Kristdemokraternas riksdagsman Andreas Carlson är även informationsansvarig i superligalaget Mullsjö AIS.

Carlson lyfter innebandyn i riksdagen

ANNONS

Som riksdagsman för Kristdemokraterna och informationsansvarig i Mullsjö AIS är Andreas Carlson unik i innebandy-Sverige. I del åtta av ”Säsongsstart” berättar 24-åringen hur han jobbar för att lyfta fram innebandyn i riksdagen. - Det är många som har fått upp ögonen för sporten, säger Carlson till Innebandymagazinet.se.

Hur föddes ditt innebandyintresse?
- Jag började spela för Mullsjö AIS P87 som 12-åring och tyckte det var väldigt kul. I samband med det startade jag en hemsida för mitt lag där jag samlade statistik och skrev om matcherna. Att driva hemsidan blev nästan roligare än själva spelandet - det dröjde inte länge innan jag fick ansvar över föreningens hemsida och på den vägen har det fortsatt, säger Carlson.

Spelar du fortfarande?
- Nej, jag slutade som 16-åring.

I senaste valet blev du invald i riksdagen som representant för KD. Väl där har du lyft fram innebandyn – berätta?
- Jag har nämnt innebandy fem av 13 gånger i talarstolen (exempel finns längre ner). Jag sitter i kulturutskottet som har ansvar över kultur och idrottsfrågor, därför passar det bra att linda in innebandyreferenser i mina tal.

Vad vill du uppnå med ditt innebandysnack i riksdagen?
- Idrottsrörelsen är en stor del av det civila samhället. För att bygga upp en förståelse för det använder jag ofta innebandy som exempel. Det är viktigt att exemplifiera så att man inte svävar iväg i sitt prat. Jag anser dock inte att innebandy är viktigare än någon annan idrott. Men för min del är det självklart att använda innebandy som exempel när jag står i talarstolen eftersom det är den idrott som betyder mest för mig.

Okej, kan du ge ett konkret exempel på hur du värnar om idrottsrörelsen?
- Det finns undantag för svenska idrottsföreningar att inte betala moms för intäkter som exempelvis korvförsäljning – man anser att pengarna går till välgörande ändamål. EU vill dock ta bort dessa undantag, de anser att det är felaktig konkurrens. EU förstår sig inte på idrottens betydelse i det civila samhället - samt hur mycket idrottsföreningar skiljer sig från företag. I Bryssel har jag exempelvis berättat om vad som skulle hända med svensk idrott och exemplifierat med Mullsjö AIS om momsundantagen togs bort. Jag försöker dra mitt strå till stacken och upplever att EU-tjänstemän och politiker får en förståelse för vad svensk idrott betyder.

Beskriv synen på innebandy i riksdagen.
- Jag skulle överdriva om jag påstod att alla snackade om innebandy. De som är idrottsintresserade vet vad innebandy handlar om – men det finns fortfarande många som ser det som en motionssport. Utvecklingen går dock åt rätt håll, sporten växer och blir mer attraktiv för varje år som går. Det blir några Stockholmsmatcher för Mullsjö i år, då kommer jag bjuda med kollegorna. Min förhoppning är att mina kollegor ska få upp ögonen för sporten tack vare mig.

Pratar du även om innebandy på kafferasterna?
- Absolut. Jag försöker göra innebandy till en snackis i riksdagen - berättar om matcher och skriver mycket på Facebook. Tidigare jobbade jag i Bryssel som pressekreterare åt Alf Svensson som sitter i Europaparlamentet. När jag började prata om innebandy i Bryssel var det många som blev intresserade.

Vilka kända politiker har bäst koll på innebandy?
- Alf Svensson följer Mullsjös framfart. Göran Hägglund tjatar alltid om fotboll och Degerfors, jag brukar dock kontra med innebandysnack - jag får ta med honom på en match i år. Stefan Attefall (civil och bostadsminister) håller på Jönköping. Vi brukar trigga varandra och det blir än mer snack i år eftersom att JIK är tillbaka i superligan.

Så det blir många gliringar mellan dig och Attefall när Mullsjö och Jönköping möts?
- Hehe vi får se…

Kan Mullsjö AIS dra fördel av att du sitter i riksdagen?
- Det tror jag. Jag lär mig väldigt mycket i riksdagen och har möjlighet att knyta viktiga kontakter. Men jag håller självklart isär mina roller - som politiker och som representant för Mullsjö AIS.

Vad inom politiken värnar du om i övrigt?
- Stora delar av det svenska samhället utgår från lösningen offentlig sektor, jag vill till viss del vända på systemet. Att istället utgå från att många lösningar finns hos föreningarna och familjerna själva och använda det offentliga och staten som stöd – så att inte det offentliga slår ut föreningarnas egna initiativ.

Hur hinner du med allt?
- I riksdagen har man möten på tisdagar, onsdagar och torsdagar – de dagarna är fullspäckade. De andra dagarna får man planera på egen hand, Jag gör bland annat studiebesök hos föreningar och företag i mitt hemlän Jönköping och runt om i landet. Emellanåt kan ett studiebesök sammanfalla med en match, vilket passar mig bra. Det är en fördel att jobbet är så fritt.

Och ditt jobb i Mullsjö AIS?
- Jag sitter med i styrelsen som informationsansvarig. Min konkreta roll är att se till att hemsidan fungerar. Vi är ett gäng grabbar som sköter den och jag är huvudansvarig. På matchdagar är det mig man ska kontakta om man vill göra intervjuer med spelarna. Jag gör även intervjuer och dylikt i periodpauserna.

Vad tror du om Mullsjös säsong?
- Svårt att säga, det blir nog ett tufft år igen. Förhoppningsvis lyckas vi plocka lite mer poäng i början av säsongen, ifjol inledde vi svagt. En värvning som David Gillek betyder oerhört mycket för klubben.

Utveckla Gilleks betydelse…
- Han är en ledarfigur av stora mått som har stor respekt i innebandy-Sverige. Spelmässigt är han stundtals magisk. Jag hoppas att han får ut max av sitt spel. Jag hade faktiskt Gillek som tränare när jag spelade i Mullsjö, han placerade mig i försvaret och sa att jag skulle spela som en ”industriback” – vilket jag naturligtvis gjorde haha. Det är en skön kille.

När tar Mullsjö SM-guld?
- 2014! Haha, nej... Men vi satsar mot toppen på lång sikt. Vårt mål just nu är att bli starka i Jönköpingsregionen. Vi bygger vårt lag långsiktigt och vår ungdomsverksamhet är en viktig del i den utvecklingen. Vi jobbar också med att kompetensutveckla vår unga styrelse genom att omge oss av mentorer som har lång erfarenhet av styrelsearbete. Vi har exempelvis en av Sveriges yngsta ordförande i Harald Carlsson som är 25 år.

Innebandycitat från Carlson i riksdagens talarstol:
21 oktober, 2010
"Jag har själv erfarenhet av detta och har med egna ögon sett hur elitidrotten i min hemkommun Mullsjö, där innebandylaget har gått upp i högsta ligan, inspirerat unga flickor och pojkar att börja motionera, att börja spela innebandy."

15 december, 2010
"På tal om idrott kan för många ett riktigt hett fotbollsderby eller varför inte en välspelad innebandymatch också vara en form av kultur."

7 april, 2011
"Fru talman! Förra söndagen var jag, som jag brukar när jag är hemma i Mullsjö, inne en sväng i Nyhemshallen. Det är den hall där ungdomar och äldre spelar innebandy vecka ut och vecka in under stora delar av året.
Den här söndagen var det full aktivitet på planen. Det var säsongsavslutning för ett av min klubbs, Mullsjö AIS, yngsta lag som hade en match mot sina föräldrar. Att se de här 7–8-åriga killarnas och tjejernas ögon när de hade slagit föräldrarna på straffar i den sista matchen hade varit värt att betala för. Vid sidan av planen stod domarna, som var A-lagsspelare från det lag som Mullsjö har i svenska superligan, den högsta ligan i Sverige."

Källa: Riksdagen.se

Intervjuserien Säsongsstart
Tjärnquist: "Nytt TV-avtal innan årsskiftet"
Sjögren: "Bajen ska bli bättre än AIK"
Vaara: "VM-truppen börjar ta form"
Dahlerus: "Lägger av efter säsongen"
Tvillingarna Lindgren: "Kul att vara tillbaka i elitserien"
Holmgren: "Mitt lag ska älska att svettas"
Landgren-Carestam: ”Jag vill ge tillbaka”
Eriksson: "OS 2024 är aktuellt"