https://static-cdn.esmg.se/4/images/STR140903CS9025 kopiera.jpg
SDF-SM går från två turneringar till en enda med start nästa säsong.
Foto: Calle Ström
Landet runt

"Väldigt fokuserade på de som vill bäst"

ANNONS

Den sista SDF-SM-turneringen för 15-åringar är spelad - och nu är frågorna kring den förändrade tävlingsstrukturen hetare än på länge.

Frågor har uppkommit om beslutet verkligen är definitivt kring att ta bort SDF-SM för 15-åringar och 17-åringar, och istället göra en för 16-åringar. Svenska Innebandyförbundets utvecklingschef Emil Risberg meddelar att förbundsstyrelsens beslut från i våras är det som gäller - men att det alltid är öppet för att lämna in motioner och diskutera.
- Alla beslut kan tas upp och diskuteras igen oavsett vilka frågor det är. Men vad jag vet finns ingen motion till tävlingskongressen kring frågan om SDF-SM, säger Risberg till Innebandymagazinet.se och fortsätter:

- Just kopplat till den enskilda frågan om SDF-SM:s vara eller icke vara kan jag ibland få uppfattningen att en del tror att inget distrikt står bakom det här beslutet vilket är helt felaktigt. Då borde det ha kommit in en motion från distrikt där de menar att det här är fel väg att gå. Jag har pratat kontinuerligt med distrikt den senaste tiden och det är en hel del som förundras över att de här besluten inte har kommit tidigare.

Fler nyheter från förbundshåll väntar med mer i detalj om vad som kommer att ske från nästa säsong.
- Där vi har misslyckats är kanske i vår kommunikation utifrån tanken att man ska erbjuda fler på 15-årssidan att ta del av resurserna, att inte låsa den vid distriktsgränserna. Det har vi inte kommunicerat ut exakt vad det kommer vara från hösten 2015 men kommer att göra det inom kort. Det handlar om likabehandling för både spelare och föreningar, att få samma möjligheter till resurser och stöttning oavsett var i Sverige man befinner sig. Det ska innefatta både tävling och träning för 15-åringar med målsättningen att nå fler än de sju-åtta procent som är med i distriktslags-SM. Men samtidigt måste vi låta det växa över tid och inte starta i en för stor omfattning som vi från början inte klarar av att hantera.

När det gäller just distriktslags-SM för 15-åringar så kommer det att spelas för årskullen födda 1999 även nästa höst, i och med att det blir för 16-åringar.
- Det blir så i just det här skedet. Gör man förändringar i olika system så är det klart att vissa årskullar kan komma i kläm och att vissa som i det här fallet får spela två SM i rad.

Vad är det annars som det har pratats mycket om nu efter SDF-SM?
- När man kommer till de här frågorna som SDF-SM så är det tydligt att man är väldigt fokuserade på de som vill bli bäst och strävar efter att bli elitspelare. Man glömmer lätt bort alla de som inte kommit på det ännu eller som inte riktigt är där, men som också ska få ta del av resurserna och den verksamheten. Det är hela idrottsrörelsens stora problem. Bara den här veckan har jag pratat med företrädare för USA:s hockeyförbund, Danmarks handbollsförbund och det spelar ingen roll var i världen så är det samma frågor man brottas med. Att det är väldigt lätt att rikta in sig på att bara möta de som är bäst, och det måste vi göra, men vi måste möta fler.

Stjärnor som Rasmus Enström och Billy Nilsson har uttryckt ett starkt missnöje och menar att SDF-SM är en stor anledning bakom deras framgångar. Billy hade förmodligen valt hockey istället för innebandy om inte turneringen funnits, menar han…
- Det kanske stämmer, eller så är det lätt att säga det i efterhand. Vi ska inte förstora upp det här att tro att bara för vi inte har landslag på 15- och 16-årsnivå som andra idrotter så skulle vi tappa massa spelare av den anledningen. Vi har lika många exempel som kommer tillbaka till innebandyn tre-fyra år senare vid 18-19-årsåldern och som idag är SSL-spelare. Det är alltid lätt att ta enskilda exempel men man kan inte bygga en värdegrund och ett system utifrån enskilda individer.

Läs även
Rasmus Enström: "Risk att talanger väljer andra sporter"
Billy Nilsson: "SDF-SM var absolut roligaste"
SIU-bloggen: Följ det senaste i utvecklingsarbetet


Förhöret: "Toppningar förekommer oftast när man ser kortsiktigt"
Hur förankrad är egentligen SIU? Vad innebär ”forskningen säger”? Och var är innebandyn år 2020? Mot väggen står utvecklingschefen Emil Risberg.


Tidigare artiklar
Tävlingsstrukturen i Svensk Innebandy förändras
"Aldrig varit så kritisk till ett SIBF-förslag"
Stefan Karlsson: "SIBF är totalt ute och cyklar"
Emil Risberg: "Kommer finnas goda förutsättningar"
Norrbotten: "Rädd att vi blir mer isolerade"
Martin Wolmhed: "Utbildar för livet, inte för nästa match"
Den här artikeln handlar om: