Nya visioner för SIL
ANNONS
Över en treårsplan ska den Svenska Innebandy Ligan växa i hela landet och etablera den alternativa men populära spelformen på fler ställen än bara i Stockholm.
Innebandy är i dag en av Sveriges största aktiviteter alla kategorier. Spel inom Svenska Innebandyförbundet (SIBF) och Korpen är de två i särklass vanligaste sätten att lira organiserad innebandy. Men totalt spelar närmare en halv miljon svenskar sporten varje månad.En stark organisation och uppstickare, sedan 1996, är den omtalade Svenska Innebandyligan eller SIL som den populärt kallas. Den har ett betydligt enklare och rappare spelsystem som främsta egenskap och en omfattande och snabb resultatservice som distriktsspelare inom SIBF bara kan drömma om.
Raymond Ahlgren har sålt
I SIL är exempelvis all matchfakta i alla serier uppdaterad redan på måndagseftermiddagen vilket alltid ger aktuella poängligor.
Den omtalade Raymond Ahlgren var den som startade SIL och har under alla år varit ligans VD. För ett par år sedan träffade Innebandymagazinet denna karismatiske ledare i ett längre reportage.
I somras sålde han sin skapelse efter elva framgångsrika år i Stockholm. Nya ägare är affärsmännen Fredrik Helgesson och Håkan Mannberg. Med nya visioner och nytt kapital i ryggen ska ligan expandera.
– Vi går helt klart in i detta projekt för att det ska bli ett överskott. Över en treårsplan tittar vi inte på lönsamheten utan vi fokuserar på expansionen, berättar Fredrik Helgesson.
Framtiden för SIL är utstakad. Utveckla verksamheten i Stockholm, växa sig stora i Göteborg och få i gång och etablera ett stabilt seriesystem i minst ytterligare fyra städer. Uppsala, Umeå, Jönköping och Västerås är tänkbara städer att erövra.
– Vi har inte låst oss exakt för dessa städer utan behöver duktiga partners för att vi ska lyckas etablera oss på nya orter. Vi kommer att jobba med en seriös marknadsplan för att den tänkta etableringen ska bli framgångsrik, fortsätter Helgesson.
Billigare spel än hos SIBF
Att ha ett lag i SIL en höst- eller vårsäsong kostar runt 5 000 kronor i anmälningsavgift. Till det tillkommer domarkostnader på 1 400 kronor. För en hel säsong (två terminer) blir kostnaden runt 13 000 kronor vilket är betydligt billigare än att tillhöra Svenska Innebandyförbundet.
För ett lag på division IV till V-nivå blir årskostnaden runt 18 000 kronor. Då räknar vi med anmälningsavgift, domaravgift och hallhyror för hemmamatcherna. Dessutom behöver en SIL-spelare aldrig sätta upp eller plocka ner sargen, bara en sådan sak visar att det finns potential för spelformen...
Nytt kontor och mer personal
Hur mycket Raymond Ahlgren fick för sin skapelse vill inte de nya ägarna prata om.
– Det är något jag inte kan eller vill berätta. Vi har gått in i det här för vi tror på projektet SIL. Jag har själv spelat innebandy på 90-talet på division III-nivå och alltid haft ett gott öga för sporten, säger Helgesson och fortsätter:
– Innebandyn är fortfarande outvecklad på många områden, framför allt för senior-spelare. Här fyller vi en fräsch funktion som innebandyns distriktsförbund inte klarar av. Det handlar om statistik och information.
Ett första steg i expansionen är att de nya ägarna har ökat antalet anställda. Dessutom har SIL-kansliet flyttat från Raymonds villa till nya lokaler på Söder.
Nya ägarna:
Fredrik Helgesson
Ålder: 42.
Bor: Köpenhamn.
Innebandybakgrund: Spelare i IBK Zafir under 90-talet div III till IV-nivå.
Håkan Mannberg
Ålder: 44.
Bor: Onsala.
Innebandybakgrund: Ingen.