Efter en lång JAS-säsong kan vi konstatera att RIG Umeå var det vassaste laget på juniorsidan i Sverige.

JAS: RIG Umeå svenska mästare

RIG är återigen Sveriges bästa juniorlag. Senast RIG var bäst var 2008/09, då med Tim Wiklund och Alexander Rudd i truppen. Idag visade Alexander Rönnlund vägen med 3 mål och en assist. – Det är de som jobbar i bakgrunden som det möjligt för mig att göra poäng, säger Alexander Rönnlund till Innebandymagazinet.se.

Senaste säsongerna har RIG Umeå tillhört förhandsfavoriterna men inte lyckats ta sig till innebandyfesten. Denna säsong kom man över förbannelsen och spelade hem guldet till Umeå, för andra gången i historien.
– Vi har lärt oss att jobba i underläge. Vi är inte lika spelskickliga som när vi hade 94-kullen. Vi har spelat med hjärta och det är det som tagit oss hit.

Jönköping fick aldrig matchen dit man ville och fick stora delar av matchen jobba i underläge. Största stjärnan i RIG Alexander Rönnlund öppnade målskyttet med pass från Markus Lindström. Resultatet stod sig till periodpausen.

Publiken i Skyttis Arena hann knappt bänka sig för period två innan Jönköpings kvittering kom. Hannes Blomkvist serverade Josef Sankell, 1-1. Gustav Svensson gav RIG ledningen på nytt innan klockan tickat upp till fem minuter. När Rasmus Simmeborn satt utvisad tackade RIG för kaffet. Rönnlund hittade Markus Lundström som satte utökade ledningen.

I tredje perioden handlade det mycket om vilket lag som fick första målet. Det var RIGs Philip Sakayan som prickade in 4-1. Adam Hjalmarsson, som tidigare under dagen spelat P-16 final, gav Jönköping hopp och skapade nerv i matchen med reduceringen.
Men närmare än 4-2 kom inte Jönköping. Alexander Rönnlund gjorde sitt andra mål i numerärt överläge drygt 12 minuter in i sista perioden. Jönköping orkade inte resa sig. Innan matchen var slut hade Rönnlund gjort ännu ett mål och fullbordade sitt hattrick.
– Jag har fått en roll i laget där jag ska göra poäng. Men det är de som jobbar i bakgrunden som gör det möjligt för mig att göra poängen, säger Alexander Rönnlund.

Slutresultatet skrevs till tydliga 6-2. Rönnlund väljer att hylla sina motståndare.
– Jönköping var bra och det ska man inte ta ifrån dem. Vi gör lite billiga mål och det krävs så resultatet kändes ändå rättvist.

Innan säsongen startade vågade Rönnlund riktigt drömma om att stå som guldmedaljör i Örnsköldsvik.
– Det var det man ville helst av allt. Men innerst inne kändes det tufft. Vi gick lite kräftgång i serien och först efter jul vågade man drömma. Det var då spelet började stämma. Det fanns bara ett resultat vi ville när kom till festen.

Hur RIG kommer fira guldet? Det är ingenting planerat, förutom det klassiska duschfirandet.
– Jag har ingen aning. Det är så mycket glädje i kroppen och jag vet inte vart jag är. Det blir mycket firande i minibussarna och i duschen.

Bilder från finalen (Foto: Roger Nielsen):

JAS-finalen 2008: "Enström och Galante var grymma" - så gick det sedan för alla spelare
Den nionde mars 2008 lirades finalen i HJ18 mellan Hässelby och Västerås. Sex år senare skulle så här många av spelarna bli SSL-lirare, varav en avgöra en SM-final och en bli utsedd till bäst i världen... Kartläggning: Så gick det sen för samtliga spelare