Sök
 
För första gången vinner Alexander Galante Carlström utmärkelsen. Han tar över den från radarpartnern Rasmus Enström som vann i fjol.
Foto: IFF/Event-bilder.se
SSL Herr

Bäst i världen: Alexander Galante Carlström

För 12:e året i rad utser Innebandymagazinet tillsammans med förbundskaptener och internationell media världens bästa innebandyspelare på herrsidan. Pristagare för år 2016 är Alexander Galante Carlström, IBF Falun.

Motivering: Alexander Galante Carlström har tillhört världstoppen under flera år och samtidigt blivit bättre och bättre för varje säsong. En spelare som haft stor betydelse för framgångarna både i Falun och svenska landslaget. Under 2016 var han helt dominant i superligans skytte- och poängliga, och har visat upp en lägstanivå som varit makalöst hög. Det är dags att världens bästa målskytt också får tituleras världens bästa innebandyspelare.

Grattis Alexander! Hur känns det här?
- Tack så mycket! Det känns otroligt kul, det är det största man kan få som individuell spelare. "Världens bästa" är precis som det låter, bäst i världen, så det kan inte bli större. Jag har alltid haft som mål att vinna det så det är en dröm som går i uppfyllelse, ren glädje, säger Alexander Galante Carlström till Innebandymagazinet.

Hur känns det att ha tagit över priset från din radarpartner, Rasmus Enström?
- Det var min tur helt enkelt, han har haft titeln ett tag nu så det var på tiden att det blev någon annan och jag tror att han tycker att det är bra att det blev jag. Sedan är han en viktig pusselbit till att jag fick utmärkelsen eftersom jag spelar med honom och han är en makalöst bra innebandyspelare.

VIDEO: Galante Carlströms alla 68 (!) mål i årets SSL.


Vad tycker du om året 2016 för dig personligen?
- Blir man världens bästa tyder det på att jag har gjort saker och ting rätt, jag tycker 2016 var ett riktigt bra år. Misslyckandet var VM-silvret och att vi inte vann SM-guld men för mig personligen så gick allting som jag ville. Jag klarade av de mål som jag ville och vann poängligan och målligan, och kom även högt i VM. Så personligen gick det jättebra, men sedan vill man alltid åt de där gulden. Det är därför man spelar, så det var tråkigt att inte kröna året med något guld.

För lagets del då?
- Vi har alltid som mål att ta guld och nu gjorde vi inte det, och lyckades inte ta oss final, så för oss som lag var det ett misslyckande. Sedan hade vi många skickliga spelare skadade under slutspelet, Johannes Larsson och Rasmus Enström, spelare som kanske inte går att ersätta. Men nu ska jag inte skylla på något utan Storvreta var bättre i semifinalen. Vi mötte ett bättre lag och all cred till Storvreta som faktiskt var bättre.

Tycker du att din roll i Falun har förändrats med säsongerna som gått
- Ja men det gör den lite, man blir äldre och det kommer upp nya spelare varje år som är yngre. Jag har alltid varit en ledande spelare i Falun så det blir att man tar hand om de yngre förmågorna ännu mera än tidigare. Man försöker ge dem tips, jag har ju ändå varit med såpass länge att det sätter sina avtryck så man vet lite mer än de som kommer upp.

- Sedan ska det även sägas att jag har mycket förtroende från tränarna, jag får göra mycket och säga mycket när vi har samlingar. Jag försöker vara en ledare på planen men även utanför.

Trivs du i den rollen, att vara en ledande spelare?
- Absolut, jag är ju assisterande kapten efter Rasmus (Enström) och det trivs jag med. Har man varit med så pass länge blir det naturligt. Alla vet att jag gillar att prata och då kan jag lika gärna prata när det ska sägas något viktigare också. Jag tror att det är något som gjort att jag gör såpass mycket poäng också, att jag har den rollen vid sidan av planen, det stärker som person och man får mer självförtroende.

Fakta: Alexander Galante Carlström
Född: 30 januari 1989.
Position: Forward.
Moderklubb: Westra Aros IBK.
Nuvarande klubb: IBF Falun.
Meriter: 1 VM-guld 2014, 3 SM-guld 2013/2014/2015, 3 Champions Cup-guld 2013/2014/2015, Årets spelare i Sverige 2015/16, Årets forward i superligan 2012/13 och 2015/16.
A-landskamper: 52. 53 mål, 35 assist, 88 poäng totalt.

Vilka stjärnor hade du som förebild när du var yngre?
- Jag hade faktiskt inte så många stjärnor i innebandyn som jag såg upp till, utan jag höll på mycket med hockey så jag gillade spelare som Peter Forsberg, han var makalös. Sedan hade jag många spelare som kanske inte syns i målprotokollet och är ganska olika mig. Steve Yzerman, stor spelare i Detroit, tvåvägscenter som gjorde allt för laget. Mats Sundin, han var oroligt stor. Niklas Lidström, klassiska spelare. Vissa poängspelare och andra stora för sitt lag.

- Sedan även spelare som Del Piero, jag spelade fotboll också och är halv-italienare så Del Piero fanns där. Det går att dra paralleller oavsett vilken sport det varit.

- Inom innebandyn går det inte att ta undan att man hade Niklas Jihde såklart, en stor ikon. Han var ju svensk innebandy en stor tid. Han var speciell när jag växte upp och var alltid en av dem som alltid syntes eller hördes.

Nu är du den stora idolen för många ungdomar, är det något du märker i vardagen?
- Det märks faktiskt ganska mycket. Det märks att man blivit stor framförallt inom innebandyn men även såna som är utanför innebandyn kommer fram på stan, och även på flygplatsen när man ska ut och resa, för att ta en bild. Det är alltid kul, jag kommer ihåg när man var liten och tänker tillbaka på den tiden så jag vill ställa upp för så många som möjligt.

- Jag ställer gärna upp och åker runt på små träningar och delar med mig, det är jätteroligt att få den uppskattningen man får för något man gör och gillar. Framförallt från barn och ungdomar som alltid är ärliga, har man gjort en lite sämre match får man höra det och har man gjort mycket mål får man höra det, säger Galante med ett skratt.

- Har man förlorat och sen åker till det lokala matstället här i Falun kan man få höra det. Jag tycker det är jätteroligt att innebandyn växer så pass mycket att man blir igenkänd nästintill överallt, då vet man att man har nått till en viss publik. Även utomlands av folk som kanske inte kommer från ett innebandyland, japaner och kineser som inte är jättestora inom innebandyn kommer fram och hälsar och då vet man att man har gjort något rätt.

Världens bästa herrspelare 2016
1. Alexander Galante Carlström, Sverige & IBF Falun
2. Eero Kosonen, Finland & Växjö IBK
3. Rasmus Enström, Sverige & IBF Falun
4. Peter Kotilainen, Finland & Happee Jyväskylä
5. Nico Salo, Finland & Classic
6. Kim Nilsson, Sverige & FBC Kalmarsund
7. Krister Savonen, Finland & Classic
8. Emil Johansson, Sverige & IBF Falun
9. Rasmus Sundstedt, Sverige & HC Rychenberg
10. Matej Jendrisak, Tjeckien & Linköping IBK

Du har samlat på dig några guld genom åren, känner du fortfarande samma hunger inför att vinna en guldmedalj?
- Ja men det gör jag tro det eller ej. Jag har ju bara, eller bara säger jag nu, ett VM-guld och vill ha ett till om inte två på listan. Jag är alltid ute efter de ädlaste medaljerna och den dagen jag inte har motivationen eller orken att driva på för att vinna då ska jag sluta med innebandyn. Jag vill vinna allt jag ställer upp i och det tror jag alltid att jag kommer vilja för jag är en vinnare ut i fingerspetsarna.

Men trots all framgång, känner du att det finns något i ditt spel du fortfarande vill förbättra?
- Ja men faktiskt, världens bästa spelare trodde jag aldrig att man kunde bli som jag när man är en utpräglad målskytt. Jag skulle vilja hålla i boll mer och utmana mer än vad jag gör och då menar jag inte skottmässigt utan att driva förbi, kliva runt en spelare och sen servera en lagkamrat. Egentligen vill man utveckla allt, en spelare är aldrig fullärd oavsett om du är världens bästa eller inte. Du är inte hundra på alla plan utan du kan alltid bli bättre.

Världens bästa herrspelare genom tiderna
2005: Mika Kohonen, Finland
2006: Anders Hellgård, Sverige
2007: Anders Hellgård, Sverige
2008: Magnus Svensson, Sverige
2009: Mika Kohonen, Finland
2010: Mika Kohonen, Finland
2011: Mika Kohonen, Finland
2012: Mika Kohonen, Finland
2013: Rasmus Enström, Sverige
2014: Kim Nilsson, Sverige
2015: Rasmus Enström, Sverige
2016: Alexander Galante Carlström, Sverige

Fakta om utmärkelsen
Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2005 på herrsidan och 2007 på damsidan, vilket gör detta till 12:e respektive 10:e gången i ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder. Finske centerstjärnan Mika Kohonen har fått utmärkelsen flest (5) gånger.
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten