminstone har det inte studerats, vilket också kan vara svårt eftersom det nog är ganska svårt. Du behöver ju i så fall veta hur långt i utvecklingen som den skadade har kommit, samt hur omgivningens mognad ser ut. Och rent vetenskapligt kan det bli lite knepigt tror jag.

- Samtidigt kan jag reflektera över vad inte fullt fysiskt utvecklad innebär. Pratar vi om individer som är i början av puberteten, eller pratar vi om individer som är i slutet av densamma? Pratar vi om 12-åringar som möter 25-åringar eller pratar vi om 16-åringar som möter 20-åringar?

- Det finns ju i huvudsak två typer av skador. Olycksfallsskador som kan ske både med och utan kontakt med motspelare. En allvarlig knäskada kan ju ske utan kontakt med någon annan. Och allvarliga knäskador är ju ett välkänt problem, främst bland tjejer, i de här åldrarna. Sedan finns det också överbelastningsskador. Och då är vi tillbaka till belastningen som jag nämnt tidigare. Därmed inte sagt att det är speciellt klokt att en 13-åring möter en 25-åring i tävlingssituationer. Det bör finnas en del skillnader i krafter de två emellan, vilket så klart också borde öka skaderisken.

Finns det några studier på om det är ”farligare” skademässigt att spela i högre eller lägre division? Att det till exempel spelas mer vårdslöst i lägre divisioner. Dvs, skulle det kunna vara mindre skaderisk om man debuterar i SSL än i division 5?
- Nej, det finns det inte inom innebandyn. Vi har bara statistik på vilka skador som är vanligast i olika åldrar uppdelat per kön. Däremot skulle det så klart vara intressant att titta närmare på.

Som 16-åring har man precis gått över från röd ”träna för att träna”-nivå till svart ”träna för att tävla”-nivå, och först där tillåter SIU-modellen elitsatsning. En 16-åring gör sitt första år på svart nivå. Är det ett rimligt steg från att som 15-åring inte få spela i seniorserie eller SM-tävling (finns undantag för distrikt nu men på sikt är det SIBF:s mål i SDF-SM), till att som 16-åring kunna spela i världens bästa liga?
- En bra fråga. För mig är den lite mer komplex än så. För det första så finns det ingen anledning att specialisera sig och elitsatsa före ingången på gymnasiet. Vår idrott, precis som många andra idrotter, kräver inte det. Det finns det ganska mycket studier som pekar på. För det andra så är inte regeln om seniorspel direkt kopplad till vår utvecklingsmodell, att det skulle gå en skarp gräns mellan 15 och 16 år. Vår utvecklingsmodell säger att du ska spela på din nivå. Och eftersom alla individer utvecklas olika så kan den nivån variera mellan olika individer. Inte minst kopplat till fysisk mognad. Samtidigt så måste man dra gränsen någonstans. Regeln kom i första hand till för att stoppa alltför unga spelare att flyttas upp för snabbt, d v s på fel nivå. Intentionen med det tycker jag är bra, vilket också är i linje med vår modell. Vi har en tendens att brista i vårt tålamod med yngre spelare, både inom vår och inom andra idrotter. Det är ingen som vill stå i vägen för en ung spelares framfart. Men samtidigt måste vuxna i omgivningen agera moget och tänka lite längre. Och då är vi tillbaka till mina svar ovan kring belastningen, som vi ser brister alltför ofta.

16-åriga debutanter i SSL senaste 5 åren
2017/18: 8 (födda 2001)
Emil Kalentun, Falun, 2 matcher
Malte Lundmark, Falun, 15 matcher
Nils Kero, Örebro, 3 matcher
Emil Ruud, Örebro, 12 matcher
Filip Eriksson, Sirius, 8 matcher
Timothy Kristiansson, Mullsjö, 1 match
Gustav Wallberg, Pixbo, 1 match
Filip Langer, Pixbo (värvad i veckan från Tjeckien)

2016/17: 0 (födda 2000)

2015/16: 3 (födda 1999)
Alexander Haukirauma, Gävle, 1 match
Adam Brodén, Falun, 2 matcher
Andreas Strömstedt, Sirius, 1 match

2014/15: 1 (födda 1998)
Jacob Grönvik, Granlo, 1 match

2013/14: 4 (födda 1997)
Simon Berg, Caperiotäby, 10 matcher
Casper Backby, Falun, 11 matcher
Adam Hjalmarsson, Jönköping, 2 matcher
Jonas Wängefors, Jönköping, 1 match

Fotnot: Sammanställningen utgår ifrån antal matcher man varit med i laguppställningen, oavsett om man spelat eller suttit på bänken.
Den här artikeln handlar om: