"Svenska Innebandyförbundet kommer att satsa hårt på Svenska Superligan, och vi vill göra det tillsammans med elitföreningarna."
Foton: Per Wiklund
Landet runt

”Så blir Svenska Superligan en succé”

ANNONS

För att Svenska Superligan ska bli en succé för svensk innebandy måste bredd och elit hållas samman. Det skriver Klas Hedlund och Göran Harnesk från Svenska Innebandyförbundet, som i veckan bjuder in till ett möte med elitföreningarna.

Debattartikel från Svenska Innebandyförbundet.

För en dryg vecka sedan meddelade vi på Svenska Innebandyförbundet att vi avbryter förhandlingarna om ett nytt avtal med Föreningen Svenska Superligan. Detta efter att elitföreningarna presenterat ett förslag om att förbundet helt ska överlåta rättigheterna för Svenska Superligan till dem.

Reaktionerna på vårt beslut har varit många. Föreningen Svenska Superligan har beklagat beslutet och sagt att det tvingar elitföreningarna att starta en egen liga. Flera elitföreningar har instämt i kritiken, medan andra har välkomnat att Svenska Innebandyförbundet nu skapar möjlighet för framtida satsningar.

Bakgrunden är att Föreningen Svenska Superligan under en längre tid har arbetat för att få både mer inflytande över rättigheter kopplade till Svenska Superligan och en större del av sponsorintäkterna. Den 5 december trappades kraven upp, då elitföreningarna lade fram ett avtalsförslag om att helt ta över rättigheterna för ligan.

Svenska Innebandyförbundet är i grunden positiva till att ge elitföreningarna mer inflytande och en större del av sponsorintäkterna. Därför har vi föreslagit ett gemensamt bolag för att förvalta rättigheterna. Det senaste året har vi också höjt ersättningen till Föreningen Svenska Superligan med 27 procent.

Samtidigt har vi konsekvent sagt nej till att helt överlåta rättigheterna för Svenska Superligan. Detta eftersom Svenska Innebandyförbundet har ett ansvar för svensk innebandy som helhet. Det är viktigt för sportens framtid att både elit och bredd får ta del av resurserna. Därför avvisade vi också det senaste avtalsförslaget.

Nu inleder vi en ny fas i Svenska Innebandyförbundets arbete för att stärka Svenska Superligan. Kärnan i vår strategi är att hålla samman bredd och elit så att de kan dra nytta av varandra. Vi är övertygade om att elitföreningarna, deras spelare och marknadsförare har en viktig roll när det gäller att locka publik och attrahera nya spelare. Lika övertygade är vi om att ju fler som engagerar sig i innebandyn, desto större och bättre blir underlaget för eliten.

I vår nya varumärkesplattform ”Svensk Innebandy Vill” finns mål som handlar uttalat om eliten, till exempel att mäta intresset för landslagen och Svenska Superligan. Men även de mål som handlar om att stärka innebandyn i stort – genom att få fler att spela, döma och träna – kommer att gynna eliten.

Samtidigt räcker det inte med att sätta mål. Konkreta satsningar måste också göras. När det gäller Svenska Superligan så kan vår handlingsplan sammanfattas i tre punkter:

För det första kommer elitföreningarna att få ett ökat ekonomiskt stöd från förbundet. De ekonomiska villkor som finns i det befintliga avtalet med Föreningen Svenska Superligan ska fortsätta gälla, vilket innebär att föreningarna automatiskt får en ökad ersättning. Vi har även en ambition att ytterligare förbättra de ekonomiska villkoren för elitföreningarna

.

För det andra kommer vi att inrätta en marknadsenhet som ska stärka Svenska Superligans varumärke och i förlängningen också dess ekonomi. Nya tjänster kommer att inrättas och finansieras av förbundet.

För det tredje ska samarbetat mellan förbundet och elitföreningarna stärkas, bland annat genom en gemensam styrgrupp för marknadsenheten och genom forum för dialog i konkreta sakfrågor.

Vi kommer under veckan att bjuda in samtliga ordföranden för elitföreningarna till ett möte för att diskutera vår strategi och handlingsplan. Fokus kommer att ligga på att hitta former för ett konstruktivt framtida samarbete med föreningarna.

En utmaning är att vår inbjudan kommer samtidigt som flera av elitföreningarna förbereder sig för att skapa en egen fristående liga. Vi hoppas verkligen att dessa föreningar inte tar fortsatta steg i den riktningen, eftersom det skulle försvaga svensk innebandy.

I den pågående mediala debatten om Svenska Superligan görs jämförelser med Svenska Hockeyligan, SHL. Det sägs ibland att en förklaring till SHL:s ekonomiska framgång är att föreningarna själva driver ligan och kan styra sin egen framtid.

Det finns så klart för- och nackdelar med såväl en helt fristående liga som en förbundsdriven liga. Det är lätt att förstå att elitföreningarnas motivation ökar om de själva fattar alla beslut. Samtidigt har ett förbund ett nödvändigt helhetsperspektiv och bättre förutsättningar att ta ansvar för utveckling och utbildning.

Svenska Innebandyförbundets förhoppning är att vi genom ett nära samarbete med elitföreningarna ska kunna plocka det bästa ur båda modellerna. Det är viktigt att ta till vara elitföreningarnas kompetens och engagemang. Därför ska vi se till att fullt ut involvera elitföreningarna i de viktiga besluten kring Svenska Superligans framtid, samtidigt som vi ska använda förbundets resurser när det gäller utveckling och samverkan.

För att Svenska Superligan ska bli en succé för svensk innebandy måste bredd och elit hållas samman. Svenska Innebandyförbundet kommer att satsa hårt på Svenska Superligan, och vi vill göra det tillsammans med elitföreningarna.

Klas Hedlund, styrelseledamot

Göran Harnesk, generalsekreterare

Svenska Innebandyförbundet




Läs även
En egen liga kan starta redan till hösten
Detta händer med spelarna om det blir en egen liga
FSSL: ”Vi går vidare med en alternativ plan”
Kängan till idén om egen liga - ”Är mycket herr-fokus”
Dalen: ”Vill måla upp alla hot och faror nu”
Storvreta: ”Då har avsikten varit att starta en egen liga”
Svaret: Det händer om SSL bryter sig ur och skapar egen liga
Konflikten SIBF och FSSL - detta har hänt
Innebandyförbundet avslutar förhandlingarna om SSL
Den här artikeln handlar om: