måndagen den 21 oktober 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL herr
SSL dam
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Övrigt
2018-07-28

Övrigt

Stjärnans bästa tips: Så når du världstoppen

Joel Kanebjörk har vunnit tre SM-guld och två VM-guld. Här delar han med sig av sina hemligheter för framgång, både för lag och spelare.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Om någon vet hur man slår igenom tidigt och sedan når hela vägen till SM-guld och VM-guld, så är det Joel Kanebjörk. Foto: Per Wiklund

annons


Bygg upp en vinnarmentalitet
Under en längre tid var Joel med och byggde upp den stora vinnarmentalitet som finns i Storvreta IBK. Här är hans sex viktigaste parametrar för att lyckas.
1. Gemensam målbild
Man måste ha en gemensam bild inom laget om vad man ska åstadkomma, en målsättning som man tillsammans kommer fram till. Och det gäller alla, från materialare till coacher, alla ska vara införstådda.

2. Tro på varandra
Det måste finnas en genuin tro i gruppen på det man gör. Att det finns lagsammanhållning, att man tycker om det man gör och att man litar på varandra. Och enda sättet för att få till det är nummer tre…

3. Tydlig rollsättning
Det är viktigt att man vet precis vad alla är bra på och använder varandra fullt ut. Att alla i laget tycker om sin roll och vet vad den innefattar.

4. Ledarskap
Det som ska hålla ihop allting. Ett ledarskap som får till en grupp och vet vad man ska göra och få alla att tycka om det man gör.

5. Spelarmaterial
Man behöver ha ett bra spelarmaterial. Och då gäller det också som jag var inne på tidigare att man där har en tydlig rollsättning.

6. Taktisk grund
Om det blåser lite, vilket det ofta kan göra, gör det stor skillnad om man har ett spelsystem att luta sig mot. En grundbult vad gäller försvarsspel där alla roller involveras och man vet precis hur man ska göra.


Inställning & fokus
Joel kännetecknas inte minst av sin otroliga inställning och attityd på banan. Men hur hittar man hungern i match efter match?
- När man pratar om inställning och fokus så kan det till viss del vara att vissa spelare har det som sina speciella spelaregenskaper. Men när det gäller motivationsbiten så ska man hela tiden försöka vara i en miljö där man tycker att det är kul. Det går egentligen inte att krysta fram det heller. Försök vara i en miljö där du blir utmanad och känner dig inspirerad.

- Om jag ska ge några handfasta tips på individnivå om vad man kan träna upp så gillar jag att försöka psyka mig själv och sätta upp små "triggers" i matcherna. Man föreställer sig matchbilden innan och försöker gå igenom den mycket i skallen där man tar fram egna små målsättningar. Det kan vara alltifrån att fokusera på vissa moment under en match. Om jag tar landslaget som exempel där tempot är högt så kommer alltid de tre första bytena vara väldigt avgörande och då kan man sända signaler på olika sätt.


Bli en bra förebild
"Fair play" är något som Joel Kanebjörk symboliserar på planen, likväl som hans proffsighet utanför banan. Och han menar att innebandyspelare har ett extra stort ansvar.
- Oavsett idrott så är det viktigt för att vara en bra förebild att visa stor ödmjukhet till att vi som är på högsta nivå får vara med i de finaste sammanhangen. Man måste inse att folk ser upp till den här nivån.

- Som innebandyspelare tycker jag att man har ett extra ansvar. Det är lätt att man jämför med exempelvis fotboll och hockey men det man glömmer är att de är kulturer. Innebandy är ingen kultur än. Och hur sätter man en kultur? Jo, man bygger på och låter idrotten utövas längre. Det är fortfarande en ung idrott och det är viktigt att vi förhåller oss till innebandyn på ett bra sätt. I hur man pratar, ställer upp, spelar och så vidare. Det är ett varumärkesansvar vi har.

- Men jag tycker innebandyn har gått framåt jättemycket. De senaste fem åren tycker jag det har hänt massor med exempelvis en ny åldersstruktur i landslaget med fantastiska egenskaper. Sen är det fler lag som håller en hög nivå nu. I superligan kan man inte bara åka och vinna någon match. Det känns som det blir så mer och mer. Och jag tror att när du och jag blir gamla och man ska välja vilken idrott man tittar på, då kommer innebandyn komma mer naturligt.

- Storvreta har varit exceptionellt duktiga på det här med hur man ska ta ansvar och samma i AIK. I landslaget poängteras det också, där är det naturligt och man är duktiga på att arrangera till exempel autografskrivningar. Sen kan det vara för lite sådant ändå om du frågar mig, jag tror man kan trycka ännu mer på det ansvar som finns.


"Jag underhåller kroppen"
Joel vägar omkring 100 kilo, är kraftigt byggd och har inte den traditionella innebandykroppen. Hur mycket nytta har han av sina muskler - kontra hur mycket lättheten i fötterna och kvickheten får lida?
- Trots 100 kilo så är jag fortfarande explosiv och inte uträknad varken på stora eller små ytor. Jag lider inte av det alls utan det har tillhört min spelsil att spela med min storlek, och visst har jag haft nytta av det. Speciellt vid de tillfällen då jag verkligen kan äga min yta framför mål.

- Jag är så här stor utan att ha tränat nämnvärt för det. Det enda jag gör är att jag underhåller kroppen. Det är sant att jag knappt har gymtränat, för några år sen blev det en del gym men det var också mest för att hålla igång kroppen och bibehålla en muskelmassa utan att gå upp i vikt. Men sen blir det mest att springa, löpning är viktigt. Olika sorters intervaller.


Kostråd
Joel är noggrann med kosten. Men hur upplever han att det ser ut generellt bland innebandyspelare, och hur motstår man egentligen sommarens frestelser?
- Om man ser till innebandyspelare som varit aktiva de senare åren så upplever jag generellt att det finns en stor noggrannhet. Att dricka rätt och få i sig rätt mängd kalorier. Det finns en hög klass och det märker man inte minst i landslaget där man tränar med pulsklockor och ser vad man gör av med för att få riktmärken på hur mycket mat man behöver äta.

- Det gäller att försöka äta rätt saker vid rätt tidpunkter. Generellt kan man säga att man under de mest högintensiva perioderna gör av med mycket mer energi än man tror och behöver äta mycket mer mat än man tror, ibland tre gånger mer än en vanlig person.

- Jag äter allt, undviker ingen speciell kost. Det handlar bara om när man äter vad. Som att inte äta snabbmat innan match. När det gällerkring matcher så jag har lärt mig att alltid käka tre timmar innan. Då är det ofta ganska mycket kolhydrater eftersom det är det som förbränns. Efter match och träning är det också viktigt att det inte går för lång tid innan man får i sig mat.

- Under sommaren finns det tillfällen då man exempelvis kan äta lite mer oregelbundet och dricka mer. Vi elitspelare lever vanliga liv som alla andra men det är mer styrt periodvis. När det är semester behöver det inte vara lika noggrant. Det gäller även under säsong om man väljer rätt tid, till exempel om det blir lediga helger.


Så tar du klivet upp i seniorspel
Joel inledde sitt seniorspel rekordtidigt, som 14-åring, och bara 19 år gammal blev han lagkapten i Storvreta.
- Jag tror att ungdomar kan vara lite för bekväma generellt. Byter man miljö så gäller det att vara kommunikativ. Som ung kan det vara sunt att föra en dialog med tränarna. Ställa frågor som "hur ser du på min roll och mitt spel här?". Funderar man på att ta klivet till seniornivå så tycker jag man ska ta ett möte med coacherna. Ta gärna med föräldrarna om det känns bra. Och ta reda på hur de resonerar kring att man spelar där. Jag själv hade inte heller så lätt med kommunikationen när jag var yngre och jag fick bra hjälp av mina föräldrar.


//Henrik Jansson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Förälder blev spottad på i samband med match
Övrigt  Det var i samband med en flickmatch i Uppsala som det blev stökigt förra söndage...
  Uppdaterade elitlicensbeslut - de beviljas
Övrigt  Så ser de uppdaterade besluten ut kring elitlicensen - de beviljas efter licensn...
  IB-stjärnor och allsvenskt fotbollslag stöttar Herr2an-lag
Övrigt  Några av Sveriges största Innebandystjärnor och Elfsborgs allsvenska fotbollslag...

PLUSSmålands kanoner och kalkoner - i alla divisioner
PLUS Innebandymagazinet synar alla tabeller och resultat i Smålandsserierna så här lå...
 

Stor granskning: Vi synar alla divisioner i Stockholm
PLUS 
Granskar alla tabeller och resultat i Stockholmsserierna så här långt, här är la...
 

Alla divisioner i Skåne - vi granskar seriestarten
PLUS 
Innebandymagazinet synar alla tabeller och resultat i Skåneserierna, här är lage...
 
Missa inteBäst i världen 2019?

Spekulerar: De slåss om prestigetiteln i år!
#ibsilly-bloggen

Vem är den mystiska spelaren? 17:56
Hon är Malmös tionde nyförvärv 11:41
Poängstark forward flyttar hem från Schweiz 08:56
SSL-backen ännu klubblös 09:26
Inget beslut taget av Mika Kohonen 13:36
Fler inlägg

Notiser

Viktiga poäng för Warberg 14:11
Efter omgång åtta - så ser poängligan ut 12:14
Highlights: Craftstaden Oskarshamn-Karlstad 1-2 11:10
Highlights: Tullinge - Wibax-Piteå 7-4 09:59
Nilsson: ”Segersången har aldrig varit så bra” 08:44
Highlights: Lillån-Lagan 5-7 08:02
Highlights: Växjö-Storvreta 4-8 20:46
Highlights: Pixbo Wallenstam-Mullsjö 9-7 20:40
Highlights: Linköping-Helsingborg 3-4 20:37
Matchfakta: Tjeckien-Sverige 5-6 e.str 19:16
Fler notiser

Senaste nytt

TV: Gör karriärens första SSL-mål - med snygg soloprestation 13:49
Därför försvann poängkungen i gårdagens match 13:10
Samtliga svenska U19-poänggörare i EFT 12:31
Tungt igen för Mullsjö - ”Vi står på hälarna” 11:59
Anna Wijk nådde ny milstolpe under gårdagens seger 10:46
Efter åtta omgångar - så bra stämmer förhandstipset in 10:19
Bilderna som får Gävle att hålla andan: ”Såg inget bra ut” 09:30
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

SSL HERR


”Träffar läkare idag” - därför försvann poängkungen igår


SSL HERR Marek Benes startade för Pixbo - men utgick i första perioden
  Tungt igen för Mullsjö - ”Vi står på hälarna”

Efter hemmasegern mot Dalen har Mullsjö nu inkasserat ännu en SSL-förlust
Milstolpen


Wijk firade segern med ny milstolpe


Landslaget Femte damspelaren någonsin att göra 100 landskamper
  Hon vann poängligan för U19-damerna

Samtliga svenska U19-poänggörare från helgens Euro Floorball Tour
Allsvenskan herr


Bilderna som får Gävle att hålla andan


Allsvenskan herr Dubbel olycka för Gävle i helgens möte mot Bele Barkarby

46 dagar kvar


Dessa 20 spelare vill vi se i VM-truppen


PLUS Vi tar en titt på vilka spelare som spelade till sig en plats i VM-truppen efter helgens EFT samt vilka som spelade bort sina chanser.

SSL HErr - omgång åtta


Fem saker att ta med sig från helgens SSL


SSL HERR ✔ Poängkungen som startade - men försvann ✔ Bottentrion som ingen hade tippat ✔ Galna poängsviten som fortfarande håller i sig
  Så bra stämmer tränartipset efter åtta omgångar

Så tippade SSL-tränarna tabellen inför säsongen - och så ser tabellen ut
SSL: Omgång 8

Häng med i samtliga matcher och resultat från superligans åttonde omgångInternationellt


Finska mardrömmen - stjärnan skadad


Finland Missar kommande EFT-mötet mot Sverige - på hemmaplan

Tjeckien-Sverige 5-6 e.str


Sverige undvek en historisk förlust efter straffdramatik


EFT Och segern mot Tjeckien innebar att Sverige vann Euro Floorball Tour

 
PLUS

Efter EFT: Dessa 20 spelare vill vi se i VM-truppen
Säsongsstartens toppar och floppar i Allsvenskan
Spelarna som toppat och floppat i herrarnas SSL
Smålands kanoner och kalkoner - i alla divisioner
Divisionslandslagen: Hur skulle de stå sig i VM?
Stor granskning: Vi synar alla divisioner i Stockholm
Alla divisioner i Skåne - vi granskar seriestarten
Dalarna: Spelarna som det snackas mest om i höst
Herr2an-landslaget: Hela divisionens All Star Team
Spelarna som toppat och floppat i damernas SSL

Fler PLUS-artiklar


MANAGERSPEL FöR SSL

Världens största managerspel för innebandy.1. Ta ut ditt lag i SSL (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
SSL herr
SSL dam

Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


TV: Gör karriärens första SSL-mål - med snygg soloprestation
2019-10-21
  Bilderna som får Gävle att hålla andan: ”Såg inget bra ut”
2019-10-21

  TV: Protester hos Warberg när Sirius reducerar
2019-10-20

  TV: Pikar landslagskollegan med en dans
2019-10-20

  TV: Ketil Kronberg med stenhårt slagskott
2019-10-19

Till Innebandymagazinet PLAY
MEST LÄST IDAG
  PLUS

Efter EFT: Dessa 20 spelare vill vi se i VM-truppen
  SSL herr

Bilderna som får Gävle att hålla andan: ”Såg inget bra ut”
  SSL herr

Fem saker att ta med sig från helgens SSL-omgång
  Landslaget

Samtliga svenska U19-poänggörare i EFT
  SSL herr

Efter åtta omgångar - så bra stämmer förhandstipset in

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera