Kenta Sjögren firar Haninges SM-guld 2000 (vann 1999, 2000 och 2001). Nu ska han försöka förvandla nybildade Hammarby-Handen till en storklubb.

Kenta Sjögren: ”Ska bli bättre än AIK”

ANNONS

Intervjuserien ”Säsongsstart” fortsätter med innebandylegenden Kenta Sjögren – som har ett finger med i ett av årets mest spännande lag, allsvenska Hammarby-Handen. - Vi ska bli bättre än AIK, säger Sjögren till Innebandymagazinet.se.

Hur känns det att äntligen vara igång med Hammarby-Handen?
- Förutom att innebandyn har en vision om att ha Sveriges längsta försäsong – tillsammans med fotbollen – känns det bra. Jag är jätteimponerad av arbetet i Hammarby-Handen så här långt. Vi har en talangfull trupp på gång, men det kommer att krävas hårt arbete för att det här ska bli bra.

Hur ser truppen ut?
- Jag vill inte prata om den allt för mycket eftersom det är några spelare som inte är helt klara. Vi vill inte ge konkurrenterna några fördelar. För tillfället sammanställer vi laglistor...

Hur ser du på chansen att direkt gå upp i superligan?
- Vi har fortfarande en del plaster att fylla i laget. Om vi får ihop laget på ett bra sätt – det är två klubbkulturer som möts i det här samarbetet – tror jag att vi har 25 procents chans att gå upp första året. Våra unga spelare har potential att flyga upp till himlen, vi vet dock inte hur bra de är redan i år. Och de äldre spelarna måste hålla sig hela för att det ska bli en lyckad säsong.

Vilket är drömnyförvärvet?
- Det är Patrik Andersson från Warberg, som lämnade Handen inför den här säsongen. Även Patrik Kareliusson skulle vara ett grymt nyförvärv – jag jobbar hårt för att han ska spela för oss i år. I Balrog har han visat upp fina egenskaper, jag blev dock förvånad när han valde att återvända till sin moderklubb Huddinge. Men så är det ofta i innebandy, nostalgi spelar en stor roll när det kommer till klubbval – eftersom det inte finns särskilt mycket pengar att tjäna som spelare.

Om Kareliusson anländer borde era chanser till direktuppflyttning öka markant?
- Så är det. Jag tror att Hammarby och AIK kan förändra innebandyn i Stockholm till det bättre. Om båda lagen spelar i superligan skulle vi i alla fall tjäna bra med pengar två gånger per säsong - i derbyna. Då skulle vi ha möjlighet att ge unga spelare ersättning. Jag hoppas att Kareliusson förstår vikten av att spela i Hammarby istället för Huddinge. Om vi lyckas värva honom har vi 75 procents chans att gå upp till superligan direkt – så bra är han.

När är Hammarby bättre än AIK?
- Först måste vi ta oss upp till superligan. Väl där lär det ta en säsong innan vi får ordning på bitarna, det är svårt att hävda sig som nykomling. Men andra året i superligan kommer vi vara bättre än AIK och med det bäst i Stockholm. Det tror jag stenhårt på.

Vad tycker du om AIK:s nysatsning?
- Att de inte går ut och säger att de spelar om SM-guld i år, när de har en förstafemma som är landslagsmässig, är pinsamt. Vad skickar det ut för signaler? De vill ha en underdog-roll i år, samtidigt har de världsspelare som Kim Nilsson – det är inte trovärdigt. AIK måste sluta upp med att springa och gömma sig. Warberg står exempelvis alltid för att de slåss om SM-guld.

Hur ser du på innebandyn i Stockholm?
- Tyresö Trollbäcken har gjort det bra utifrån deras förutsättningar och AIK har ett proffsigt arrangemang - men deras arena är bedrövlig. Vi måste ha en renodlad innebandyarena i Stockholm med plats för runt 4000 åskådare. Och för att det ska ske måste vi förmedla att vi tror på det. För tillfället förmedlar vi bara att vi vill ha fler tävlingshallar, men ingen prestigehall. För att Stockholmsinnebandyn ska ha potential att utvecklas måste vi få en evenemangsarena där innebandyn är den första sporten.

4000 platser - skulle Hammarby och AIK kunna fylla en sådan arena?
- Ja det är rimligt att tro, det vill säga om båda spelar i superligan och konkurrerar med varandra. Det byggs ett flertal arenor runt om i landet, men inget händer i Stockholm - vi riskerar att bli ifrånsprungna.

Vad händer om Hammarby-Handen inte går upp första året, spricker samarbetet?
- Nej, det gör det inte. Om vi inte går upp i år, går vi upp nästa. Nästa säsong är tanken att vi bara ska heta Hammarby och det är Handen medvetna om.

I och med sammanslagningen kommer du att samarbeta med tidigare Handen-konkurrenten Anders Pettersson…
- Han är som en lillebror för mig - jag är storebror som har lyckats med allt, ha ha. Skämt åsido, Anders har bedrivit Handen på ett utmärkt sätt och fått fram ett flertal talangfulla spelare. Han har drivit sin linje i fem år och hållit sig kvar i allsvenskan med ett rent juniorlag. Jag är tacksam över att han anser att det är värt att samarbeta med Hammarby. Det är en prestigelöshet som är bra för innebandyn.

Hur ser din roll ut i Hammarby-Handen?
- Jag kommer inte vara med i särskilt stor omfattning – tiden räcker inte till. Det kommer inte att bli som i Haninge där jag levde för innebandy. Men jag kommer att hjälpa till med pengar när det behövs, exempelvis till enskilda spelare, så att vi kan bedriva en bra verksamhet. När vi går upp i superligan är det viktigt att vi har ett slagkraftigt lag, vill inte bli ett nytt bacongäng som Tyresö Trollbäcken. I övrigt har jag inte lovat någonting, förutom att stötta herrlaget.

Så du var inte särskilt delaktig i bildandet av Hammarby-Handen?
- Nej och jag tar inte åt mig äran för det här projektet på något sätt. Jag har knappt ens tagit ett handtag.

Vad tror du man kan förvänta sig för publiksiffror i Torvalla Sporthall?
- Svårt att svara på. Men det skulle inte förvåna mig om vi dubblar Handens publiksnitt - vad det nu var - från ifjol. Det känns bra att kunna bjuda publiken på ett slagkraftigt lag.

Ditt förra lag Haninge IBK spelade också i Torvalla Sporthall.
Nostalgiskt att vara ”tillbaka” där allt började?

- Nej, jag är ingen större nostalgiker. Jag är dock jätteglad över tiden i Haninge - där hade jag förmånen att jobba med passionerade människor som gjorde allt för att vinna. Den vinnarkulturen finns inte i dagens innebandy – sporten har valt en annan väg.

Men innebandyintresset är intakt?
- Ja, jag älskar fortfarande innebandy - det är en underskattad publiksport som pissas på allt för ofta. Tyvärr har innebandyn blivit allt för flat under de senaste åren. Vi måste bli kaxigare och sticka ut.

Intervjuserien Säsongsstart
Tjärnquist: "Nytt TV-avtal innan årsskiftet"
Vaara: "VM-truppen börjar ta form"
Dahlerus: "Lägger av efter säsongen"
Tvillingarna Lindgren: "Kul att vara tillbaka i elitserien"
Holmgren: "Mitt lag ska älska att svettas"
Landgren-Carestam: ”Jag vill ge tillbaka”
Carlson: "Försöker göra innebandyn till en snackis i riksdagen"
Eriksson: "OS 2024 är aktuellt"