Domare på ungdomsnivå behöver mer stöd för att vilja fortsätta döma.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Förslaget: ”Spela upp en jingel innan matchstart”

ANNONS

Så vill distriktschefen stävja problemet med gapiga föräldrar.

Västmanlands Innebandyförbund publicerade ett succéartat inlägg på Facebook som delats av upp emot 1 000 personer och som setts av över 120 000. Syftet var att be alla hjälpas åt med att stoppa gap och skrik från föräldrar mot domare i samband med matcher.

Nu hoppas distriktschefen Stefan Karlsson att det här ska ge ringar på vattnet.
- Vi har världens läge nu att gå vidare med det här efter att ha belyst problemet. Så gott som alla har sett det, och det är inte bara unikt för vår sport. Det här är något som alla måste hjälpas åt med, säger Stefan Karlsson till Innebandymagazinet.

"Bara toppen av isberget"
Att problemet finns är inte bara föreningarnas fel, menar Karlsson.
- Ungdomslag och föreningar har som uppgift att ta hand om sina ungdomar och ledare, men det är oerhört svårt att styra vad som sägs på läktarna från föräldrar. Vi behöver tillsammans hjälpa till att ge domarna rätt förutsättningar. Vi som distriktsförbund kan hjälpa föreningarna, och vi behöver i vår tur fråga landsförbundet om vad de kan hjälpa till med. Jag hoppas att det här bara är toppen av isberget och att det kommer startas projekt i hela landet, även i andra idrotter.

I just Västmanland har precis en ung domare valt att lägga ner sin domarkarriär.
- Det krävs så mycket av en 16-åring att stå där, och den här domaren kände inte att den orkar med det längre. Då blir man ledsen. Det är något jag får ta med mig i mitt jobb och fundera på vad vi har gjort för fel. Nu när vi belyser problemet så kan vi också göra något åt det.

"Spela upp en jingel innan match"
Ett vanligt sätt att försöka stävja problemet har varit att sätta upp skyltar i hallarna, riktat till föräldrar om hur man ska bete sig. Stefan Karlsson vill ta det steget längre.
- Mitt förslag är att man spelar upp någon jingel innan matchstart om att ”i den här hallen gäller fair play” och så vidare. Men det vi ville säga med vårt Facebook-inlägg är att de som sitter och hör någon gapa och skrika faktiskt säger till att det inte är okej. Att man vågar göra det. Det finns trots allt fler som sköter sig än som inte gör det, och så länge vi är fler så kan vi vinna det här.

Enligt Karlsson handlar det om ungefär fyra-fem domare per år i Västmanland som väljer att sluta på grund av de här anledningarna.
- Jag är otroligt tacksam över våra äldre domare som kör på, att de står ut och fortsätter år efter år. Det är mina hjältar. Ur arbetsmiljösynpunkt är det ju en horribel situation i vissa fall. Det är alltid ett lag som vinner och ett som förlorar, och oftast ett lag som är nöjda med domaren och ett som inte är det.

- Det är de nya domarna som har det svårt. Där måste man ha en självkänsla och vara så pass stark i sig själv att man vågar stå där som 16-åring och få ta det som kommer - även från ledare och spelare vissa gånger. Det vi gör är att vi har stadiga domarpar som man känner sig bekväm med, och sedan försöker vi använda återbudsmatcher och matcher som flyttas till att sätta en äldre och en yngre domare på samma match. Det är vad vi kan göra. Jag hoppas även att äldre domare som har slutat skulle kunna fungera som domarcoacher i ett år och stötta de yngre. Precis som spelarna får en klapp på axeln från sina ledare så behöver även domarna få det.

Läs även
Succéskylten som fått föräldrar att tänka till
Öppet brev: ”Måste bli bättre på hjälpa domarna”
Den här artikeln handlar om: