81 landskamper och 181 poäng blev det för Emelie Lindström.
Foto: Per Wiklund

Världsstjärnan Emelie Lindström slutar

ANNONS

Hon har utsetts till världens bästa innebandyspelare tre gånger och gjort överlägset flest (181) poäng i svenska landslaget. Nu väljer Emelie Lindström, endast 28 år gammal, att lägga klubban på hyllan.

Hon inledde sin karriär i Högdalen och har sedan via Balrog spelat sina sista säsonger i Djurgården. Förra året blev det SM-guld, hennes tredje i ordningen, men 2014/15 var en turbulent säsong i DIF-tröjan där klubben brottades med ekonomiska problem. Till hösten har man tvingats dra sig ur SSL, och då har även Emelie gjort sitt på innebandyplanen.
- Jag känner att jag har gjort allt jag velat med innebandyn. Jag har vunnit allt jag velat vinna och på så sätt känner jag mig klar, säger Lindström till Innebandymagazinet.se och fortsätter:

- Jag har ju spelat sen jag var nio år och det har varit hela mitt liv ganska länge och tagit extremt mycket tid. Men det känns bra att ha tagit det här beslutet nu. Det är dags att göra andra saker.

Har du varit i kontakt med några klubbar innan du tog beslutet?
- Nej, egentligen inte. Jag har tackat nej direkt till de lag som hört av sig. Jag vsste egentligen ganska tidigt att jag skulle sluta men ville inte säga något förrän det hade sjunkit in och nu känner jag att det är rätt.

Du är ändå bara 28 år gammal, många lägger av betydligt senare?
- Ja, men det handlar ju om att ha ork och tid att lägga ner. Nu känner jag att min ork och tid har tagit slut.

Hur skulle du beskriva din sista säsong som blev nu med Djurgården?
- Den blev inte riktigt som jag hade önskat att avsluta karriären på. Men jag var ändå ganska förberedd på att det skulle bli så när jag spelade kvar i DIF, att det skulle bli struligt, det har det varit hela tiden i Djurgården så det var ingen nyhet. Men jag tog beslutet att köra där för att det var mitt lag och att jag ville avsluta där.

Om vi ser till hela din meritfyllda karriär, vilka blir de starkaste minnena?
- Specifika minnen som SM-guld och VM-guld är alltid roliga. Men det jag kommer att minnas mest är min tid i Balrog, alla år jag hade där. Det var mina roligaste innebandyår med de lagkamraterna som jag hade och hela föreningen i sig. Jag gillade Balrog och det känns som laget i mitt hjärta.

Vad händer nu?
- Ja du, nu ska jag börja på ett nytt jobb så det är mycket med det. Och sen ska jag lägga tid på min hund och vara mer med honom. Jag bara bara vara!

Du kan inte tänka dig en annan roll inom innebandyn?
- Nej, inte mer än att jag kommer följa innebandyn och hur det går.

Att göra comeback inom innebandyn är långt ifrån ovanligt, är det otänkbart för dig?
- Jag kommer inte göra någon comeback på elitnivå. På sin höjd kommer jag spela i Råsunda med gamla Balrog-kompisarna i division 3. Men inte mer än så.

Fakta: Emelie Lindström
Född: 30 oktober 1986
Position: Forward
Moderklubb: Högdalen AIS
Nuvarande klubb: Djurgårdens IF
Meriter: Tre SM-guld, tre VM-guld, Årets spelare i Sverige 07/08, 08/09, 11/12, 12/13, Årets forward i superligan dam 08/09, 09/10. 12/13 poängrekord i elitserien (90 poäng 48+42)
Landskamper och poäng: 81 matcher, 181 poäng (91+90)


Jakten på nya Emelie Lindström
Världens bästa damspelare genom tiderna har lämnat den stora scenen. Vem kan gå i hennes fotspår? Här är 15 stora talanger med liknande egenskaper och som har kapacitet att gå lika långt.



Emelie Lindströms karriär i bilder
En världsartist har gjort sitt på elitnivå. Här är bilder från hela Emelie Lindströms fantastiskt framgångsrika innebandykarriär.