Fyra distrikt samarbetar över gränserna för att hitta en mellannivå mellan förbundsserierna och högsta distriktsserien.
Foto: Mikael Malmgren

"Supertvåa" i fyra distrikt i vinter

ANNONS

Distriktsförbunden i Gästrikland, Dalarna, Hälsingland och Uppland har gått ihop och skapat en egen supertvåa som ska bli en länk mellan förbundsettan och högsta distriktsserien. – Fördelningen av lagen styrs av antalet licenser i distrikten. Steget ekonomsikt och sportsligt är för stort, därför samarbetar vi över gränserna, säger Gästriklands tävlingsbas Roger Collin.

Uppsala IBK, som startade för fyra år sedan och är ett kompisgäng där flera har spelat högre upp i seriesystemet, var till en början negativt inställda till den nya superserien. Men ändrade sig när de fick veta att de annars var tvingade att börja om i lägsta distriktsserien.

Ökade kostnader för lagen
För ett lag där spelarna betalar i stort sett alla kostnader själva blir den nya superserien en utmaning. Uppsala IBK:s längsta resa i fjol var 7 mil enkel väg. Den här säsongen blir det 30 mil enkelväg.
Laget har bestämt att åka buss till sex av lagets bortamatcher vilket medför 40 000 kronor extra i utgifter. Förra säsongen hade laget en publik på 50–60 personer och hoppas, trots konkurrensen i stan, locka 100 åskådare i snitt med entré så att de lättare ska få råd med den nya serien.
Vad tror du om den nya supertvåan?
– Nu har vi tänkt om och kör stenhårt för att vinna serien. Det blir kul med nya lag och nya hallar och förhoppningsvis bättre kvalité, berättar Johan Krantz, spelande ordförande i Uppsala IBK.

Så funkar nya supertvåan
Platsfördelning: Gästrikland och Dalarna har tillsammans fyra platser, Uppland har fyra platser, Hälsingland har två platser och de resterande två avgörs via kvalspel.
Anmälningsavgift: 13 000 kr.
Matchtid: Alla matcher spelas med effektiv speltid. Är inte matchen avgjord efter full tid spelas fem minuter sudden death.
Play off: Två direktplatser till division I. Serien har även en kvalplats dit.
Nedflyttning: Tre platser