Täby slutade sjua i årets superliga, men var ett tag nära att slå ut kommande finallaget KAIS Mora redan i kvartsfinalen.
Foto: Per Wiklund

Sportchefen: ”Där lider innebandyn”

ANNONS

Peter Selemark, sportchef i superligalaget Täby, ger sin syn på hur klubbarna ska få ökade möjligheter till ekonomisk ersättning för sina spelare.

I hans Täby har ”en del spelare”, främst de i toppfemmorna, lön från föreningen. Föreningen eller sponsorer bekostar också spelarnas utrustning.

I Täby har även en del spelare möjligheter till så kallad reseersättning, till och från träning och matcher.
- Förbundet har haft fokus på att sänka kostnaderna för resor vilket är bra men samtidigt helt fel. Innebandyns kostnader ska inte minska, de ska öka - självklart med ökade intäkter. Det är sorgligt att så många spelare skall lägga 20,30,40 timmar i veckan och bekosta utövande i världens bästa liga. Tillsammans måste alla hjälpas åt att öka intresset och därmed intäkterna, säger han Innebandymagazinet.

Samtidigt ser han också ett visst problem kring TV-sända matcher.
- De stora intäkterna i samtliga idrotter har kommit genom TV. Där lider innebandyn i stort av att det finns för få hallar med riktigt bra TV-möjligheter även om det framförallt utanför Stockholm (ex Uppsala,Växjö, Mullsjö, Umeå, Falun med mera) skett och sker en tydligt förbättring.

En anledning till att herrlagen i SSL kan erbjuda fler spelare ekonomisk ersättning är att det kommer högre utsträckning publik till deras hemmamatcher – fler än i damernas SSL.
- Publikintäkter är också viktiga pengar och även om det sker en förbättring går den enligt mig för långsamt. Sitter tyvärr inte inne med facit för hur vi ska göra men anser att förbundet har stort ansvar för att ta in pengar centralt och fördela. Jag tror "elitersättningen" som betalas ut varit den samma i alla år jag varit engagerad kring SSL i någon form, dvs ca 4-5 år. Idel nya sponsorer presenteras av förbundet men ingen ökning i klubbarna?