Sök
 
András Czitrom gjorde under 80-talet viktiga uppgifter för framförallt Svensk Innebandy som pådrivare i sin roll i SIBF:s styrelse. Innebandyns medlemskap i RF var något som han låg bakom, bland annat.
Övrigt

Dagen då innebandyn accepterades som en idrott

Den 22 november 1985 blev innebandy en accepterad idrott i Sverige. Då blev man invald i Riksidrottsförbundet som bland annat ger det statliga aktivitetsstödet. – Jag kände stolthet, visst. Som att vinna ett SM-guld, VM-guld eller vilket guld som helst egentligen, berättade András Czitrom om den historiska händelsen för Innebandymagazinet.se.

Med gott mod och stort hopp lämnade den då 33-åriga SIBF-ordföranden András Czitrom sitt hem i Vallentuna i november 1985. Czitrom checkade in på Hotell Tegnérlunden i Stockholm. Han skulle på det stora Riksidrottsmötet där innebandyns öde i RF skulle avgöras två dagar senare.

Den största rädslan att släppa in nya medlemmar I idrottsfamiljen har nämligen alltid legat i att den ekonomiska kakan måste delas på flera. Några tyckte därför att det nya uppstickarförbundet skulle vara kvar som medlem i Landhockeyförbundet. Dit hade innebandyn anslutit några år tidigare.

András Czitrom hade studerat hur andra sökande förbund hade gjort när de var i innebandyns ställe. Han koncentrerade sig på de personer som verkligen skulle till mötet och rösta.
– Jag utlovade att vi skulle bli ett mycket starkt tillskott i idrottsfamiljen som skulle bidra till att RF skulle få mer pengar, har Czitrom berättat för Innebandymagazinet.

Framför allt var András Czitrom ute efter skriftliga ja. I praktiken innebar röster på papper ingenting. Alla tvingades ändå att rösta på mötet men András var säker på att folk skulle hålla vad de lovat skriftligen. En underskrift på en pappersbit är något högt respekterat.

Det var också en grym lockelse att trycka upp i näsan på folk som var osäkra. ”Ja, fotbollen stödjer oss i alla fall, se här!”

Nu var det precis så. Fotbolls­bossen Lennart Johansson var en av de tyngsta korten innebandyn kunde laborera med. Att han och Hand­bollens ordförande Staffan Holmqvist ställde sig bakom ansökan skulle visa sig viktigt mot slutet. Men visst fanns det fortfarande en oro.
– Det var en ensamshow. Det var det faktiskt. Jag var ganska ensam om att tro på mina egna idéer, med lite stöd från Stefan Kratz, berättade András Czitrom och fortsätter:

– Allt var tvunget att gå så snabbt också. Vi hann inte ens bilda en kommitté. Det hade dessutom tagit för lång tid om vi skulle behöva stanna upp varje gång vi skulle besluta något. Andra kände nog mer eller mindre ”Låt honom köra”.

Fredagens punkter gick så snabbt att innebandyn kunde behandlas redan där. Det innebar att endast tre personer, Czitrom, dåvarande för­bunds­kaptenen/förbundssekreteraren Stefan Kratz och Henrik Winskogh, representerade innebandyn. Resten hann helt enkelt inte dit i tid.

Som första talare klev ordföranden i Västmanlands Idrottsförbund Bo Ericsson fram och höll ett tal som överraskade. Han sa bland annat.
– Vi tycker inte att Riksidrotts­styrelsen har rätt. Vi tycker att innebandyn är närbesläktad med två idrotter och det är landhockey och bandy och vi anser alltså att riks­idrottsmötet tänker väldigt noga efter.

För en stund blev András ställd.
– Jag blev väldigt överraskad. Chockad. Jag förstår inte än i dag vad han var ute efter, det måste ha varit något annat. Han var så nervös att han på slutet blandade ihop allt och yrkade avslag för landhockey­förbundet. Men jag hämtade mig rätt snabbt. Allting var så välregisserat. Det var planerat att Handbolls­ordföranden Staffan Holmqvist skulle tala och efter honom satt Lennart Johansson beredd om det skulle behövas.

De rungande applåderna Staffan Holmqvist fick efter sitt inlägg om att stödja innebandyn tyckte András Czitrom räckte. Lennart Johansson behövde inte användas.

Mycket riktigt. Även om Västman­lands Idrottsförbund begärde votering så var resultatet en överlägsen seger för innebandyn. Enbart ett tiotal av totalt 200 röstande var emot.
– Härmed är Svenska Innebandy­förbundet medlemmar i RF, konstaterade mötesordföranden Ann Marie Sundbom.

I det ögonblicket ställde sig innebandyfolket upp och jublade. András Czitrom sträckte händerna i luften.
– Allt! Det betydde allt. Det var ett oerhört viktigt ögonblick för innebandyn. Det var grundstenen till där vi är i dag som lades den där dagen, sa András Czitrom.

Stefan Kratz, som tidigare tuggat sönder naglarna, stod som förstenad med händerna rakt upp i luften.
– Nu vet jag inte, nu är det slut, fick han till slut fram.

– Herregud, sa András. EM, VM, OS, det har vi fortfarande kvar att uppnå!

Att innebandyn skulle komma in i RF 1985 var som du säkert förstår långt ifrån säkert. Faktum är att invalet så här i efterhand är att betrakta som en stor sensation. Det medger även András Czitrom i dag.
– På den tiden var vi absolut inte så bra som kriterierna krävde. Inte på en enda punkt. Vi var före vår tid.

Frågan är vad som hänt om innebandyn inte kommit in.
– Vi hade sökt till Riksidrotts­mötet två år senare och säkert kommit
med då. Men då hade säkerligen flera personer i SIBF fått sluta på grund av utbrändhet. Man måste vara oerhört besatt för att lyckas med en sådan här grej.

Viktiga anledningar till att innebandyn behövde komma in i RF.
■ Erkännandet var det viktigaste. Det skulle skapa helt andra förutsättningar när innebandyn på papper skulle kunna visa att de var en riktig idrott.

■ Ekonomin skulle bli bättre med alla olika stöd medlemskapet innebar.

■ Alla kommuner med självbevarelsedrift skulle tvingas lägga innebandyn på samma nivå som andra inomhussporter som handboll och basket. Det skulle ge fler halltider.


Den 11 november 2017 avled András Czitrom efter en längre tids sjukdom.

Läs även
Profilernas hyllningar till András Czitrom
IFF-generalen: ”En av de mest centrala personerna för innebandyn”
Så skapade Czitrom Svenska Innebandyförbundet
TV: Här förutspådde Czitrom innebandyns utveckling
TV: Czitrom om framtiden: "Den största utmaningen vi har"
Innebandypionjären András Czitrom har dött
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten