lördagen den 23 februari 2019
 
 
 
Start
Nyheter
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Internationellt
2018-12-06

VM 2018

VM ökas från 16 till 20 nationer till 2022

Hela det internationella arbetet för IFF har förändrats drastiskt de senaste åren. Nu andas en extrem positiv anda mot att vinna ännu fler politiska segrar och utöka antalet VM-nationer.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Finske John Liljelund har som generalsekreterare för Internationella Innebandyförbundet en extremt viktig position för innebandyns fortsatta internationella expansion. Nu är förslaget att utöka VM 2022 till 20 lag. Foto: IFF

annons


Sedan det Internationella Innebandyförbundet flyttade kansliet till Finland från Sverige för drygt 13 år sedan har egentligen allt hänt och förändrats. Nu har man skapat en organisation som är rustade för framtiden. En framtid där det arbetats på massor av mer fronter än tidigare.
- Precis. Innebandy internationellt har vuxit precis som vår organisation vilket innebär att vi kunnat prioritera en mångfald fler uppgifter än tidigare, säger John Liljelund till Innebandymagazinet.

World Games var en stor succé för IFF under 2017. Det internationella innebandyförbundet är vana att ha en medarrangör med förra årets mästerskap var IFF ensam arrangör.
- Exakt, vi fick jobba på ett helt nytt sätt och det var ett mycket lyckat projekt. De är utan tvivel viktigt att vi fortsätter att växa med flera medlemsländer. Att fortsätter att utbilda varje år ett stort antal coacher och domare i mindre utvecklade länder. Samtidigt har vi nu under detta år jobbat extremt mycket med lanseringen av våra nya web-sidor och utvecklat våra sociala medier. Att vi nu haft en ny sales coordinator har medfört mycket nytt och många lovande spår för att få nya IFF sponsorer under de kommande åren, berättar John Liljelund generalsekreterare för IFF i snart 14 år.


Schweiziska landslaget efter att de kvalificerat sig till World Games 2017. Nästa World Games avgörs i USA 2021.

Vilka områden har du i första hand fokuserat på?
- Personligen har jag mest varit bunden till det internationella samarbetet med den internationell asportsvärlden, event-arrangörerna både för IFF och andra event och sedan skött det politiska arbetet inom IFF, både gentemot medlemsländerna och andra organisationer, samarbetspartners och innebandy-utrustningstillverkarna.

Många länder lämnas utanför VM, jag tänker på att Ryssland, USA och Slovenien med flera inte fick plats 2018. Är det ett problem att INTE fler nationer får chansen att spela ett VM-slutspel?
- Det är en av orsakerna till att IFF påbörjade processen med att se på hur vi kunde få mer lag att delta på VM framöver. Jag håller med om att det inte är helt oproblematiskt att vi inte har med Ryssland och USA till exempel. Det var en av orsakerna att man föreslagit ett VM med 20 lag istället för det nuvarande 16 lagen. Om vi fortsätter att växa, i synnerhet i de stora idrottsländerna jorden runt, som i Kanada, Indien, Indonesien, Kina, Ryssland och USA så kommer vi behöva anpassa och till att ha med 24 lag i något skede om kanske tio år.


John Liljelund har ett förflutet som innebandymålvakt och ser fram emot VM i Finland 2020 med 16 lag för att öka till 20 lag 2022. Foto: Per Wiklund

Vilka problem ser du med att utöka VM?
- Problemet är att hitta organisatörer som vill ta på sig att genomföra VM med 20 nationer. Det kräver fler hallar och fler speldagar, därav kom förslaget om mindre trupper och kortare speltid. Nu ligger ju förslaget till att testa olika koncept fram till IFF:s generalförsamling 2022 så då får vi se åt vilket håll det lutar, men för The World Games 2021 i Birmingham, Alabama i USA, skulle det skapa lite problem om USA inte skulle klara sig till VM 2020 i Helsingfors. Det skulle göra det mycket svårare att marknadsföra World Games i USA. Ja, Magnus det är ett litet problem att inte fler nationer inte kan spela i VM.

Vad är du extra nöjd med att ni åstadkommit de sista 10-15 åren?
- Det finns en hel del grejer jag är förbannat nöjd med vad vi har lyckats genomföra under de senaste 13,5 åren. Detta sedan IFF:s kansli flyttade till Finland och jag och Merita Brun började arbeta för IFF. Det viktigaste tror jag är att vi har lyckats bygga en professionell organisation, som kan ge en mångfaldig service till medlemsländerna för att stärka utvecklingen av innebandyn på alla möjliga plan och gjort detta med relativt små ekonomiska resurser.

- Nu har vi en service som sträcker sig från utbildning av coacher, domare och good governance, till etiska principer hur man skall leda ett förbund eller att vi byggt alla regelverk och guidelines som styr sporten och medlemmarna. Vi har byggt en stark Youtube-kanal för sporten och våra event och enligt Sportcal undersökningarna har vi ett VM som kämpar om att vara bland topp 20-idrottsevenemangen årligen – vilket inte är så illa.


Innebandyn har i exempelvis Sverige och övriga toppnationer fortsatt sin positiva utveckling både i antalet utövare och uppmärksamhet. Hur ser det ut i alla "utvecklingsländer?"
- Vår internationell presens en sak som gått fram med stormsteg under dessa år, vilket jag är väldigt stolt över. Innebandyn är nu, om inte välkänd åtminstone känd växande sport, som man känner till. Så sent som år 2001 var en ökad internationell närvaro inte en speciell viktig fråga inom IFF, vilket den i dagens globaliserande värld definitivt är. Man kan utan tvekan säga att det har varit en riktigt jävla resa.


Generalsekreteraren hyllar de tjeckiska arrangörerna för den pågående VM-festen som kommer slå alla tiders publikrekord.

Finns det något ni lärt er på vägen som ni kunnat göra lite annorlunda?
- Vi har säkert gjort fel saker och felbedömt något. Jag tror att vi under en lång tid använde nästan alla utvecklingsmedel på Tyskland, som med facit i hand, gav det ett positivt resultat med att tysk innebandy blev medlemmar OV den tyska olympiska kommitteen, så i det långa loppet tror jag att det lönade sig. Vi har misslyckats med vissa projekt, som att vi trodde att Kina skulle klara av att organisera U19 VM 2020 eller att vi inte har kunnat säkra mer marknadsintäkter för IFF. Det är lätt att vara efterklok, men jag tror att vi med facit i handen kan se att vi lyckats ganska väl och nu när vår strategi som godkändes för tio år sedan för 2009 – 2020 skall evalueras under de kommande åren, så tror jag att de flesta målen har uppfyllts, om dock inte alla. Det jag skulle ha önskat är att vi hade haft mera ekonomiska medel att genomföra alla idéer vi har haft. Nu har vi gjort det vi kunnat och haft råd med.


//Magnus Fredriksson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Klart: SSL-domarna får döma U19-VM i maj
Internationellt  Nu står det klart vilka domare som blivit uttagna att döma U19-VM i Kanada som g...
  Tidigare SSL-spelaren i topp när NLA går in i slutspel
Internationellt  Grundserien i Schweiz och NLA är nu färdigspelad och det vankas kvartsfinaler. S...
  Finska stjärnan valde bort SSL på grund av SSL-konflikten
Internationellt  Joonas Pylsy har varit en starkt bidragande orsak till att Finland försvarade si...

PLUSFlera nya ansikten i finska landslaget
PLUS SPV-forward gjorde poäng direkt i sin landslagsdebut. ...
 

Profilerna och tröjnumren du måste ha koll på i Finland
PLUS 
Vem är jokern, vem är elakingen och vem är snipern? Vi gör dig till expert inför...
 

Joel Kanebjörks tunga start på utlandsäventyret
PLUS 
Talar ut om varför han ännu inte spelat en match i schweiziska ligan, Sveriges V...
 
Missa inteUngdomsweekend 2019

Återupplev festen!
Notiser

Highlights: Jönköping-Sirius 9-8 21:45
Falun värvar supertalang 16:33
Endrestjärnan borta på grund av en krosskada 13:47
Gävles underbara sillynyheter 13:38
Highlights: Lidköping-Fristad 10-9 sd 10:48
Olofström närmar sig kvalplats 09:11
Mullsjö ryckte och vann 08:29
Highlights: Mullsjö-Falun 7-4 21:42
Västerås bjöd Surahammar på målkalas i derbyt 16:40
Alunda hänger med i kampen om kvalplatserna 15:29
Fler notiser

Senaste nytt

Holtz och Hagunda är säkra på kvalplatsen 11:02
Tidigare SSL-spelaren och Åby vill upp i nivå 10:03
Malmö: ”Kanske den roligaste bortamatchen i serien” 09:02
Tuff bortamatch väntar för Strängnäs 08:01
Betyg: Jönköping-Sirius 21:52
Jönköpings heta tonåring inför kvällens viktiga fajt 16:46
Senaste nytt om SSL-konflikten 16:04
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

Lagan-Åby 16.00


Pegler: ”Jag lider med laget - är värda att ha flera poäng”


Allsvenskan herr Nedflyttningsplats med fem omgångar kvar för Åby
  Fredrik Holtz och Hagunda har kvalplatsen i sikte

Fem omgångar återstår innan SSL-kvalet drar igång - ”Känner vi oss säkra”
Fagerhult Habo-Strängnäs 16.00


En tuff bortamatch väntar för Strängnäs


Allsvenskan herr Strängnäs: ”Kommer göra allt för att ta tre poäng”
  ”Kanske roligaste bortamatchen i serien”

Malmö gästar Visby - ”Ska försöka servera några lasermackor”
Jönköping-Sirius 9-8


Highlights: Se alla mål från rysaren


SSL herr Två slutspelsjagande lag följdes åt målmässigt in i det sista

SSL-konflikten


Senaste nytt från SSL-konflikten


SSL På onsdag återupptas förhandlingarna - nytt anmälningsdatum till SSL är satt

Jönköping-Sirius 19.00


Sirius tunga avbräck inför ödesmatch


SSL Uppsalalagets bästa poängmakare är sjuk och missar kvällens match
  JIK:s heta tonåring inför kvällens viktiga fajt

Gustav Johansson: ”Vi har allt i våra egna händer och det är riktigt skönt”
Herr1an-fredag


Måstematch ikväll för Alunda Mooses


H1 Om kvaldrömmarna ska hållas vid liv måste Alunda vinna mot Järfälla
  Skyttekungen som har blött krut i bössan

Oerhört viktiga poäng står på spel i kväll i streckkampen i Västra Götaland
Ljuset i tunneln


”Hela denna säsong är en baksmälla efter allt som hänt”


SSL Efter skadehelvetet är Mullsjöforwarden Joel Ingesson tillbaka på allvar

 
PLUS

Betyg på alla 327 spelare i SSL: Toppar och floppar
Pålsson: ”Det var verkligen tillbaka till ritbänken”
Herr1ans toppar och floppar
Topplista: Hetaste kedjorna i juniorallsvenskan
Seger i måstematchen - trots sjukdomsbortfall på resan dit
#ibsilly: SSL-stjärnorna som kan byta klubb i sommar
”Tror inte man förstår hur mycket tid en tränare lägger”
Spåkulan: Giganternas uppställningar - om fem år
Topp 200: Bästa poängmakarna i Herr2an
Spekulerar: Vart går RIG-eleverna efter studenten?

Fler PLUS-artiklar


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan

Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


Efter skadehelvetet är Mullsjöforwarden tillbaka på allvar
2019-02-22
  Tuff slutspurt i Herr2an Västergötland
2019-02-22

  TV: Falun-stjärnan gör mål - och får utvisning direkt
2019-02-21

  Träffar motståndaren i ansiktet samtidigt som han gör mål
2019-02-21

  Växjötalangen fick tänderna utslagna mot Lindås
2019-02-21

Till Innebandymagazinet PLAY

MEST LÄST IDAG
  Allsvenskan

Malmö: ”Kanske den roligaste bortamatchen i serien”
  Allsvenskan

Tidigare SSL-spelaren och Åby vill upp i nivå
  Allsvenskan

Tuff bortamatch väntar för Strängnäs
  Allsvenskan

Holtz och Hagunda är säkra på kvalplatsen

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera