Innebandyn växer i hela världen - även i Afrika!
Foto: Floorball Federation of Kenya
Internationellt

Innebandyns utveckling - Kenya - Del 1

ANNONS

Innebandyn växer i hela världen, fler och fler får upp ögonen för sporten och vi får en ny bekantskap i herrarnas kommande VM-kval - Kenyas landslag deltar. Men hur startade innebandyn i Kenya egentligen?

VM-kvalet till VM i Tjeckien går av stapeln under januari 2018 och där deltar ett nytt lag - Kenyas landslag. Men hur ser innebandyn ut i Kenya? Hur startades den? Vi tog oss en titt!
- Innebandy i Kenya har flera grundare. Jag tog med mig några Salming klubbor när jag flyttade till Kenya vid 2010 men hade begränsad lycka i att marknadsföra sporten vid det tillfället eftersom att jag saknade kopplingar till den lokala sporterna, säger Petteri Bergius till Innebandymagazinet och fortsätter:

- En svensk välgörenhetsorganisation, Sweden Mutomo Project, tog för fyra år sedan med sig ett antal klubbor och bollar till byn Mutomo i landskapsdelen Kitui där de har många aktiva projekt. Sen var det en Schweizisk välgörenhets organisation, Swiss Evangelical Charity - Unihockey für Strassenkinder) som hade två tränarledda träningar under somrarna 2015 och 2016 med en lokal kyrka. De lämnade några set med klubbor och bollar, då började några lag att öva. Till sist under sommaren 2016 så var det några lokala tränare som kontaktade alla på internet som hade något med innebandy att göra, genom det så kontaktade de även mig genom Jukka Kotti. Han driver Floorball Planet i Texas där vi tillsammans har promotat innebandyn när jag bodde där. Han berättade för tränaren Ken Karani att jag redan var i Nairobi och att jag faktiskt hade ett set med klubbor med mig.


Petteri Bergius - här tillsammans med Ann-Sofi Kauppila efter brons i US Championship 2010. Foto: Petteri Bergius

- Tillsammans med flera andra tränare från skolor så grundade vi tillsammans Floorball Federation of Kenya. Vi fick sedan medlemskap i Kenya National Sports Council efter att Kenya Hockey Union, efter lång betänketid, sa att de inte hade något emot våran sport. Det öppnade dörren för att vi skulle kunna ansöka om IFF medlemskap vilket vi fick i April 2017.

Innebandyn i Kenya växer fortfarande och antalet aktiva spelare ökar.
- Vi har 35 universitet och 23 tekniska college som bedriver innebandy. I har också flera internationella, nationella och vanliga grundskolor som spelar. Det är svårt att ge en exakt siffra på antalet aktiva men vi estimerar att vi kommer ha några tusen aktiva senior- och juniorspelare vid årets slut.

Och Innebandyns mottagande i Kenya har varit väldigt positiv.
- Den har mottagits extremt väl. Vårat marknadsföringsteam har träffat alla tidigare nämnda institutioner och flera länder också. De flesta har inte hört talas om innebandy här tidigare men när vi hade en uppvisningsmatch så förstod de fördelarna med sporten väldigt snabbt. Speciellt säkerheten i spelet i jämförelse med land hockey, vilket är ganska populärt i Kenya. Gemenskapen innebär också att även de spelare som inte är så starka eller stora kan delta. Så tränarna gillar verkligen sporten och även studenterna - när de börjar spela kan de inte sluta!


Street Floorball - på en basketplan i Kenya. Foto: Floorball Federation of Kenya

Men det finns även utmaningar med att bedriva innebandy i Kenya.
- Den största utmaningen utan tvekan är bristen på spelbara arenor. Kenya har jättebra väder året runt så det finns bara ett fåtal inomhusarenor, därför måste vi spela mestadels utomhus. Utomhus områdena är mestadels designade för fotboll eller hockey så vi bestämde i början att promota "Street Flrooball" där vi spelar fyra mot fyra på en basketplan, utan målvakter med småmål. De flesta skolor och universitet här har sådana områden så de har lyckats få innebandy att spelas med den modifikationen till spelet, säger Bergius och fortsätter:

- En annan utmaning är naturligtvis utrustningen. Kenya är ett utvecklingsland så pengarna flödar inte. Vi bestämde rätt tidigt att vi måste börja importera prisvärda klubbor från de stora tillverkarna, eftersom vi spelar "Street Floorball" betyder det att vi inte behöver ha den dyraste utrustningen. Den tredje utmaningen är bristen på sarg. Sarg är extremt dyrt speciellt om den är köpt och fraktad från Europa. IFF har skickat en rink till oss men att frakta runt den är en utmaning också. Vi tillverkar faktiskt sarg från trä och plywood men det kommer bli svårt att frakta runt den och sätta upp den.
Den här artikeln handlar om: