https://static-cdn.esmg.se/4/images/rikardeklöf.jpg
Opinion

"Hoppas sätta dit en med golfsvingen"

ANNONS

Nya regler inför säsongen 2014/2015, kommer lag utnyttja dessa? Jag har reflekterat kring dessa och har pratat med Mats Kraft, tränarinstruktör i Svenska innebandyförbundet och även Håkan Grahn Gustavsson (domare...

Nya regler inför säsongen 2014/2015, kommer lag utnyttja dessa? Jag har reflekterat kring dessa och har pratat med Mats Kraft, tränarinstruktör i Svenska innebandyförbundet och även Håkan Grahn Gustavsson (domare i SSL).

Det har varit mycket diskussioner kring de nya reglerna, de flesta har varit positiva till dessa. Jag tänkte vi skulle gå igenom båda sidor av myntet kring varje ny regel och även diskutera regeln "nick".

•Fotpass är nu tillåtet och är den regeln vi sett flest lag använda nu på försäsongen. Jag är väldigt positiv till denna regel då det ger innebandyn ett högre tempo och färre avbrott. VIKTIGT att notera är att man ej får "sätta igång" bollen med foten, dvs inslag/frislag.

•"Hög sving" är nu tillåten och detta ger nu spelare fler skottalternativ. Regeln säger att detta är tillåtet så länge det inte kan skada någon bakom/framför, ska bli kul att se hur domarna klara att bedöma detta! Vi kanske får se "golf/bandy-slag" från backposition denna säsong?

•Automatiskt "U2" (2 min utvisning) om laget inte skulle vara på plan innan "pausklockan" stannar, vilket är på 10 minuter. Bra regel som även denna ger ett bättre flyt kring sporten och höjer underhållningsvärdet mer än man tror!

Jag var på intervju med Mats Kraft i veckan för att se hans syn på reglerna generellt och han gav mig intressanta tankar.

•Citerar: "Nick-regeln" kan vara kvar då man inte vinner så mycket på att nicka bollen. Det man dock får bort är en del tveksamma utvisningar för domarna. "Var det en nick med uppsåt (han ser bollen och drar ej undan huvudet)? Ständig bedömningsfråga.

Han pratar även om "Hopp-regeln" som han tycker vi ska införa.

•Citerar: Tycker vi borde införa detta då detta ger ert bra flyt i spelet. Klarar man att hoppa upp med skridskor i bandy så ska vi nog klara det i innebandy också!

Jag har även pratat med Håkan Grahn Gustavsson som redan har dömt en del matcher på försäsongen. Vilka regler har han sett mest av?

•Citerar: Jag tycks mig inte märka av dem nya reglerna alls. Fotpassen som var dem stora "snackisen" inför säsongen är inget jag märkt av förutom att lag försökt sparka igång inslag/frislag, vilket ej är tillåtet. Något jag dock tycker vi ska ta bort är "dubbelfoten", det ger bättre fart i spelet. Men allt ska testas i någon form, bara det är positivt för innebandyns utveckling!

Vi har en säsong framför oss med nya regler som förhoppningsvis ska öka underhållningsvärdet, jag personligen hoppas få sätta dit en från backposition med "golfsvingen".

/Rickard "Geetzlaf" Eklöf
Den här artikeln handlar om: