Landet runt

SIBF:Innebandygymnasier efter reformen

ANNONS

Den omtalade gymnasiereformen görs inför nästa läsår. Här skriver SIBF i ett öppet brev hur det påverkar landets innebandygymnasier.

"SIBF anser att innebandygymnasierna bedriver en viktig verksamhet för innebandysverige. Vi vill att de gymnasieelever som vill ska få innebandyfördjupning på gymnasiet. Däremot kan inte alla elever få plats på de elitförberedande gymnasierna. Det innebär att vi hoppas att samtliga gymnasier med innebandyinriktning, drygt 90 st., fortsätter sin verksamhet på något sätt.

Certifieringen av nationella idrottsutbildningar (NIU) är en del av den stora gymnasiereform som träder i kraft ht 2011. Regeringen har beslutat att minska möjligheten för profiler på enskilda gymnasier i Sverige. I denna reform berörs även ämnet specialidrott. Det beslut från Skolverket som SIBF har att utgå från är att det ska finnas tre typer av idrottsgymnasier.

NIU och det nuvarande systemet för rekommenderade innebandygymnasium (REK) skiljer sig åt på många viktiga punkter. Den viktigaste är att REK kan ligga var som helst, NIU måste spridas ut mer så att de får regional prägel i sin upptagning av elever. REK-systemet försvinner helt efter vt 2011 som en följd av regeringens förändringar av gymnasieskolan.

1. Riksidrottsgymnasier, med syfte att stödja kombination av elitförberedande idrottssatsning och gymnasieutbildning med sikte på internationell elit. Innebandy har ett RIG i Umeå med 40 elevplatser över 3 år. Antagningen sker med lämplighet och möjlighet att nå internationell elit som seniorer som grund. Eleverna läser upp till 700 poäng specialidrott.

2. Nationella idrottsutbildningar (NIU), med syfte att stödja kombination av elitförberedande idrottsatsning och gymnasieutbildning med sikte på nationell elit. En NIU-skola har möjlighet att anta maximalt 12-14 elever per läsår vilka ska vara lika fördelade mellan könen, d.v.s. samma elevvolym som RIG. Antagningen sker med lämplighet och möjlighet att nå nationell elit som seniorer som grund. Eleverna läser normalt 500 poäng specialidrott.

3. Lokala gymnasier, med syfte att idrottsintresserade ungdomar får möjlighet att utveckla sitt idrottande. Dessa elever kan läsa 200-300 poäng, där idrott ur ett breddperspektiv finns. På sådana gymnasier avgör respektive elevs ambition om han/hon gör en elitsatsning eller inte, och betyg avgör vem som kommer in. Hur många poäng eleven får möjlighet att läsa är ännu inte beslutat av Skolverket, men många av de gymnasier som inte blir NIU kan således fortsatt erbjuda elever en fördjupning i sin idrott.

När det gäller NIU har svensk idrott beslutat om ett antal gemensamma kriterier för NIU och utöver det har SIBF lagt till några innebandyspecifika. Vidare har SIBF beslutat om riktlinjer för antal skolor och elevplatser samt principer certifiering av NIU, t.ex. geografisk spridning. De skolor som klarat kriterierna har jämförts med närliggande skolor där bland annat antal valbara utbildningsprogram för eleven har varit en viktig del. SIBF har gjort dessa bedömningar utifrån det vi tror är det bästa för de elever/ungdomar som har ambition och kapacitet att nå nationell elit.

Beslutet som är fattat gäller NIU år 1, med start ht 2011. SIBF har möjlighet att besluta om ytterligare certifieringar till varje läsår. SIBF ska utvärdera riktlinjerna för beslutsprocessen som gällde NIU år 1. Därefter ska beslut fattas om SIBF på något sätt ska ändra riktlinjerna, inför NIU år 2 där bland annat antal skolor och elevplatser fr.o.m. ht 2012 ska fastställas.

Gymnasiereformen och därmed NIU gäller elever som börjar skolan ht 2011. Alla andra elever går klart sina utbildningar som de påbörjat, vilket skolans huvudman ansvarar för.
Den här artikeln handlar om: