Mikael Björk är tävlingsansvarig på Göteborgs Innebandyförbund, som ligger bakom beslutet att barn ska spela tre mot tre. Foto: Per Wiklund
Foto: Robert Edlund
Landet runt

Göteborg: Därför spelar vi 3 mot 3-spel

ANNONS

För fyra år sedan inledde Göteborg spel på mindre plan för barn under organiserade former. Här berättar man varför man tog det beslutet.

Text från hösten 2013, skrivet av Mikael Björk på Göteborgs Innebandyförbund:

"Efter att Svenska Innebandyförbundet tagit fram sitt utbildningsmaterial, där man tydliggör hur vi ska spela i de yngre åldrarna, så beslutade Göteborgs Innebandyförbund att införa en ny typ av spel i aktuella åldersklasser.

Detta spel är tre mot tre, plus målvakt, och diskussionen om detta har pågått under en längre tid. Snacket pågick under flera år att det är förstörande för barnen att springa runt och spela på en stor plan. Under årens lopp har man då kommit fram till att det vore det bästa att få spela på det här sättet.

Tanken med detta är att vi ska se till att barnen får spela innebandy efter deras förutsättningar, på en mindre plan under ordnade förhållanden. Lagen kommer att få spela så kallade sammandrag där de får flera matcher under en och samma dag, under ett och samma tak. Detta kommer att ske vid cirka sex tillfällen per säsong och vi på Göteborgs Innebandyförbund kommer att ta hjälp av våra föreningar till att arrangera dessa sammandrag.

Då styrelsen bestämde och godkände att vi skulle genomföra denna typ av spel så tog Tävlingskommittén fram regler som skulle gälla. Sedan kontaktade vi föreningar som var intresserade av att arrangera sammandrag och gav dem de förutsättningar som tagits fram. Vi var medvetna om att alla arrangörer inte hade tillgång till att få fram sarger och i vissa fall även småmål. De fick då i vissa fall använda sig av bänkar som sarger och stora mål. Till nästa säsong kommer det att finnas små mål och, förhoppningsvis, sarger till varje sammandrag.

Problemet har varit ledarsidan. Innan hade en ledare ett lag på 25–30 spelare som man tänkt anmäla till seriespel och helt plötsligt kom vi med beslutet att det skulle vara tre mot tre. Då krävdes det ett par ledare till så att man kunde dela upp spelarna i olika grupper.

Säsongen 2012/13 testades tre mot tre-spelet för första gången i vårserien för spelare födda 2005. Hela 46 lag anmälde sig och var med och deltog. Vi slängde då ut en ansökan på våran hemsida där vi efterfrågade föreningar som kunde tänka sig att arrangera. Alla som anmälde sitt intresse fick ta hand om ett sammandrag, och det var sammanlagt tolv föreningar som hörde av sig till oss.

Till kommande säsong, 2013/14, kommer vi att genomföra det för första gången i vår ordinarie seriestruktur. Då är det för de allra yngsta spelarna, födda 2005, som gäller och till vårserien även för killar och tjejer som är födda 2006.
Reaktionerna var många och de var både negativa och positiva. Många ledare ville fortsätta att spela på stor plan och var inte alls roade över ändringen, medans andra tyckte att det skulle bli otroligt kul att prova på en ny spelform. Efter att vi genomfört arrangemangen så har det bara varit positiva samtal om arrangemangen och spelsättet.

Regelboken är väldigt enkel att hålla koll på. Barnen spelar på en mindre plan på cirka 20x10 meter, de mindre målen med måtten 90x120 centimeter med målvakt och målgården tejpas upp ungefär 1,5x1 meter. Speliden är 2x10 rullande tid och matcherna döms av föreningsdomare, och de ska tillrättavisa spelarna vid behov. Dessutom ska domarna blåsa av spelet varannan minut för byten så att alla får spela ungefär lika mycket.

Nu under våren har jag varit ute och tittat på sammandragen och jag tycker att det är fantastiskt roligt att titta på. Man känner att det är exakt såhär som innebandyn på den nivån ska bedrivas. Det är mycket folk runtomkring som tittar i form av familj och släkt. Det medför en inkomstkälla för föreningarna också med kiosker och så vidare.

Jag själv pratade med en del barn i samband med arrangemangen och de tyckte att det var roligt och bra, för de fick spela så mycket. När jag frågade en kille i ett lag vad det blev för resultat i matchen hade han ingen aning, men han var tvungen att rusa iväg lika fort till kiosken för annars blev det kö. Det är ju så i den åldern att resultatet inte spelar någon roll. När man går fram och pratar med dem är det mer fokus på godiskiosken eller att motståndarna fuskar till sig segern...

Vi har gjort en liten utvärdering bland arrangörer och föreningar, där alla är mycket positiva till denna typ av spel för de allra minsta lagen, samt att de får spela flera matcher under samma dag och inte varje helg.

Jag är övertygad om att detta kommer att utveckla innebandyn. Vi kommer garanterat att få fler utövare som börjar spela och detta kommer medföra att vi på sikt får fler lag, både på ungdomsnivå och seniornivå. Om detta är något för de äldre också är ingenting vi diskuterat, men som de flesta nog redan vet så spelas det en hel del tre mot tre på våra ungdoms- och seniorträningar redan."
Den här artikeln handlar om: