Sök
Mika Kohonen är utsedd till världens bästa herrspelare för femte gången i karriären.
Foto: Per Wiklund
Internationellt

Världens bästa spelare 2012 - Mika Kohonen

För åttonde året i rad utser Innebandymagazinet tillsammans med förbundskaptener och internationell innebandymedia världens bästa herrspelare. Årets utmärkelse går för fjärde året i rad, den femte totalt, till Finlands Mika Kohonen. - Jag blir oerhört glad och stolt och vill tacka mina lagkamrater, säger Mika Kohonen till Innebandymagazinet.se.

Motivering
Mika Kohonen har under hela året visat upp en jämnhet i sitt spel som ingen annan kunnat mäta sig med. Han har utvecklat och anpassat sitt spel så han fortfarande tillför sina lag enormt mycket. Mika är genom sitt agerande både på och utanför plan ett föredöme som stärker och ger energi till sina medspelare. Centern har under 2012 lett Storvreta till såväl SM- som Champions Cup-guld.

Mika Kohonen, du är utsedd till världens bäste igen, hur känns det?
- Detta var något som jag inte hade förväntat mig i år, men som alltid blir jag oerhört stolt och glad. Jag får ta och tacka mina lagkamrater i både Storvreta och landslaget.

Vad tror du varit bidragande till att du har fått utmärkelsen även i år?
- Det måste framförallt vara min jämnhet. Det har varit en ganska så utmanande säsong där kroppen har strulat lite. Men ändå har jag kunnat hålla en jämn nivå med en ganska hög lägstanivå även de dåliga dagarna.

Vilken prestation är du mest nöjd med under 2011/12?
- Det är alltid svårt att välja något specifikt, så jag får ta och säga hela säsongen. Man ska ju uppskatta både de bra och de dåliga dagarna och då är det hela resan som gäller. Och jag hade känt likadant oavsett om jag hade fått ett pris eller inte. Det är ju alltid lätt att lyfta fram och säga att man är stolt över segern med Storvreta, det var oerhört starkt. För mig speglar ju lagets resultat att vi och jag har spelat bra. Det var länge sedan jag satte mig själv främst. Nu är det laget före jaget. Sedan har det ju blivit så med min kropp att jag inte längre kan göra saker jag gjorde tidigare, inte vara lika fysisk, inte göra blixtsnabba vändningar eller springa så mycket som jag vill. Men jag kan fortfarande vara en spelare som kan hjälpa laget lika mycket som tidigare.

Du är 35 år, fyller 36 i maj. Hur många år till kan du fortsätta? Du har ju sagt i en tidigare intervju att du känner att kroppen håller ett tag till?
- Jag skulle vilja spela i många år till. Det här är det bästa som finns och jag älskar idrott och jag älskar innebandy. Det är mitt jobb! Men så fort den här säsongen är färdigspelad kommer jag att lägga mig på operationsbordet. Jag har ju lovat att spela ett år till. Det finns saker i mitt knä som inte går att rätta till, men det finns även saker som man kan fixa som kan hjälpa mig och underlätta vardagen. Jag skulle verkligen vilja spela många år till men jag får vara glad om det går att lira ytterligare ett år.

Är det lika kul att spela innebandy nu som för tio år sedan?
- Absolut, det är lika roligt. Det har blivit lite mera utmaning på slutet med förändringar som skett privat med barn och så, man sover kanske lite mindre. Men jag älskar livet som idrottare. Jag lever i den dröm jag hade redan som liten.

Vilken annan spelare har imponerat mest på dig under året som gått om du får säga de tre främsta?
- Det där är så svårt, för man hinner ju se så lite på innebandy själv. Och de här utmärkelserna är viktiga så egentligen skulle jag vilja se fler matcher innan jag tycker till. Men det finns många duktiga som Rasmus Enström som är fantastiskt bra. Sedan våra spelare Rasmus Sundstedt och Mattias Samuelsson, Granlos Johan Samuelsson och min landsman Tatu Väänänen. Det finns väldigt många duktiga spelare, särskilt i år, därför känns det verkligen överraskande att jag vann även i år.

Ni vann Champions Cup den här säsongen. Hur stor var er målsättning att vinna den, var det huvudmålet?
- Nej vi har väldigt många spelare i vårt lag som har haft tre huvudmål den här säsongen – Champions Cup, VM och att vinna ett fjärde SM-guld. Alla var precis lika stora delmål för oss, även om vi hade en enorm revanschlusta att göra bättre ifrån oss i årets CC än i Tjeckien förra året. Just nu finns det sex killar i Storvreta som är lite mer nöjda en mig än så länge då de tagit en titel mer än mig den här säsongen.

Ja, med lite distans till VM-finalen, hur tung och oväntad var finalförlusten?
- Det var Sveriges dag helt och hållet. De hade en mördande effektivitet och det stod väl 9-0 efter två perioder tror jag, och då hade de skjutit 13-14 skott på mål. Jag har aldrig sett en sådan effektivitet tidigare. Det är klart att man var besviken direkt efteråt att vi inte nådde upp till vår nivå. Men Sverige var det bättre laget helt klart.

Du valde att säga tack och hej till det finska landslaget. Vad har tiden med det finska landslaget betytt för dig?
- Viljan att fortsätta spela fanns där men kroppen säger nej. Det var något jag nästan redan kände 2010. Men sen har man ju känt att om det var möjligt så vill man spela i landslaget tills man inte platsar längre. Och händer det inget mirakel så är det slutspelat för min del nu. Viljan finns som sagt där och det är den största äran man kan få att som idrottare representera sitt land. I landslaget har jag precis som i klubblaget försökt att vara mig själv och göra mitt bästa. Och i det stora hela ska man vara stolt över den resa på 16-17 år man har gjort med landslaget. Direkt efter VM-finalen kom alla killar i laget fram och tackade mig, vilket gjorde mig väldigt rörd. Det är många vänner man har träffat och man har verkligen fått lejonbröder. Vi har varit en stomme som hållit ihop i tio år, där nu många spelare slutar. Men så är livets gång. Det är den enda matchen man inte kan vinna, den mot tiden.

Ett guld i CC, silver i VM, nu återstår superligan. Hur är förhoppningarna inför avslutningen där?
- Klockrena. Vi har fått ytterligare en dimension den här säsongen där vi fått in flera nya viktiga spelare. Det känns som att det är något väldigt bra på gång och att det kan bli en rolig vår i Uppsala!

Fakta Mika Kohonen
Född: 10 maj 1977.
Position: Center
.
Moderklubb: Happee
.
Nuvarande klubb: Storvreta IBK.
Meriter: 
2 VM-guld 2008, 2010; 4 SM-guld 2004, 2010, 2011, 2012; Världens bästa spelare: 2005, 2009, 2010, 2011, 2012; Årets spelare i Sverige, årets center i superligan 6 gånger; poängrekord i superligan 107 poäng (00/01), gjort 892 poäng i superligan - alla tiders rekord.
A-landskamper: 148. 75 mål, 152 assist, 227 poäng totalt.

Världens bästa innebandyspelare 2012
1. Mika Kohonen, Finland & Storvreta IBK
2. Johan Samuelsson, Sverige & Granlo
3. Rasmus Enström, Sverige & IBF Falun
4. Ketil Kronberg, Norge & Dalen
5. Mattias Samuelsson, Sverige & Storvreta
6. Patrik Åman, Sverige & AIK
7. Emanuel Antener, Schweiz & Floorball Köniz
8. Kim Nilsson, Sverige & AIK
9. Fredrik Holtz, Tyskland & Storvreta
10. Tatu Väänänen, Finland & SPV

Världens bästa spelare genom tiderna
2005: Mika Kohonen, Finland
2006: Anders Hellgård, Sverige
2007: Anders Hellgård, Sverige
2008: Magnus Svensson, Sverige
2009: Mika Kohonen, Finland
2010: Mika Kohonen, Finland
2011: Mika Kohonen, Finland
2012: Mika Kohonen, Finland
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus.
Genom att klicka på knappen nedan så kommer din återstående prenumerationstid på Innebandymagazinet ändras till ett konto på Everysport Plus. Vänligen notera att prenumerationstiden skiljer sig åt då priset är annorlunda.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Innebandymagazinet.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt). Vänligen gå in på mina sidor för att se hur lång tid du har innestående på din prenumeration.

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten