Damlandslagets förbundskapten Jan-Erik Vaara vill bjuda på ett variationsrikt offensivt spel i VM i december som avgörs i Schweiz.
Landslaget

Vaara: ”VM-truppen börjar ta form”

ANNONS

Näst på tur i "Säsongsstart" är damernas förbundskapten Jan-Erik Vaara - vars trupp till VM i Schweiz, som avgörs i december, börjar ta form. - Ja, om jag får titta upp i stjärnorna är vi väldigt nära en färdig VM-trupp, säger Vaara till Innebandymagazinet.se.

- Vi är i en fas där vi ska försöka förfina det material som vi har valt ut och förbereda samtliga parter inför VM. Det kommer möjligen att bli några mindre förändringar. Men man kommer att känna igen många spelare från tidigare mästerskap, fortsätter Vaara.

Hur skiljer sig damernas sätt att spela 2011 mot dina tidigare VM-lag 2007 och 2009?
- 2007 var det en passiv karaktär på vårt spel, vi jobbade mycket med lagmässig kompakthet. 2009 var vi lite mer offensivt lagda, vi lade stort fokus på att få fram spelarnas offensiva kvalitéer – det var en mer optimistisk innebandy. Nu hoppas vi på en ytterligare breddning av lagets kunnande. Taktiskt sett ska vi vara mer kompletta.

Taktisk kompletthet, vad innebär det?
- Tidigare har vi varit lite mer enkelspåriga och okomplicerade i vårt spelsätt. I december vill vi använda oss av fler variationer i spelet och utöva vår taktik mer tydligt, så att vi når en högre nivå.

Vilken är den främsta styrkan med det här svenska landslaget?
- Den tekniska nivån är väldigt hög. Spelarnas fysiska status är också väldigt bra. Just fysik kombinerat med teknik har vi inte haft förut. Tidigare fanns tekniken men inte fysiken.

Är det ett dynamiskt lag - och med det syftar jag på en bred variation av spelartyper?
- Ja, det tycker jag. Vi har ett brett spektrum av spelare som jag är belåten med. Vi täcker in väldigt stora behov som ett lag behöver för att nå framgång, det är lagom mängd av allting. Många har kapacitet att göra det som behövs och alla i laget jobbar stenhårt för varandra.

Hur många landslagssamlingar har ni på ett VM-år?
- Inte så många som jag skulle önska. Ett VM-år har vi sju samlingar - ett vanligt år samlas vi endast fyra gånger.

Stämmer det att du numera är heltidsanställd av innebandyförbundet?
- Nja, det är en sanning med viss modifikation. Jag jobbar fortfarande bitvis på Försäkringskassan. Innebandy är tyvärr inte hockey eller fotboll ekonomiskt sett.

Hur kommer du att jobba under hösten?
- Det blir observationer i vanlig ordning, åka runt i landet och titta på hur spelarna presterar. För att få en släng av de internationella vindarna åker jag också till Tjeckien för att ta del av Champions Cup. I slutändan blir det en hel del diskussioner med klubbtränarna - för att skapa en bra helhetsbild.

Intervjuserien Säsongsstart
Tjärnquist: "Nytt TV-avtal innan årsskiftet"
Sjögren: "Bajen ska bli bättre än AIK"
Dahlerus: "Lägger av efter säsongen"
Tvillingarna Lindgren: "Kul att vara tillbaka i elitserien"
Holmgren: "Mitt lag ska älska att svettas"
Landgren-Carestam: ”Jag vill ge tillbaka”
Carlson: "Försöker göra innebandyn till en snackis i riksdagen"
Eriksson: "OS 2024 är aktuellt"
Den här artikeln handlar om: