Jan Ögren Fjellestad kommer att leda specifika kurser på plats i olika länder för att få fart på den internationella utvecklingen. Spanien är ett av flera länder där utvecklingen har stagnerat de senaste åren.
Foto: Mats Ragnarsson
Internationellt

IFF på offensiv: "En härlig utmaning"

ANNONS

Från årsskiftet arbetar Jan Ögren Fjellestad heltid som Development Coordinator för det Internationella Innebandyförbundet. Uppgiften? Att öka farten på den internationella utvecklingen. – Det är en härlig utmaning jag ställs inför, säger Ögren Fjellestad till Innebandymagazinet.se.

Jan Ögren Fjellestad har 28 år bakom sig inom innebandyn, han har tidigare varit såväl tränare som domare, arbetat i föreningar och innebandyförbund. Senast sågs han som ordförande i Svensk Elitinnebandy (SEI). Det första han ska göra är att sätta sig med John Liljelund (IFF:s generalsekreterare) och göra en prioriteringslista. Vilka länder som helt enkelt ska prioriteras. Huvuduppgiften blir sedan att hjälpa länderna att utvecklas på olika nivåer. Den nya rollen, som finansieras av Unihoc, innebär en hel del resor och Jan Ögren Fjellestad har sitt kontor i SIBF:s lokaler i Solna och utgår därifrån.

Vilken typ av hjälp kommer du att ge länderna?
– Alla länder måste utvecklas på sin nivå. De som är duktiga ska inte vänta in de andra. Vissa behöver allt basic, andra har hållit på ett tag och behöver hjälp med nästa nivå i coachningen. En del eftersträvar bättre tränare. Jag åker dit, praktiskt visa och hålla i domar- andra utbildningar, säger Ögren Fjellestad .

Hur ska innebandyn växa?
– Jag tycker vi ska fråga oss vad det var som gjorde att handbollen fick en boost? Jo, det var för att Europa var starkt. Jag tror att varje SSL-lag kan mäta sig med sitt stads elitserie-lag i handboll gällande organisation och hur man bygger upp laget. Där är handbollen och innebandy lika. Men när det kommer till VM är handbollen mycket större. IFF har nyckeln för hur även Sverige ska ta nästa steg – det är att bygga resten av världen.

Nämn ett problem som många IFF-medlemmar har.
– Vissa länder har för få människor som brinner för innebandyn. När innebandyn kom fram i Sverige så var den stark i olika städer som Göteborg, Karlstad, Stockholm och allt tillsammans lyfte sporten. Spanien har två, tre gubbar på samma ställe och som kämpar, kämpar, kämpar. Holländarna ungefär samma sak.

Hur mäts det hur du lyckas?
– Jag blir mätt av de övriga länderna hur de känner att jag kunnat hjälpa dem att utvecklas.
Den här artikeln handlar om: