Superspännande, IFF!
ANNONS
Magnus Fredriksson, Innebandymagazinets grundare och tidigare chefredaktör/redaktör, skriver en krönika om nya regeländringarna som kommer lyfta innebandyn ytterligare.
Spännande att Internationella Innebandyförbundet (som har ansvar för sportens regler) vågar fortsätta tänka framåt. De nya regelförändringarna ligger verkligen i tiden och det är tydligt att sporten vill ”plocka bort” bedömningssituationer som kan få helt avgörande betydelse för ett resultat. De tre nya regeländringar inför 2018/19 är att bollen får föras bakåt under straff, frislag för passivt spel och att nick inte ger utvisning utan enbart frislag.# Passivt spel
När innebandyn vill förändra och förhindra passivt spel handlar det om att ge domarna ett redskap att bestraffa ett lag som håller bollen bakom sitt egna mål bland annat. Det är ett positivt steg att gå. Jag hade dock hellre sett ett tydligt redskap att förhindra ett lag med boll att inte gå till anfall när klockan är framme på 19.25. Detta för att kunna hålla bollen i 30 sekunder för att själva få det absolut sista avslutet i en period. Jag avskyr det varje gång och något som varit högsta mode åtminstone de sista 15 åren. Kan den nya tolkningen få bort den situation jag precis beskrev står jag mer än gärna och gör vågen under hela SM-finalen i Globen 2018… I annat fall ser jag inte den nya regeln som något överdrivet spännande. Någonstans inom mig finns en känsla av att det är upp till det jagade laget utan boll att ta tillbaka bollen och på så sätt förhindra passivt spel men här är det uppenbart att några tänkt på ett annat sätt.
# Tillåtet att föra bollen bakåt under straff
TV vill ha straffar istället för tidlös sudden death i slutspelsmatcher. Vi kommer fortsättningsvis få uppleva mängder av straffavgöranden i SM och VM-finaler. Alla minns såklart fortfarande Warbergsspelaren Mathias ”Bult” Larssons straff i SM-finalen som blåstes bort eller den finska damstraffen som blåstes bort av samma anledning i VM-finalen för två år sedan. Det vill säga att straffskytten drog bollen bakåt i sin väg fram in i nätmaskorna. I efterhand har det nästan varit omöjligt att ge domarna rätt eller fel via Youtubeklippen. Det vi vet är att just detta moment har INGEN kontroll på, varken SIBF, IFF, domarna eller för den delen spelarna.
Den nya regelförändringen innebär att straffläggaren som rör sig framåt får dra bollen bakåt om samma person samtidigt är i rörelse framåt. Det ger zorrospecialisterna bättre möjligheter att inte bli avblåsta. Dessutom kommer världens alla innebandyspelare som älskar att göra ”Foppa”/”Kenta Nilsson”-straffen på träningar nu även kan göra den varianten under en match utan att bli avblåsta.
Jag måste hylla IFF för denna förändring. Det kommer bli jättespännande att följa utvecklingen för den här situationen de kommande åren. Jag är övertygad om att vi kommer få se mängder av kreativa straffar som inte belönas med avblåsning innan bollen hamnar i nät. Och en regel som gör det ännu svårare för en målvakt att rädda bollen måste väl ses som en något helt fantastisk, även om målvakterna inte håller med…
Jag minns fortfarande min straff i Valhalla Sporthall som blev avblåst på 1990-talet i högsta serien. Jag hade lurat bort målvakten fullständigt och han låg där på golvet och letade småspik på parkettgolvet, bollen var i rullning framåt och jag hade så bra med tid att lägga in den i mål att jag gick runt bollen. Då valde domaren helt felaktigt att tolka det som att jag drog bollen bakåt när jag enbart ville vara 100 procent säker på att rulla den in i mål. Det var en absurd avblåsning som jag än idag är förbannad på. Och jag är övertygad om att hela Warberg IC fortfarande inte glömt bort vad som hände i SM-finalen 2011 i Globen…
# Fotboll och handbollen har förändrat
Fotbollen har enligt mig många stora utmaningar framför sig när det handlar om fairplay gällande filmningar innanför och utanför straffområdet. Istället har det egentligen helt fokuserat på om bollen är inne eller inte i form av målkameror. Kanske inte så konstigt med alla kameror runt fotbollen. Jag tycker att egentligen all fokus borde ligga på att få bort alla filmningar som förstör fotbollen.
Handbollen har precis genomfört regeländringar kring att ta ut målvakten och passivt spel. Det är intressant att följa debatten kring detta. Det var tidigare en märklig syn att se skådespelet kring matcher när domarna verkligen skulle blåsa av för passivt spel. Med den nya regeln är det solklart, sex passningar kvar när domaren fått upp handen. Bra där. Tidigare var den som ersatte handbollsmålvakten tvungen att ha väst på sig. Nu är handbollen mer flexibel med att ersätta målvakten med en extra utespelare. Denna förändring har delat handbollen. Ena halvan menar att det förstör syftet med utvisningar då ett lag kan plocka målvakten och fortfarande spela 6 mot 6 i anfallsspelet. Andra halvan menar att spelet blir mer offensivt och ger lagen större möjlighet att förändra matchbilden. Handbollen vill vara offensivare men frågan är om resultatet i slutändan blir som de vill?!
# Älskar innebandyns offensiva utveckling!
Jag älskar att innebandyn är offensiva med att förändra och förbättra tolkningar och regler kring sporten. Jag känner att de som är med och påverkar är mer offensiva än någonsin och vågar tänka klart för sportens bästa. Jag upplever det som en mycket bättre jargong än tidigare.
Ett exempel är dubbelfelet att nick bestraffas med utvisning. Från och med säsongen 2018/19 ger en nick enbart frislag. Det är inget jätteproblem längre men en utvisning har alltid varit en absurd konsekvens. Den försvarare som blir först att nicka bort bollen från att hamna i mål bjuder jag på en Bingolott till uppesittarkvällen 2018. Eller hur ska den nya regeln tolkas? Kan det ändå i vissa givna situationer bestraffas med mer än ett frislag? Skulle nog tro det!
Jag ger IFF alla tummar upp i vädret på att sporten är på rätt väg framåt. Detta genom fortsatt offensiv tankefrihet.
Krönikör: Magnus Fredriksson. Grundare av Innebandymagazinet har i närmare 30 år följt innebandy på första parkett som spelare, domare, ledare, kanslist, styrelsemedlem samt inte minst journalist över hela Sverige och internationellt.