Laakso: Vi trendar åt rätt håll
ANNONS
Linköpings målvakten Robin Laakso tycker att specefik målvaktsträning är på frammarsch.
Målvaktsutbildaren Pontus Boman utförde en undersökning med 201 målvakter som visade att många inte får det stöd de behöver från tränare på träning och match. Robin Laakso, SSL-målvakt i Linköping, är inte förvånad men tycker att utvecklingen går framåt och att intresset för målvaktsträning ökar.- Jag upplever att ledare generellt sett är intresserade av sina målvakter och målvaktsträning men att man ibland känner att man saknar verktyg och/eller kunskap för att vara ett stöd till sina målvakter. Samtidigt är innebandyn fortfarande en sport under utveckling så det känns som att intresset och kunskapen sprids allt mer via engagerade personer i olika föreningar som brinner för målvakter och målvaktsspel, säger Laakso till Innebadnymagazinet och fortsätter tycka till om undersökningen:
- Om man då ser på själva undersökningen så kan jag bara tänka mig hur resultatet skulle ha sett ut om Pontus gjort undersökningen för säg en 5-7 år sedan i samband med att Oscar Lundin och Per Svedin drog igång sina Goalie Camps för första gången och visade vilket sug och intresse som det faktiskt fanns för målvaktsträning. Så om jag försöker se bakåt så känns det i alla fall för mig som att vi trendar åt rätt håll samtidigt som man alltid önskar att alla målvakter oavsett nivå och ålder får det stöd och den hjälp man önskar vid varje tillfälle.
Laakso själv har inte fått så mycket målvaktsträning under sina år utan han är självupplärd genom att titta på andra.
- Det har väl varit relativt sparsmakat under mina ungdomsår.
Jag har alltid varit relativt analytisk av mig och skolat mig själv i mångt och mycket. Jag har även försökt att diskutera med olika ledare och sådär runt omkring när det gäller mer tekniska delar dock har det inte varit speciellt mycket specifik målvaktsträning. Själv tog jag även mycket intryck från den gamla elitmålvakten Mikael "Lelle" Lennartsson under hans tid i Kungsör och med vilken inställning han tog sig an målvaktsspelet och sina förberedelser.
Första goalie campet blev som en dröm
- Men ren specifik målvaktsträning bestod väl egentligen från början för mig av det som historiskt var målvaktsträning. Övningar som i princip bestod av x antal hundra diagonalpassningar och skott som egentligen blev mer av en mjölksyreövning snarare än det jag skulle kalla för målvaktsträning. Första gången jag stötte på egentligen kvalitativ målvaktsträning var nog när jag deltog på Warberg Goalie Camp under någon säsong när jag var i Lillån. Första gången var det nästan lite som en dröm för en målvaktsnörd som mig, att kunna diskutera teoretiska och praktiska målvaktsfrågor med ett gäng andra målvaktsnördar var väldigt utvecklande och inspirerande får jag lov att säga. Sen har jag alltid försökt se till att ha en bra dialog med tränarstaben om jag känner att jag saknar något samt emellanåt skapa egna praktiska teknikpass eller övningar som man kan köra med någon som vill träna avslut. Sen jag kom till Linköping har jag dessutom fått ett bra bollplank i vår målvaktstränare Stefan Aronsson.
- Hur stort problem tycker du att det här är, och hur tror du innebandyn kan ta tag i det?
- Nej, men som jag sa tidigare vill man väl alltid att alla målvakter och spelare rent generellt får den uppmärksamhet och stöd som man både vill ha och behöver vid varje given träning eller match.
- Jag känner dock att intresset är helt klart på uppgång med olika träningsdagar och camper som är dedikerade för oss målvakter. Både distrikten och föreningar upplever jag försöker arrangera målvaktsträningar allt oftare nu mot tidigare. Här i Linköping IBK som exempel är vi en grupp som genomför några specifika målvaktsträningar per säsong där Karin Lundin gör ett hästjobb med arrangemanget runt omkring medan jag och Elin Rosén från vårt damlag håller i själva träningarna. För mig personligen är det otroligt kul att träffa unga målvakter och framför allt nu när man har träffat några x antal gånger och se vilken utveckling som varje individ gör från tillfälle till tillfälle. Min känsla är också att både målvakter och deltagande ledare går därifrån och känner att de får med sig saker hem till sina lag att både tänka och träna på för att fortsätta utvecklas samtidigt som de verkar ha riktigt roligt.
- Och vi är dessutom som sagt inte ensamma om sådana tillfällen utan det finns ett antal olika camper eller träningsdagar som arrangeras av föreningarna själva, distrikten eller bara duktiga målvaktstränare såsom Pontus själv eller DIN-gänget för att nämna två exempel bland många fler. Så jag tror att den kunskapsspridning som dessa tillfällen innebär är viktiga att fortsätta med och utveckla än mer. Det som är viktigt att trycka på är att i möjligaste mån få både målvakter och deras ledare eller förälder att vara med och delta vid sådana tillfällen så att man som målvakt fortsatt har ett stöd och någon att diskutera saker med. Så tror och hoppas jag att nästa gång en sådan här undersökning görs så ser siffrorna ännu bättre ut.