Ella Hammer, Lisa Stellansdottir och Jessica Jensen spelade förra säsongen tillsammans i division 1 med Lund. Denna säsongen får de möta varandra i SSL.
Foto: Björn Sandberg

Plantskola och skyltfönster till SSL

ANNONS

Skånska IBK Lund Elit har fostrat och förädlat en lång lista av SSL-spelare.

I helgen som gick spelade Malmö mot Linköping i damernas SSL. Det var en otroligt viktig match för båda lagen, som var i stort behov av poäng. Men förutom poängen som stod på spel fanns det också ett prestigemöte, en match i matchen. Tre före detta lagkompisar som lämnade IBK Lund efter förra säsongen, för att pröva lyckan i SSL, skulle mötas för första gången. Ella Hammer och Jessica Jensen har gått till Malmö och Lisa Stellansdottir har gått till Linköping.

Förutom trion ovan finns det ytterligare två spelare i Malmö som har ett förflutet i Lund och tittar man längre tillbaka i tiden finns det ännu flera spelare som antingen blivit fostrade eller förädlade i Lund. Nedan följer en lista på spelare som blivit fostrade eller förädlade i Lund. Fostrade betyder att man har Lund som moderklubb och förädlad betyder att man har en annan moderklubb men att man spelade i Lund precis innan man blev SSL-spelare.

Theres Lendt: fostrad i 12 säsonger, Pixbo och Landslag
Marina Lendt: fostrad i 11 säsonger, Pixbo och Landslag
Lisa Stellansdottir: fostrad i 10 säsonger, Linköping
Ella Hammer: fostrad i 10 säsonger, Malmö
Ida Sundberg: fostrad i 7 säsonger, Pixbo och Landslag
Karin Sturesson: förädlad i 7 säsonger, Malmö
Jessica Jensen: förädlad i 6 säsonger, Malmö
Jenny Lilliehöök: förädlad i 4 säsonger, Endre
Sandra Heingard: förädlad i 3 säsonger, Pixbo
Patricia Olsson: förädlad i 3 säsonger, Malmö
Sofie Engel: förädlad i 1 säsong, Pixbo och Landslag
Emelie Rosenqvist: förädlad i 1 säsong, Malmö

Förutom ovanstående lista på spelare finns det en hel hög med spelare som hade platsat i de flesta SSL-lag men som valde att stanna kvar i Lund. Till exempel Emma Rosén, Cecilia Palvén, Erika Lundh och Fanny Persson.


FAKTARUTA IBK Lund Elit
2003 slog sig Södra Sandby IBF och IBK Dalby samman och bildade SödraDal. Under princip hela 2000-talet har SödraDal varit ett topplag i division 1 södra. Vid två tillfällen har man kvalat upp till SSL men misslyckats båda gångerna. Närmast var man säsongen 07/08 när man föll mot Västerås med uddamålet. Säsongen 15/16 slogs SödraDal samman med Lugi Innebandy och bildade IBK Lund Elit. Trots att föreningen aldrig själv klarat av att få SSL-status har man fostrat eller förädlat en hel hög med spelare som tagit sig till SSL via Lund.

IBK Lund Elits tabellplaceringar i division 1 södra:
04/05: 5:a
05/06: 1:a missat kval
06/07: 2:a
07/08: 2:a missat kval
08/09: 2:a
09/10: 3:a
10/11: 8:a
11/12: 2:a
12/13: 2:a
13/14: 4:a
14/15: 6:a
15/16: 9:a degraderade