Salem och Telges herrar gick ihop och bildade ett kombinationslag, och slutade som totalfemma i Juniorallsvenskan.
Foto: Christin Holm

Panel: Kombinationslagen i JAS – så funkade det

ANNONS

Första säsongen med möjlighet att spela med kombinationslag i juniorallsvenskan är genomförd. Innebandymagazinet tog pulsen på tre tränare som alla lett lag som innehållit spelare från dubbla föreningar.

Från och med säsongen som gick kunde två föreningar gå ihop och bilda ett gemensamt lag i juniorallsvenskan, så fler spelare ska få möjlighet att delta i tävlingen. Tränarna som utfrågas är Nicklas Hedstål, Salem/Telge, Peter Mertala, Fristad/Rydboholm (herrar) och Marcus Hoope, Sundsvall/Ankarsvik (dam).

Varför valde ni att ställa upp med ett kombinationslag?
NH: Vi i Salem hade väldigt få spelare i åldrarna 97, 98 och 99. Vi hade inte material för att spela själva i JAS.

MH: Det var det enda alternativet för att kunna spela i JAS: Vi hade en lite för tunn trupp bland 99:orna i år, och då ställde Sundsvall frågan om vi kunde köra ihop. Vi tyckte att det lät som en bra idé då vi redan har ett samarbetsavtal.

PM: Vi hade inte tillräckligt mycket juniorer, det var kanske fem till sex i varje lag i rätt årgång (97/98).

Vilken effekt gav det på er säsong?
NH: Det blev jättebra. Vi hade spelare i vårat a-lag som behövde spela med juniorerna, samt våra 00:or som växte jättemycket. Det här blev en extremt bra lösning.

MH: Vi har fått bra utveckling på våra spelare. Våra (Ankarsvik) tjejer var födda 99 så det var en utmaning med större motstånd än det vi får i serien. Vi kunde prestera tillsammans med tjejer som står längre fram i utvecklingen.

PM: Det blev ganska bra, men samtidigt var det svårt att få ihop tärningarna. Förhoppningen var att få två till tre träningar i veckan, men de flesta spelar i A-lagen. Så det blev ungefär en träning plus match i veckan.

Hur tyckte spelarna själva att det fungerade?
NH: Bra, absolut. Vi bygger broar med Telge och kan ta samarbetet vidare. Det blev väldigt lyckosamt.

MH: Jag tror de tyckte att det var bra. Vissa kanske ansåg att det var lite för tufft. Det är högre krav i JAS än i våran serie, det var en lärotid! Ju högre upp man kommer, desto hårdare krav ställs det med träningsnärvaro och prestationen på planen. Även om man sitter på bänken är man med i matchen.

PM: De flesta tycker det var utvecklande att möta spelare i sin egen ålder istället för äldre gubbar. Det var också jäkligt kul att möta bra juniorlag.

Kommer ni fortsätta som kombinationslag nästa säsong?
NH: Det är inte riktigt klart än.

MH: Vi kommer ha ett eget lag som det ser ut, då Sundsvall inte har några 99:or. Vi kommer nog inte få ihop ett lika konkurrenskraftigt lag som ifjol, men då matcherna spelas med rullande tid kan man gå runt 10-11 spelare.

PM: Det kommer bli vi och Sandared. Fristad har bara två 00:or. Men det är jättesvårt, vi hade behövt bara tre lag men det går ju inte. Vi är rädda för att de satsar på exempelvis fotboll istället när det inte finns JAS-lag.

Såg gick det för kombinationslagen i JAS
Herr
Salem/Telge (2:a i gruppspelet/5:a totalt)
Kalmarsund/Färjestaden (3:a/6:a)
Halmstad/Vinberg (5:a)
Fristad/Rydboholm (7:a)

Dam
RIG Umeå/Röbäck (1:a/1:a)
Sundsvall/Ankarsvik (3:a)
Sävar/IKSU (4:a)
Thorengruppen/Gimonäs (6:a)
Åkersberga/Vaxholm (4:a)
Vendelsö/Sköndal (4:a)
Zenith/Surte (6:a)