Framtiden ligger hos ungdomarna
ANNONS
Om vi bortser från de stora distrikten som Göteborg och Stockholm där det finns en uppsjö av spelare kan vi konstatera att det börjar bli svårare och svårare att för...
Om vi bortser från de stora distrikten som Göteborg och Stockholm där det finns en uppsjö av spelare kan vi konstatera att det börjar bli svårare och svårare att för innebandylag att satsa och lyckas med sina satsningar (i alla fall de som vill), då det blir tajtare med utrymme i eliten där jag räknar in, från och med, nästa år superligan och de två nya allsvenskorna.För att kunna vara med i dessa serier måste det till att föreningarna är välmående på egna spelare som slussas upp genom föreningen. Lag som finns i städer i samma storlek som Örebro, Karlstad, Jönköping, Västerås, Mora med mera måste ha en väl fungerande ungdomssida. Detta är inte jätte lätt att skaffa sig, samt att det inte bara händer över en natt, men börjar varje förening arbeta med en utbildningsplan kommer det tillslut att bära frukt.
Av de städer jag räknade upp nu är det bara Mora som har ett respekterar Innebandygymnasium, men de andra har alla förutsättningar för att skaffa det samma. Mora gör väldigt mycket rätt i mina ögon och jag tycker fler borde ta efter deras sätt att arbeta med den egna produktionen av att plocka fram talanger.
Nu kanske många säger att Mora inte har jätte många egna talanger då många flyttar dit för att gå Innebandygymnasiet, visst kan jag hålla med om den synvinkeln men den satsningen är väldigt medveten och i mina ögon rätt. Mora har förstått att de inte har egna spelare som alla har den klass det krävs för att vara med i toppen av en division I-serie eller en allsvenska, samt att de inte har ekonomin att köpta till sig spelare.
Nu behövs det naturligtvis inte ett innebandygymnasium för att samla duktiga ungdomar för att satsa utan många föreningar i många städer ha väldigt mycket bra och duktiga lag som går bra när de spelar cuper och möter lag från andra delar av Sverige. Men frågan är hur föreningar kan dra nytta av dessa lag och stimulera dem så att de hela tiden utvecklas.
Att det lyckas att satsa på ungdomarna har ju bevisats främst av två föreningar, det första är Odelberg/Gustafsberg lät sitt mycket talangfulla 89:lag ta över som seniorlag och med en duktig ledare tog de sig hela vägen från division III till division I på kort tid samt. Men detta lag kom från Stockholm så de skulle vi lämna ute ur det här så vi tar det andra laget som gjorde samma resa. Granlo från Sundsvall var ett mycket bra 88:a lag som med en extremt bra tränare i Magnus Näslund som utbildade och utvecklade dessa killar så de gick från division III till division I på kort tid och nu tagit över som Sundsvalls bästa lag, de kom också 3,1 och 2 i junior SM tre år i följd.
Det går alltså att satsa på ungdomar då de har en energi och vilja att utvecklas som tyvärr inte många trötta och mätta men ack talangfulla seniorer har idag. Men hur skall då seniorlag som byggt sin stomme kring en viss kull fortsätta kunna plocka fram nya unga spelare?
Det är där jag vill komma in och ”tjata” om att föreningar måste ha en utbildningsplan för sina barn och ungdomar. Denna plan eller dokument skall innefatta att varje spelare skall lära sig nya saker vid olika åldrar så att när de växer upp inte ska falla bort i det taktiska eller tekniska. Självklart kan inte alla ha samma fysiska förutsättningar men de kan erbjudas att lära sig lika mycket.
Föreningar som vill jobba med att fylla på sina seniorlag måste också hela tiden ha en stege där de får utvecklande och stimulerande motstånd. Det är av yttersta vikt att unga spelare får känna på seniorinnebandy i allt yngre åldrar. Jag menar om vi säger att en förening spelar i allsvenskan nästa år skall även ha lag i division I alternativt II och sedan i den näst högsta serien i distriktet. Det skall hela tiden finnas en plan för duktiga spelare att lotsas framåt alla kan inte gå till allsvenskan när de är 18 år. Framför allt är det av stor vikt att spelarna som skall utbildas i dessa lag hela tiden har duktiga och ambitiösa ledare/tränare. Har föreningar denna stege, samt en utbildningsmall tillsammans med ett rekommenderat innebandygymnasium kommer detta att bära frukt och seniorlaget kommer hela tiden fyllas på med duktiga och välutbildade ungdomar. Det som finns idag och som inte fanns förr 10 år sedan är ju de duktiga och kompetenta ledare som var med och spelade innebandy när sporten var ung. Det är av stor vikt att dessa stannar kvar inom föreningar och jobbar med barn och ungdomar.
Det finns ju naturligtvis fler positiva aspekter med att arbeta med ungdomar, det är de som skall gå på seniorlagens matcher och heja fram dem tillsammans med sina kompisar och föräldrar. Fler folk skapar större stämning som skapar intresse och i bästa fall skapar framgång. Framför allt skapar allt detta en samhörighet i föreningen som hela tiden utvecklar föreningar framåt.