https://static-cdn.esmg.se/4/images/Haninge vs Warberg 2001.jpg
Frågan om vilken klubb som är världens äldsta är inte på långa vägar löst. SIBF:s bild är att den första rena innebandyklubben är Sala IBK som bildades den 21 september 1979. Frisksportarklubben FK Haninge som senare bytte namn till Haninge IBK bildades i alla fall 1980.
Landet runt

Vilken är världens äldsta klubb?

ANNONS

Den ”officiella” versionen från Svenskan Innebandyförbundet säger att det är Sala IBK som är världens äldsta innebandyklubb. Fel säger flera mail till Innebandymagazinets redaktion.

Ett par mail kommer från personer runt IK Ängen som bildades två år tidigare än Sala IBK.

Från IK Ängens hemsida går att läsa följande bland annat om IK Ängens historia. Visste ni föresten att just IK Ängen spelade SM-final 1989 mot Kolarbyn/Fagersta och förlorade?

IK Ängen bildades 1977 i Bredäng av dåvarande fritidsassistenten i Bredängsskolan Rut Holmberg och Gunnar Weichbrodt. Det började egentligen tidigare med en foto- och filmkurs för elever i Bredängsskolan, som efter avslutningen bytte ämne till: Innebandy.

Gunnar hade tidigare sysslat en hel del med innebandy i Bandhagen. Korpen och ungdomsgårdsbyrån startade redan i början av 1970-talet med seriespel i innebandy mellan ungdomsgårdar och Gunnar hade på ett tidigt stadium fått intresse för sporten.

När Gunnar kom till Bredäng hade frisksportförbundet tagit innebandyn under sina vingars skugga och hade faktiskt seriespel över en stor del av Sverige. På hösten 1977 gick många från Gunnars fotokurs direkt till innebandyplan i Ålgryteskolan. Svårigheter fanns redan då att få spela i stora Bredängshallen. Ibland händer det att en stor mängd begåvningar råkar hamna på samma ställe - och det var precis vad som hände

IK Ängen gick med i seriespel på ett tidigt stadium och det blev lika mycket matcher som idag. Redan 1979 vann laget korp SM-guld efter en rad matcher på olika orter i Sverige. Finalen gick i Mölndal där just FK Mölndal besegrades. Många av våra ursprungliga spelare var med i samma lag under 10 - 16 år.

Då Svenska Innebandyförbundet bildades gick vi naturligtvis med ganska snabbt. Under de första åren spelade vi i både frisksportsförbundets och innebandyförbundets serier.( De körde nämligen parallellt under en tid.) Tio år efter SM-guldet i Sverige Korpen 1989 spelade IK Ängen SM-final igen, i stort sett ned samma lag som tog SM-guld 1979. Denna gång i Fagersta mot Kolarbyn/Fagersta. Vi tog silver efter förlängning och "sudden death".

Under de första 16 åren spelade IK Ängen i Division 1, vissa säsonger med två lag. Gunnar tog nämligen över sitt gamla gäng från Bandhagen, och plötsligt fanns det ganska många spelare. Redan 1983 hade IK Ängen ett flicklag i träning.

Det var inte så vanligt på den tiden med flicklag i innebandy. Seriespelet för dessa flickor blev därför lite haltande, och upphörde därför efter två säsonger. Delvis på grund av att för få hjälpte till att driva verksamheten.

Historiken sammanställd av Mr IK Ängen Gunnar Weihcbrodt.
Den här artikeln handlar om: