onsdagen den 19 december 2018
 
 
 
Start
Nyheter
Matcher & tabeller
Trupper
Betygstoppen
Blogg
Historik
Huvudsajten
Logga in | Sök
 
Start / Internationellt
2018-12-06

VM 2018

VM ökas från 16 till 20 nationer till 2022

Hela det internationella arbetet för IFF har förändrats drastiskt de senaste åren. Nu andas en extrem positiv anda mot att vinna ännu fler politiska segrar och utöka antalet VM-nationer.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Finske John Liljelund har som generalsekreterare för Internationella Innebandyförbundet en extremt viktig position för innebandyns fortsatta internationella expansion. Nu är förslaget att utöka VM 2022 till 20 lag. Foto: IFF

annons


Sedan det Internationella Innebandyförbundet flyttade kansliet till Finland från Sverige för drygt 13 år sedan har egentligen allt hänt och förändrats. Nu har man skapat en organisation som är rustade för framtiden. En framtid där det arbetats på massor av mer fronter än tidigare.
- Precis. Innebandy internationellt har vuxit precis som vår organisation vilket innebär att vi kunnat prioritera en mångfald fler uppgifter än tidigare, säger John Liljelund till Innebandymagazinet.

World Games var en stor succé för IFF under 2017. Det internationella innebandyförbundet är vana att ha en medarrangör med förra årets mästerskap var IFF ensam arrangör.
- Exakt, vi fick jobba på ett helt nytt sätt och det var ett mycket lyckat projekt. De är utan tvivel viktigt att vi fortsätter att växa med flera medlemsländer. Att fortsätter att utbilda varje år ett stort antal coacher och domare i mindre utvecklade länder. Samtidigt har vi nu under detta år jobbat extremt mycket med lanseringen av våra nya web-sidor och utvecklat våra sociala medier. Att vi nu haft en ny sales coordinator har medfört mycket nytt och många lovande spår för att få nya IFF sponsorer under de kommande åren, berättar John Liljelund generalsekreterare för IFF i snart 14 år.


Schweiziska landslaget efter att de kvalificerat sig till World Games 2017. Nästa World Games avgörs i USA 2021.

Vilka områden har du i första hand fokuserat på?
- Personligen har jag mest varit bunden till det internationella samarbetet med den internationell asportsvärlden, event-arrangörerna både för IFF och andra event och sedan skött det politiska arbetet inom IFF, både gentemot medlemsländerna och andra organisationer, samarbetspartners och innebandy-utrustningstillverkarna.

Många länder lämnas utanför VM, jag tänker på att Ryssland, USA och Slovenien med flera inte fick plats 2018. Är det ett problem att INTE fler nationer får chansen att spela ett VM-slutspel?
- Det är en av orsakerna till att IFF påbörjade processen med att se på hur vi kunde få mer lag att delta på VM framöver. Jag håller med om att det inte är helt oproblematiskt att vi inte har med Ryssland och USA till exempel. Det var en av orsakerna att man föreslagit ett VM med 20 lag istället för det nuvarande 16 lagen. Om vi fortsätter att växa, i synnerhet i de stora idrottsländerna jorden runt, som i Kanada, Indien, Indonesien, Kina, Ryssland och USA så kommer vi behöva anpassa och till att ha med 24 lag i något skede om kanske tio år.


John Liljelund har ett förflutet som innebandymålvakt och ser fram emot VM i Finland 2020 med 16 lag för att öka till 20 lag 2022. Foto: Per Wiklund

Vilka problem ser du med att utöka VM?
- Problemet är att hitta organisatörer som vill ta på sig att genomföra VM med 20 nationer. Det kräver fler hallar och fler speldagar, därav kom förslaget om mindre trupper och kortare speltid. Nu ligger ju förslaget till att testa olika koncept fram till IFF:s generalförsamling 2022 så då får vi se åt vilket håll det lutar, men för The World Games 2021 i Birmingham, Alabama i USA, skulle det skapa lite problem om USA inte skulle klara sig till VM 2020 i Helsingfors. Det skulle göra det mycket svårare att marknadsföra World Games i USA. Ja, Magnus det är ett litet problem att inte fler nationer inte kan spela i VM.

Vad är du extra nöjd med att ni åstadkommit de sista 10-15 åren?
- Det finns en hel del grejer jag är förbannat nöjd med vad vi har lyckats genomföra under de senaste 13,5 åren. Detta sedan IFF:s kansli flyttade till Finland och jag och Merita Brun började arbeta för IFF. Det viktigaste tror jag är att vi har lyckats bygga en professionell organisation, som kan ge en mångfaldig service till medlemsländerna för att stärka utvecklingen av innebandyn på alla möjliga plan och gjort detta med relativt små ekonomiska resurser.

- Nu har vi en service som sträcker sig från utbildning av coacher, domare och good governance, till etiska principer hur man skall leda ett förbund eller att vi byggt alla regelverk och guidelines som styr sporten och medlemmarna. Vi har byggt en stark Youtube-kanal för sporten och våra event och enligt Sportcal undersökningarna har vi ett VM som kämpar om att vara bland topp 20-idrottsevenemangen årligen – vilket inte är så illa.


Innebandyn har i exempelvis Sverige och övriga toppnationer fortsatt sin positiva utveckling både i antalet utövare och uppmärksamhet. Hur ser det ut i alla "utvecklingsländer?"
- Vår internationell presens en sak som gått fram med stormsteg under dessa år, vilket jag är väldigt stolt över. Innebandyn är nu, om inte välkänd åtminstone känd växande sport, som man känner till. Så sent som år 2001 var en ökad internationell närvaro inte en speciell viktig fråga inom IFF, vilket den i dagens globaliserande värld definitivt är. Man kan utan tvekan säga att det har varit en riktigt jävla resa.


Generalsekreteraren hyllar de tjeckiska arrangörerna för den pågående VM-festen som kommer slå alla tiders publikrekord.

Finns det något ni lärt er på vägen som ni kunnat göra lite annorlunda?
- Vi har säkert gjort fel saker och felbedömt något. Jag tror att vi under en lång tid använde nästan alla utvecklingsmedel på Tyskland, som med facit i hand, gav det ett positivt resultat med att tysk innebandy blev medlemmar OV den tyska olympiska kommitteen, så i det långa loppet tror jag att det lönade sig. Vi har misslyckats med vissa projekt, som att vi trodde att Kina skulle klara av att organisera U19 VM 2020 eller att vi inte har kunnat säkra mer marknadsintäkter för IFF. Det är lätt att vara efterklok, men jag tror att vi med facit i handen kan se att vi lyckats ganska väl och nu när vår strategi som godkändes för tio år sedan för 2009 – 2020 skall evalueras under de kommande åren, så tror jag att de flesta målen har uppfyllts, om dock inte alla. Det jag skulle ha önskat är att vi hade haft mera ekonomiska medel att genomföra alla idéer vi har haft. Nu har vi gjort det vi kunnat och haft råd med.


//Magnus Fredriksson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Så slutade poängligan i VM - han blev VM:s poängkung
Internationellt  VM 2018 är över - så ser poängligan ut och han blev VM:s poängkung. ...
  Så såg det ut när finska landslaget landade på hemmaplan
Internationellt  Världsmästarna landade på hemmaplan under gårdagen - så såg det ut. ...
  TV: En av VM:s svettigaste räddningar?
Internationellt  Lettlands Janis Salcevics stod för vad som kan ha varit en av VM:s snyggaste räd...

PLUSProfilerna och tröjnumren du måste ha koll på i Finland
PLUS Vem är jokern, vem är elakingen och vem är snipern? Vi gör dig till expert inför...
 

Joel Kanebjörks tunga start på utlandsäventyret
PLUS 
Talar ut om varför han ännu inte spelat en match i schweiziska ligan, Sveriges V...
 

Stjärnorna som slåss om bäst i världen-titeln 2018
PLUS 
Efter årsskiftet ska Innebandymagazinet tillsammans med förbundskaptener och int...
 
Missa inteSDF-SM-GUIDEN 2019

Beskrivningar av alla spelare i turneringen!
VM-Notiser

TV: VM 2018 summeras 13:56
Kritiken efter VM-förlusten har gått överstyr 11:00
Landslag drar sig ur VM-kvalet 15:30
Svenska landslagsstjärnan i Polen summerar VM 12:19
Superstjärnan slutar i landslaget 08:15
”Känns enormt förlegat och verkligen inte okej” 19:56
Efter finalen - hyller guldmålvakten 10:06
Fler notiser

Senaste VM-nytt

TV: En av VM:s svettigaste räddningar? 09:09
Finska guldhjältens mörka tid - inlagd på behandlingshem 08:36
Snittbetygen på alla svenska spelare i VM 10:56
Topp 5: Bästa målvakter och utespelare i VM 2018 10:13
Betyg: Finland-Sverige 20:51
Efter förlusten - här är förbundskaptenens framtidsbesked 20:25
”Bolljäveln ville inte in” 20:10
Fler artiklar

VM-trupper

Grupp A

Finland Tjeckien

Finland Schweiz
Finland Lettland
Finland Tyskland

Grupp B

Finland Finland

Finland Sverige
Finland Danmark
Finland Norge

Grupp C

Finland Australien

Finland Estland
Finland Polen
Finland Thailand

Grupp D

Finland Kanada

Finland Slovakien
Finland Singapore
Finland Japan

MER FRÅN STARTSIDAN

Helsingborg-Höllviken 4-2


Sågningen: ”Vill inte spela innebandy överhuvudtaget”


SSL herr Höllviken-stjärnan Johannes Wilhelmsson: ”De spelar jättetråkigt”

Extra


Extra - Tidigare landslagsbacken gör comeback med Falun


SSL HERR Valde att sluta i somras - nu gör Thomas Holmgren comeback

Allsvenskan herr


Statistik - så har alla lagen i allsvenskan skött sig i boxplay


Allsvenskan herr Samtliga 24 lag i allsvenskan norra och södra är synade
  Så fortsätter SSL och Allsvenskan fram till årsskiftet

13 dagar kvar av 2018 - alla matcher som väntar under årets sista dagar
Innebandygodis


Kommentatorn blir lyrisk efter målet


Allsvenskan herr Efter backhandknacken: ”Oj, oj oj - det är så vackert”
  Tekningen som Djurgården helst vill glömma

Det dröjer bara sekunder efter tekningen innan bollen åter ligger i mål
Helsingborg-Höllviken 19.15


Efter skadan - ikväll är stjärnan tillbaka


SSL Herr Helsingborg har fått ett glädjebesked inför kvällens viktiga derby
  Nilsson: ”Har varit jäkligt tufft att stå vid sidan ”

Efter fotbollsskadan - Jonathan Nilsson är redo för kvällens revansch
Höllviken har chansen att rycka i bottenstriden  

Bara några enstaka poängs skillnad - nu kan Höllviken rycka i kvällens derby
STORA CUPTIPSET


Vi tippar: Lagen som vinner årets upplaga av Storvretacupen


PLUS Åldersklass för åldersklass: ✔ ”Given favorit” ✔ ”Kan vinna relativt lätt”

Allsvenskan herr


Två serier - tjugofyra lag, så har alla lagen skött sig i powerplay


Allsvenskan herr Statistik - lag för lag, så har just ditt lag presterat i PP
Hemvändaren från Schweiz toppar tabellen  

Allsvenskan norras målfarligaste radarpar - spelarna som alltid hittar rätt
  Allsvenskan södras målfarligaste radarpar

Radarparen som alla målvakter fruktar att möta i allsvenskan södra
 
PLUS

SDF-SM-guiden: Lär känna spelarna i Gästrikland F16
SDF-SM-guiden: Hälsingland-Jämtland-Härjedalen F16
Tippar: Lagen som vinner Storvretacupen 2018/19
SDF-SM-guiden: Lär känna spelarna i Västsvenska F16
SDF-SM-guiden: Lär känna spelarna i Västsvenska P16
SDF-SM-guiden: Lär känna alla spelare i Värmland P16
SDF-SM-guiden: Dalarna F16
SDF-SM-guiden: Dalarna P16
SDF-SM-guiden: Lär känna spelarna i Hälsingland P16
SDF-SM-guiden: Lär känna spelarna i Norrbotten P16

Fler PLUS-artiklar

INSIDE: VM 2018
Magget ger dig det senaste från
händelsernas centrum i Prag


181 518 åskådare i VM!
Ögonblick jag aldrig glömmer!
Nykkys dusch och Kohonens keps

VM-RESULTAT

Grupp A

2018-12-01 12:00
Schweiz-Lettland
7-3


2018-12-01 18:15
Tyskland-Tjeckien


2018-12-02 14:00
Schweiz-Tyskland


2018-12-02 17:00
Lettland-Tjeckien
4-3


2018-12-03 12:45
Lettland-Tyskland
4-5


2018-12-04 19:30
Tjeckien-Schweiz
6-4


#
Land M
+ --
P
1.
Tjeckien 3
19-13
4

2.
Schweiz 3
24-10
4

3.
Tyskland 3
11-27
2

4.
Lettland 3
11-15
2Grupp B

2018-12-01 15:00
Finland-Sverige
4-5


2018-12-02 11:00
Danmark-Norge
3-9


2018-12-03 16:45
Finland-Danmark
7-1


2018-12-03 19:30
Sverige-Norge
9-1


2018-12-04 16:45
Norge-Finland
1-9


2018-12-04 17:15
Sverige-Danmark


#
Land M
+ --
P
1.
Sverige 3
39-5
6

2.
Finland 3
20-7
4

3.
Norge 3
11-21
2

4.
Danmark 3
4-41
0


Grupp C

2018-12-01 15:30
Australien-Estland


2018-12-01 18:30
Polen-Thailand
5-2


2018-12-02 18:00
Estland-Polen
4-3


2018-12-03 15:30
Australien-Polen
4-2


2018-12-03 18:30
Estland-Thailand


2018-12-04 10:00
Thailand-Australien
3-4


#
Land M
+ --
P
1.
Estland 3
26-12
6

2.
Australien 3
13-16
4

3.
Polen 3
10-10
2

4.
Thailand 3
9-20
0


Grupp D

2018-12-01 12:30
Kanada-Slovakien


2018-12-02 12:00
Slovakien-Japan


2018-12-02 15:00
Kanada-Singapore
4-4


2018-12-03 10:00
Singapore-Japan
9-5


2018-12-04 12:45
Slovakien-Singapore


2018-12-04 14:30
Japan-Kanada


#
Land M
+ --
P
1.
Slovakien 3
45-6
6

2.
Kanada 3
21-18
3

3.
Singapore 3
15-27
3

4.
Japan 3
8-38
0


Slutspel

2018-12-05 10:00
Lettland-Slovakien
6-1


2018-12-05 12:45
Danmark-Estland
3-2


2018-12-05 15:30
Norge-Australien


2018-12-05 18:30
Tyskland-Kanada
7-2


2018-12-06 09:30
Singapore-Thailand
3-4


2018-12-06 12:30
Polen-Japan
6-2


2018-12-06 15:30
Australien-Slovakien


2018-12-06 16:30
Schweiz-Norge
3-2


2018-12-06 18:30
Kanada-Estland
2-9


2018-12-06 19:30
Tjeckien-Danmark


2018-12-07 09:30
Singapore-Japan
2-4


2018-12-07 12:30
Thailand-Polen
1-9


2018-12-07 15:10
Sverige-Lettland


2018-12-07 15:30
Australien-Kanada
5-6


2018-12-07 18:00
Finland-Tyskland
6-1


2018-12-07 18:30
Slovakien-Estland
7-5


2018-12-08 11:00
Lettland-Norge
6-5


2018-12-08 13:00
Danmark-Tyskland
2-4


2018-12-08 16:00
Tjeckien-Finland
2-7


2018-12-08 19:00
Sverige-Schweiz
5-4


2018-12-09 10:00
Tyskland-Lettland
3-5


2018-12-09 10:00
Danmark-Norge
5-9


2018-12-09 13:00
Tjeckien-Schweiz
2-4
SENASTE VM-KLIPP


TV: En av VM:s svettigaste räddningar?
2018-12-11
  TV: Förvirring kring straffreglerna - domaren förklarar
2018-12-08

  TV: Sanslösa målet när Norge kvitterar
2018-12-06

  Gör mål i sista sekunden - får avgöras av videogranskning
2018-12-06

  TV: Misstaget som blev kostsamt - här avgör Thailand
2018-12-06

Till Innebandymagazinet PLAYMEST LÄST IDAG

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera