Opinion

Ny gigant på fall!

ANNONS

Förra året åkte det årets giganter Karlstad ut snabbt i kvalet till SSL mot överraskningslaget Höllviken och i år brakade hårdsatsande storklubben Djurgården ut mot den fula ankungen från Stockholms...

Förra året åkte det årets giganter Karlstad ut snabbt i kvalet till SSL mot överraskningslaget Höllviken och i år brakade hårdsatsande storklubben Djurgården ut mot den fula ankungen från Stockholms utkanter, Järfälla IBK, efter en taktiskt mycket väl genomförd insats av bortalaget.

Men att varje år se det kanske bästa laget från grundserien misslyckas att ta steget upp i innebandyns finrum väcker alltid känslor och en del frågor. Inte minst hör jag ofta den väl frekvent förekommande floskeln ”att vinner man en serie ska man gå upp direkt”. Ja, möjligt att många tycker det men då får denna möjliga opinion påverka läget eller helt enkelt acceptera de gemensamma regler vår sport har. Är säkert ingen bestämmelse som alla älskar och möjligt att dessa åsikter oftast hörs när besvikelsen är som störst.

Själv gillar jag upplägget. Superhäftigt. Gillar att dramatiken lever så långt den bara kan och inte minst vetskapen om att David kan fälla Goliat. Kanske det bästa incitamentet för att skapa nerv, intresse och på sikt kanske än mer publik. Att bara få uppleva kvalspelsnerven som tämligen neutral åskådare är många gånger mer värd än hel grundseries matcher. Den ihärdige påpekar då snabbt att då är det något fel på grundserien, och det kanske det är. Dock spelar egentligen inte uppflyttningsförfarande någon avgörande roll där. Det kan t ex från år till år vara infernaliskt in till sista omgångens sista minut eller vara avgjort med fem omgångar kvar.

Efter Djurgårdens fall igår muttrades det även rejält över att ”detta är döden för Stockholmsinnebandyn”, och det är det såklart inte. Vi kan inte sitta still och tycka synd om oss lika lite som ett Djurgården i SSL hade löst Stockholmsinnebandyns problem. Sedan måste jag tillstå att det kanske hade kittlat lite extra med Djurgården i högsta serien, kanske även kommit lite mer publik totalt och inte minst att få se några av deras spelare i kanske lite mer bärande roller än vad vi gjort tidigare i SSL.

Men nu blev det inte så. Vi får då se till att det vi har blir bättre och såklart även paketera det bättre. Enkelt. Hur vi ska göra det, är jag inte rätt man att avgöra. Men det finns så många duktiga innebandyälskare där ute som vet bäst så vi får lägga lite mer av den kraften på sådant vi verkligen kan påverka. Kanske är det formatet för kvalet till SSL? Jag tror inte det.

Om jag ska ge er en bild av hur matchserien Djurgården-Järfälla såg ut, var den egentligen på många sätt väldigt lik Pixbo-Helsingborg. Där har ni en bild av hur det såg ut.

Nåväl, går Järfälla och Göteborg upp i SSL är det bara att lyfta på hatten och kanske bara jobba ännu hårdare. Jag hejar på Karlstad och Järfälla. Men lycka till alla fyra lag! Oavsett vilka som vinner är ni väldigt rättmätiga medlemmar av SSL nästa säsong. Det är det viktiga.

Må gôtt!
Den här artikeln handlar om: