https://static-cdn.esmg.se/4/images/STR140903CS6885 kopiera.jpg
Orter för lägret är Umeå, Uppsala, Falun, Göteborg och Varberg.
Foto: Calle Ström
Landet runt

"Över 100 spelare har anmält sig"

ANNONS

Idag är det premiärdag för att anmäla sig till Swedish Floorball Youth Camp 2015 - lägret som ger Sveriges alla 15-åringar chansen att lära och inspireras av elit- och landslagsspelare.

Lägret är en ny storsatsning som går i linje med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell och fungerar som en ersättare till 15-åringarnas distrikts-SM, där alla ska få chansen att vara med och där man som spelare inte tvingas gå igenom någon uttagningsprocess.
- Det känns såklart jättebra att vi är igång nu. Sedan är det klart, som med allting man gör första gången, att man funderar på hur det här kommer bli. Men vi har försökt tänka igenom alla saker så det ska bli så bra som möjligt, säger Svenska Innebandyförbundets utvecklingschef Emil Risberg till Innebandymagazinet.se.

På fem olika orter arrangeras lägret för pojkar födda 2000 samt flickor födda 2000 och 2001, 29 oktober till 1 november. Träningsprogrammet har lagts av Sveriges förbundskaptener och ledarna är SIU-utbildade.
- Jag fick faktiskt höra från kollegor att över 100 spelare hade anmält sig innan lunch, och det tycker jag är ganska häftigt. Nästan 10 procent av platserna på ett halvt dygn. Det känns som att en del har gått och väntat på att få anmäla sig.

Hur har responsen varit annars hittills, sedan ni gick ut med att det här lägret skulle startas?
- Det har bara varit positivt. Nu har jag inte pratat med 15-åringarna utan framförallt med distrikt och föreningar i viss mån. Man tycker det är positivt att vi tar bort själva uttagningsmomenten som i till exempel distriktlags-SM och ersätter det till att spelarna själva har möjligheten att anmäla sig och att alla får vara med. Senaste veckan hörde jag att Västergötlands fotbollsförbund hade tagit bort sina distriktslag upp till 19 år, så det händer mycket även i andra idrotter. Jag tycker det känns spännande och tror det är rätt väg att gå.

Hur har ni resonerat kring anmälningsavgiften på 2 000 kronor och att det finns en risk att många inte kommer ha råd?
- Det är vi absolut helt medvetna om, och utmaningen där är att vi behöver täcka våra kostnader utifrån vad vi behöver för att göra ett seriöst läger. Vi fortsätter också att titta på möjligheter där samarbetspartners kanske kan tänka sig att avsätta pengar för spelare som inte har råd annars. Det kommer troligtvis inte nå i mål redan i år men målbilden är att vi kan ha en fond eller motsvarande som spelare kan vända sig till för att det inte ska vara ett hinder.

Resekostnader ingår inte i anmälningsavgiften och man ska i första hand anmäla sig till Umeålägret om man vill gå på Riksinnebandygymnasiet. Blir det då inte sämre förutsättningar för spelare i södra Sverige, exempelvis Malmö, att ta sig in där?
- Vi är medvetna om att resekostnaderna blir högre för de som inte bor i norra delen av Sverige men vi kommer att ha instruktörer med RIG-ögon på alla orter. RIG-instruktörerna kommer finnas i Umeå där det också finns möjlighet att bekanta sig med verksamheten där. Men det är inte på något sätt så att man måste åka dit och att annars är det kört.

Om man är i den här åldern och just nu funderar på att anmäla sig, men är osäker på hur viktigt det är att vara med för att nå långt med sin innebandy, kan du ge några råd till hur man ska tänka?
- Om vi säger att ekonomin möjliggör att man kan vara med, återigen är det inte säkert om man kan det av ekonomiska skäl, så är det inte så att man kommer vara en färdigutvecklad innebandyspelare efter de här fyra dagarna. Men ser man till hela konceptet och hur lägret är uppbyggt och kommer genomföras så tror jag att spelarna kommer få med sig många nycklar som gör att man själv kan driva sin egen utveckling, och exempelvis inte är så beroende av att ha duktiga tränare. Spelarna ska lära sig hur man ska tänka både när det gäller innebandyträning men också hur man jobbar med målsättningar. Jag tror att man kommer bli inspirerad!
Den här artikeln handlar om: