onsdagen den 22 maj 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Internationellt
2018-12-06

VM 2018

VM ökas från 16 till 20 nationer till 2022

Hela det internationella arbetet för IFF har förändrats drastiskt de senaste åren. Nu andas en extrem positiv anda mot att vinna ännu fler politiska segrar och utöka antalet VM-nationer.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Finske John Liljelund har som generalsekreterare för Internationella Innebandyförbundet en extremt viktig position för innebandyns fortsatta internationella expansion. Nu är förslaget att utöka VM 2022 till 20 lag. Foto: IFF

annons


Sedan det Internationella Innebandyförbundet flyttade kansliet till Finland från Sverige för drygt 13 år sedan har egentligen allt hänt och förändrats. Nu har man skapat en organisation som är rustade för framtiden. En framtid där det arbetats på massor av mer fronter än tidigare.
- Precis. Innebandy internationellt har vuxit precis som vår organisation vilket innebär att vi kunnat prioritera en mångfald fler uppgifter än tidigare, säger John Liljelund till Innebandymagazinet.

World Games var en stor succé för IFF under 2017. Det internationella innebandyförbundet är vana att ha en medarrangör med förra årets mästerskap var IFF ensam arrangör.
- Exakt, vi fick jobba på ett helt nytt sätt och det var ett mycket lyckat projekt. De är utan tvivel viktigt att vi fortsätter att växa med flera medlemsländer. Att fortsätter att utbilda varje år ett stort antal coacher och domare i mindre utvecklade länder. Samtidigt har vi nu under detta år jobbat extremt mycket med lanseringen av våra nya web-sidor och utvecklat våra sociala medier. Att vi nu haft en ny sales coordinator har medfört mycket nytt och många lovande spår för att få nya IFF sponsorer under de kommande åren, berättar John Liljelund generalsekreterare för IFF i snart 14 år.


Schweiziska landslaget efter att de kvalificerat sig till World Games 2017. Nästa World Games avgörs i USA 2021.

Vilka områden har du i första hand fokuserat på?
- Personligen har jag mest varit bunden till det internationella samarbetet med den internationell asportsvärlden, event-arrangörerna både för IFF och andra event och sedan skött det politiska arbetet inom IFF, både gentemot medlemsländerna och andra organisationer, samarbetspartners och innebandy-utrustningstillverkarna.

Många länder lämnas utanför VM, jag tänker på att Ryssland, USA och Slovenien med flera inte fick plats 2018. Är det ett problem att INTE fler nationer får chansen att spela ett VM-slutspel?
- Det är en av orsakerna till att IFF påbörjade processen med att se på hur vi kunde få mer lag att delta på VM framöver. Jag håller med om att det inte är helt oproblematiskt att vi inte har med Ryssland och USA till exempel. Det var en av orsakerna att man föreslagit ett VM med 20 lag istället för det nuvarande 16 lagen. Om vi fortsätter att växa, i synnerhet i de stora idrottsländerna jorden runt, som i Kanada, Indien, Indonesien, Kina, Ryssland och USA så kommer vi behöva anpassa och till att ha med 24 lag i något skede om kanske tio år.


John Liljelund har ett förflutet som innebandymålvakt och ser fram emot VM i Finland 2020 med 16 lag för att öka till 20 lag 2022. Foto: Per Wiklund

Vilka problem ser du med att utöka VM?
- Problemet är att hitta organisatörer som vill ta på sig att genomföra VM med 20 nationer. Det kräver fler hallar och fler speldagar, därav kom förslaget om mindre trupper och kortare speltid. Nu ligger ju förslaget till att testa olika koncept fram till IFF:s generalförsamling 2022 så då får vi se åt vilket håll det lutar, men för The World Games 2021 i Birmingham, Alabama i USA, skulle det skapa lite problem om USA inte skulle klara sig till VM 2020 i Helsingfors. Det skulle göra det mycket svårare att marknadsföra World Games i USA. Ja, Magnus det är ett litet problem att inte fler nationer inte kan spela i VM.

Vad är du extra nöjd med att ni åstadkommit de sista 10-15 åren?
- Det finns en hel del grejer jag är förbannat nöjd med vad vi har lyckats genomföra under de senaste 13,5 åren. Detta sedan IFF:s kansli flyttade till Finland och jag och Merita Brun började arbeta för IFF. Det viktigaste tror jag är att vi har lyckats bygga en professionell organisation, som kan ge en mångfaldig service till medlemsländerna för att stärka utvecklingen av innebandyn på alla möjliga plan och gjort detta med relativt små ekonomiska resurser.

- Nu har vi en service som sträcker sig från utbildning av coacher, domare och good governance, till etiska principer hur man skall leda ett förbund eller att vi byggt alla regelverk och guidelines som styr sporten och medlemmarna. Vi har byggt en stark Youtube-kanal för sporten och våra event och enligt Sportcal undersökningarna har vi ett VM som kämpar om att vara bland topp 20-idrottsevenemangen årligen – vilket inte är så illa.


Innebandyn har i exempelvis Sverige och övriga toppnationer fortsatt sin positiva utveckling både i antalet utövare och uppmärksamhet. Hur ser det ut i alla "utvecklingsländer?"
- Vår internationell presens en sak som gått fram med stormsteg under dessa år, vilket jag är väldigt stolt över. Innebandyn är nu, om inte välkänd åtminstone känd växande sport, som man känner till. Så sent som år 2001 var en ökad internationell närvaro inte en speciell viktig fråga inom IFF, vilket den i dagens globaliserande värld definitivt är. Man kan utan tvekan säga att det har varit en riktigt jävla resa.


Generalsekreteraren hyllar de tjeckiska arrangörerna för den pågående VM-festen som kommer slå alla tiders publikrekord.

Finns det något ni lärt er på vägen som ni kunnat göra lite annorlunda?
- Vi har säkert gjort fel saker och felbedömt något. Jag tror att vi under en lång tid använde nästan alla utvecklingsmedel på Tyskland, som med facit i hand, gav det ett positivt resultat med att tysk innebandy blev medlemmar OV den tyska olympiska kommitteen, så i det långa loppet tror jag att det lönade sig. Vi har misslyckats med vissa projekt, som att vi trodde att Kina skulle klara av att organisera U19 VM 2020 eller att vi inte har kunnat säkra mer marknadsintäkter för IFF. Det är lätt att vara efterklok, men jag tror att vi med facit i handen kan se att vi lyckats ganska väl och nu när vår strategi som godkändes för tio år sedan för 2009 – 2020 skall evalueras under de kommande åren, så tror jag att de flesta målen har uppfyllts, om dock inte alla. Det jag skulle ha önskat är att vi hade haft mera ekonomiska medel att genomföra alla idéer vi har haft. Nu har vi gjort det vi kunnat och haft råd med.


//Magnus Fredriksson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Highlights: Tillbakablick på finalen i U19-VM
Internationellt  Sverige förlorade U19-VM-finalen mot Tjeckien förra helgen. Så här gick det till...
  Poängligan och svenskligan från U19-VM
Internationellt  Vi tar en titt på hur det gick för de svenska spelarna i poängligan och kan kons...
  Så placerade sig samtliga nationer i U19-VM i Kanada
Internationellt  U19-VM 2019 är över och Tjeckien är världsmästare. Så här placerade sig samtliga...

PLUSFlera nya ansikten i finska landslaget
PLUS SPV-forward gjorde poäng direkt i sin landslagsdebut. ...
 

Profilerna och tröjnumren du måste ha koll på i Finland
PLUS 
Vem är jokern, vem är elakingen och vem är snipern? Vi gör dig till expert inför...
 

Joel Kanebjörks tunga start på utlandsäventyret
PLUS 
Talar ut om varför han ännu inte spelat en match i schweiziska ligan, Sveriges V...
 
Missa inte#ibsilly-bloggen 2019

Övergångar och rykten
#ibsilly-bloggen

Mullsjös nionde spelartapp 08:33
Aktiv #ibsilly-period i Warberg 08:25
Allsvensk sillybomb ekar i Smålandsskogarna 21:35
Galna kovändningen 10:25
Landslagsbacken vill bestämma sin framtid snart 16:23
Fler inlägg

Notiser

Klart: Landslagsspelaren lämnar Helsingborg 12:36
Tullinge har gjort klart med sitt andra nyförvärv 15:36
Är detta Mullsjös nya tränarstab? 11:55
Center skriver på för Pixbo 10:09
Tänkbar startuppställning: Sirius 15:13
Tänkbar startuppställning: Mullsjö 13:15
Tänkbar startuppställning: Falun 10:29
Tänkbar startuppställning: Dalen 08:46
Två forwards förlänger med Västerås Rönnby 13:40
Poängspelare från division 1 till SSL 11:05
Fler notiser

Senaste nytt

Hon tar klivet till SSL fullt ut - klar för Jönköping 11:27
Klart: Han är Helsingborgs prestigevärvning 10:47
Thorengruppen knyter åt sig supertalangen 09:29
Topplista: 35 bästa värvningarna i Herr1an 08:27
Pixbo på väg att värva in stjärnnamnen 08:25
Kalmarsund värvar unga talangen från AIK 16:50
Helsingborgs sillyvecka kommer fortsätta med en bomb imorgon 15:40
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

Extra


Han är Helsingborgs prestigevärvning


#ibsilly Sillyveckan fortsätter - får hem egna produkten från Växjö
  Thorengruppen tar in stora talangen från Mora

Värvar KAIS Moras supertalang - så ser spelartruppen ut just nu
#ibsilly


Pixbo på väg att värva in två stjärnor


#ibsilly Fortsätter sin starka sillyseason - har gjort klart med stjärnorna

#ibsilly: HERR1AN


Topplista: 35 bästa värvningarna hittills i Herr1an 2019


PLUS Mölndal och Värmdö är två av de stora #ibsilly-vinnarna så här långt

#ibsilly


Helsingborg släpper sillybomb imorgon


#ibsilly ”En av de absolut bästa spelarna som FCH kan värva sett till helheten”

#ibsilly


Dalens glädjebesked - norska ikonen har valt att förlänga


#ibsilly 38-åriga Ketil Kronbergs makalösa SSL-säsong fortsätter

#ibsilly


Här är Hagundas nya tränarstab - ”Är en häftig lösning”


#ibsilly Var en match från SSL - så ser Hagundas nya tränarstab ut

SSL Herr


Poängmässigt bästa säsongen för Aldeeb - ”Har mer att ge”


SSL Herr Omar Aldeeb fortsätter ta kliv framåt i sedan han anslöt till Falun

 
PLUS

Topplista: 35 bästa värvningarna i Herr1an
Bästa värvningarna i Allsvenskan dam - hittills
Topplista: 25 bästa värvningarna i Allsvenskan
Årets bästa spelare och största talanger i Västerbotten
Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL dam
Topplista: 10 bästa värvningarna i SSL herr
Årets bästa spelare och största talanger i Dalarna
Sveriges 300 bästa poängmakare i Herr3an
Årets bästa spelare och största talanger i Västergötland
Hela Stockholms poängliga - från Allsvenskan till H5

Fler PLUS-artiklar


Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


Highlights: Tillbakablick på finalen i U19-VM
2019-05-18
  TV: Tjeckien bjuder på ytterligare ett drömmål
2019-05-13

  TV: Faluns nyförvärv reducerar i VM-finalen
2019-05-13

  TV: VM:s läckraste mål? Drömmål av Tjeckien i VM-finalen
2019-05-13

  TV: Här får Tjeckien friläge och utökar - i boxplay
2019-05-13

Till Innebandymagazinet PLAY


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan
MEST LÄST IDAG
  Allsvenskan

Thorengruppen knyter åt sig supertalangen
  PLUS

Topplista: 35 bästa värvningarna i Herr1an
  SSL dam

Pixbo på väg att värva in stjärnnamnen
  SSL herr

Klart: Han är Helsingborgs prestigevärvning
  SSL dam

Hon tar klivet till SSL fullt ut - klar för Jönköping

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera