Distriktslags-verksamheten gynnar SIU-modellen
ANNONS
Vad är det i SIU-modellen som säger att man inte kan ha distriktslag? I mina ögon är det inte själva företeelsen som bryter mot modellen utan snarare uttagningsprocessen och skillnaden...
Vad är det i SIU-modellen som säger att man inte kan ha distriktslag? I mina ögon är det inte själva företeelsen som bryter mot modellen utan snarare uttagningsprocessen och skillnaden mellan distrikten. Vissa distrikt har längre uttagningsprocess där det även handlar om att utveckla så många individer som möjligt medan vissa distrikt har fastnat på ordet uttagning. Under tiden som distriktslagsledare i Göteborg skiljde det även enormt mycket mellan årskullarna, allt berodde på vilken som var distriktslagsledare.Här behövs ett nationellt samarbete, där distrikten arbetar fram en utvecklingsförfarande som passar åldern. En duktig femtonåring i Östersund ska få samma möjlighet till utveckling som en duktig femtonåring i Järfälla. I mina ögon bör SIBF snarare satsa sina resurser på att starta ett utvecklingsforum för distriktslagstränare än att åka på låtsas-VM till Singapore. Det är här de nationella resurserna ska satsas. Med denna hierarki kan SIBF på ett mer kontrollerat sätt föra ut SIUmodellen.
SIBF lär distriktslagstränarna och distriktslagstränarna tar detta med till sina distrikt. Mitt förslag i debatten är att starta en nationell breddverksamhet vid 14-15 års ålder, mindre distrikt har gemensamma regionssamlingar. Spelarutveckling ska ligga i framkant där ansvariga utses av förbunden. Här ingår också ledarutveckling vilket innebär att involvera klubblagsledarna så mycket det går i denna verksamhet. Vid denna tidpunkt kan klubblagsledarna behöva ny input på hur de ska gå vidare med laget, vilka övningar ska köras, vad för sorts träning ska prioriteras, vad ska de göra för att behålla ungdomarna inom innebandyn. Jag sett fördelarna med distriktslag och att detta är en av innebandy-Sveriges största möjligheter till spelarutveckling. Något som Emil Risberg inte kan se i sina forskningsrapporter, detta skulle från början ha varit en öppen dialog bland de som faktiskt har kunskap om verksamheten. Jag är inte övertygad om att formen för SDF-SM som finns idag är den bästa, men att ta bort mästerskapet helt är ett idiotiskt förslag och gynnar inte SIU. Jag tror även det är viktigt att behålla två åldersgrupper för att ge fler chansen att delta oavsett utvecklingskurva.
Femtonårs-SM:s vara eller icke vara ser jag som sekundärt, det är viktigare att prata om förfarandet och hur distrikten ska kunna hjälpa varandra. Personligen så anser jag att SM bör vara kvar i nuvarande form, jag ska inte gå in på argumenten och mina erfarenheter här då jag vill hålla mig kort. Mitt råd till Emil Risberg, sluta kalla oss gräsrötter okunniga eller inte att vi inte ser helheten. Jag har jobbat med distriktslagsverksamhet i femton år och vägrar tro att den är till ondo för alla de spelare som fått möjligheten att stimuleras utanför sitt klubblag.