För första gången vinner Alexander Galante Carlström utmärkelsen. Han tar över den från radarpartnern Rasmus Enström som vann i fjol.
Foto: IFF/Event-bilder.se

Bäst i världen: Alexander Galante Carlström

ANNONS

För 12:e året i rad utser Innebandymagazinet tillsammans med förbundskaptener och internationell media världens bästa innebandyspelare på herrsidan. Pristagare för år 2016 är Alexander Galante Carlström, IBF Falun.

Motivering: Alexander Galante Carlström har tillhört världstoppen under flera år och samtidigt blivit bättre och bättre för varje säsong. En spelare som haft stor betydelse för framgångarna både i Falun och svenska landslaget. Under 2016 var han helt dominant i superligans skytte- och poängliga, och har visat upp en lägstanivå som varit makalöst hög. Det är dags att världens bästa målskytt också får tituleras världens bästa innebandyspelare.

Grattis Alexander! Hur känns det här?
- Tack så mycket! Det känns otroligt kul, det är det största man kan få som individuell spelare. "Världens bästa" är precis som det låter, bäst i världen, så det kan inte bli större. Jag har alltid haft som mål att vinna det så det är en dröm som går i uppfyllelse, ren glädje, säger Alexander Galante Carlström till Innebandymagazinet.

Hur känns det att ha tagit över priset från din radarpartner, Rasmus Enström?
- Det var min tur helt enkelt, han har haft titeln ett tag nu så det var på tiden att det blev någon annan och jag tror att han tycker att det är bra att det blev jag. Sedan är han en viktig pusselbit till att jag fick utmärkelsen eftersom jag spelar med honom och han är en makalöst bra innebandyspelare.

VIDEO: Galante Carlströms alla 68 (!) mål i årets SSL.


Vad tycker du om året 2016 för dig personligen?
- Blir man världens bästa tyder det på att jag har gjort saker och ting rätt, jag tycker 2016 var ett riktigt bra år. Misslyckandet var VM-silvret och att vi inte vann SM-guld men för mig personligen så gick allting som jag ville. Jag klarade av de mål som jag ville och vann poängligan och målligan, och kom även högt i VM. Så personligen gick det jättebra, men sedan vill man alltid åt de där gulden. Det är därför man spelar, så det var tråkigt att inte kröna året med något guld.

För lagets del då?
- Vi har alltid som mål att ta guld och nu gjorde vi inte det, och lyckades inte ta oss final, så för oss som lag var det ett misslyckande. Sedan hade vi många skickliga spelare skadade under slutspelet, Johannes Larsson och Rasmus Enström, spelare som kanske inte går att ersätta. Men nu ska jag inte skylla på något utan Storvreta var bättre i semifinalen. Vi mötte ett bättre lag och all cred till Storvreta som faktiskt var bättre.

Tycker du att din roll i Falun har förändrats med säsongerna som gått
- Ja men det gör den lite, man blir äldre och det kommer upp nya spelare varje år som är yngre. Jag har alltid varit en ledande spelare i Falun så det blir att man tar hand om de yngre förmågorna ännu mera än tidigare. Man försöker ge dem tips, jag har ju ändå varit med såpass länge att det sätter sina avtryck så man vet lite mer än de som kommer upp.

- Sedan ska det även sägas att jag har mycket förtroende från tränarna, jag får göra mycket och säga mycket när vi har samlingar. Jag försöker vara en ledare på planen men även utanför.

Trivs du i den rollen, att vara en ledande spelare?
- Absolut, jag är ju assisterande kapten efter Rasmus (Enström) och det trivs jag med. Har man varit med så pass länge blir det naturligt. Alla vet att jag gillar att prata och då kan jag lika gärna prata när det ska sägas något viktigare också. Jag tror att det är något som gjort att jag gör såpass mycket poäng också, att jag har den rollen vid sidan av planen, det stärker som person och man får mer självförtroende.

Fakta: Alexander Galante Carlström
Född: 30 januari 1989.
Position: Forward.
Moderklubb: Westra Aros IBK.
Nuvarande klubb: IBF Falun.
Meriter: 1 VM-guld 2014, 3 SM-guld 2013/2014/2015, 3 Champions Cup-guld 2013/2014/2015, Årets spelare i Sverige 2015/16, Årets forward i superligan 2012/13 och 2015/16.
A-landskamper: 52. 53 mål, 35 assist, 88 poäng totalt.

Vilka stjärnor hade du som förebild när du var yngre?
- Jag hade faktiskt inte så många stjärnor i innebandyn som jag såg upp till, utan jag höll på mycket med hockey så jag gillade spelare som Peter Forsberg, han var makalös. Sedan hade jag många spelare som kanske inte syns i målprotokollet och är ganska olika mig. Steve Yzerman, stor spelare i Detroit, tvåvägscenter som gjorde allt för laget. Mats Sundin, han var oroligt stor. Niklas Lidström, klassiska spelare. Vissa poängspelare och andra stora för sitt lag.

- Sedan även spelare som Del Piero, jag spelade fotboll också och är halv-italienare så Del Piero fanns där. Det går att dra paralleller oavsett vilken sport det varit.

- Inom innebandyn går det inte att ta undan att man hade Niklas Jihde såklart, en stor ikon. Han var ju svensk innebandy en stor tid. Han var speciell när jag växte upp och var alltid en av dem som alltid syntes eller hördes.

Nu är du den stora idolen för många ungdomar, är det något du märker i vardagen?
- Det märks faktiskt ganska mycket. Det märks att man blivit stor framförallt inom innebandyn men även såna som är utanför innebandyn kommer fram på stan, och även på flygplatsen när man ska ut och resa, för att ta en bild. Det är alltid kul, jag kommer ihåg när man var liten och tänker tillbaka på den tiden så jag vill ställa upp för så många som möjligt.

- Jag ställer gärna upp och åker runt på små träningar och delar med mig, det är jätteroligt att få den uppskattningen man får för något man gör och gillar. Framförallt från barn och ungdomar som alltid är ärliga, har man gjort en lite sämre match får man höra det och har man gjort mycket mål får man höra det, säger Galante med ett skratt.

- Har man förlorat och sen åker till det lokala matstället här i Falun kan man få höra det. Jag tycker det är jätteroligt att innebandyn växer så pass mycket att man blir igenkänd nästintill överallt, då vet man att man har nått till en viss publik. Även utomlands av folk som kanske inte kommer från ett innebandyland, japaner och kineser som inte är jättestora inom innebandyn kommer fram och hälsar och då vet man att man har gjort något rätt.

Världens bästa herrspelare 2016
1. Alexander Galante Carlström, Sverige & IBF Falun
2. Eero Kosonen, Finland & Växjö IBK
3. Rasmus Enström, Sverige & IBF Falun
4. Peter Kotilainen, Finland & Happee Jyväskylä
5. Nico Salo, Finland & Classic
6. Kim Nilsson, Sverige & FBC Kalmarsund
7. Krister Savonen, Finland & Classic
8. Emil Johansson, Sverige & IBF Falun
9. Rasmus Sundstedt, Sverige & HC Rychenberg
10. Matej Jendrisak, Tjeckien & Linköping IBK

Du har samlat på dig några guld genom åren, känner du fortfarande samma hunger inför att vinna en guldmedalj?
- Ja men det gör jag tro det eller ej. Jag har ju bara, eller bara säger jag nu, ett VM-guld och vill ha ett till om inte två på listan. Jag är alltid ute efter de ädlaste medaljerna och den dagen jag inte har motivationen eller orken att driva på för att vinna då ska jag sluta med innebandyn. Jag vill vinna allt jag ställer upp i och det tror jag alltid att jag kommer vilja för jag är en vinnare ut i fingerspetsarna.

Men trots all framgång, känner du att det finns något i ditt spel du fortfarande vill förbättra?
- Ja men faktiskt, världens bästa spelare trodde jag aldrig att man kunde bli som jag när man är en utpräglad målskytt. Jag skulle vilja hålla i boll mer och utmana mer än vad jag gör och då menar jag inte skottmässigt utan att driva förbi, kliva runt en spelare och sen servera en lagkamrat. Egentligen vill man utveckla allt, en spelare är aldrig fullärd oavsett om du är världens bästa eller inte. Du är inte hundra på alla plan utan du kan alltid bli bättre.

Världens bästa herrspelare genom tiderna
2005: Mika Kohonen, Finland
2006: Anders Hellgård, Sverige
2007: Anders Hellgård, Sverige
2008: Magnus Svensson, Sverige
2009: Mika Kohonen, Finland
2010: Mika Kohonen, Finland
2011: Mika Kohonen, Finland
2012: Mika Kohonen, Finland
2013: Rasmus Enström, Sverige
2014: Kim Nilsson, Sverige
2015: Rasmus Enström, Sverige
2016: Alexander Galante Carlström, Sverige

Fakta om utmärkelsen
Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2005 på herrsidan och 2007 på damsidan, vilket gör detta till 12:e respektive 10:e gången i ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder. Finske centerstjärnan Mika Kohonen har fått utmärkelsen flest (5) gånger.