Östergötlands innebandyförbund 30 år!
ANNONS
I lördags var det stor fest i Collegium, Linköping, då Östergötlands Innebandyförbund firade sin 30-årsdag. Johan Råsbrink, den före detta elitdomaren, är kanslichef på förbundet och berättar hur innebandyn står sig i dagsläget för distriktet.
För 30 år sedan, den 30 maj 1986, bildades Östergötlands innebandyförbund. Det firades med en innebandyturnering och efterföljande bankett i lördags.- Det var 16 lag med i turneringen. ”Tyvärr” hade vi en åldersgräns på 30 år, då vi firade just 30 år. Vi firade av några världsmästare, som Amanda Larsson. Niclas Olofsson och Jakob Olofsson Adelin, säger Johan Råsbrink till Innebandymagazinet och tillägger:
- Tyvärr gjorde den sistnämnde sig illa och slet av hälsenan. Men han kom till middagen senare gipsad och allt!
Distriktet väntar på sitt första SM-guld – närmast har Linköpings herrar varit med två silver – men man har samtidigt firat stora framgångar på ungdomsnivå.
- Ser man till det sportsliga så tog vi ett historiskt guld i SDF-SM för 15-åringar 2012. De vann även guld två år senare i Helsingborg! Vi har också arrangerat fyra SDF-SM och haft lite landskamper här, både i Linköping och i Finspång.
Hur mår innebandyn i Östergötland för tillfället, tycker du?
- Ser man rent storleksmässigt, över antalet utövare, så ligger vi jättebra till. Vi kanske växer till och med! Sedan måste vi jobba mer med dam- och flicklagsverksamheten. Vi vill ha fler där. Det hade inte gjort något om vi hade fler elitlag än Linköping som dominerar på herr- och damsidan. Vi skulle behöva sprida ut förbundsserielagen mer.
Du själv har varit elitdomare under flera år – hur ser återväxten ut där, med östgötska domare?
- Vi har lagt stora resurser på domarrekrytering. Men det är några år kvar innan de yngre domarna kan ta klivet. Vi har fått väldigt många domare som är lite yngre, och utmaningen är att få dem att fortsätta döma.
Ni har implementerat SIU-modellen i distriktet sedan en tid tillbaka, vilken effekt har den gett?
- Vi har jobbat med frågan under flera år faktiskt, vilket jag tror har gett effekt på våra distriktslag som skördat stora framgångar. De hade spelat mot jämbördiga motståndare innan. Nu slipper man 15-1-resultaten och vi har mycket jämnare serier.