torsdagen den 27 juni 2019
 
 
 
Start
Nyheter
#ibsilly
Resultat
PLAY
Matcher idag
PLUS
Coachen: SSL
Allsvenskan
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera Jobba här  
Start / Övrigt
2018-07-28

Övrigt

Stjärnans bästa tips: Så når du världstoppen

Joel Kanebjörk har vunnit tre SM-guld och två VM-guld. Här delar han med sig av sina hemligheter för framgång, både för lag och spelare.

DELA
TWEETA
KOMMENTERA


Om någon vet hur man slår igenom tidigt och sedan når hela vägen till SM-guld och VM-guld, så är det Joel Kanebjörk. Foto: Per Wiklund

annons


Bygg upp en vinnarmentalitet
Under en längre tid var Joel med och byggde upp den stora vinnarmentalitet som finns i Storvreta IBK. Här är hans sex viktigaste parametrar för att lyckas.
1. Gemensam målbild
Man måste ha en gemensam bild inom laget om vad man ska åstadkomma, en målsättning som man tillsammans kommer fram till. Och det gäller alla, från materialare till coacher, alla ska vara införstådda.

2. Tro på varandra
Det måste finnas en genuin tro i gruppen på det man gör. Att det finns lagsammanhållning, att man tycker om det man gör och att man litar på varandra. Och enda sättet för att få till det är nummer tre…

3. Tydlig rollsättning
Det är viktigt att man vet precis vad alla är bra på och använder varandra fullt ut. Att alla i laget tycker om sin roll och vet vad den innefattar.

4. Ledarskap
Det som ska hålla ihop allting. Ett ledarskap som får till en grupp och vet vad man ska göra och få alla att tycka om det man gör.

5. Spelarmaterial
Man behöver ha ett bra spelarmaterial. Och då gäller det också som jag var inne på tidigare att man där har en tydlig rollsättning.

6. Taktisk grund
Om det blåser lite, vilket det ofta kan göra, gör det stor skillnad om man har ett spelsystem att luta sig mot. En grundbult vad gäller försvarsspel där alla roller involveras och man vet precis hur man ska göra.


Inställning & fokus
Joel kännetecknas inte minst av sin otroliga inställning och attityd på banan. Men hur hittar man hungern i match efter match?
- När man pratar om inställning och fokus så kan det till viss del vara att vissa spelare har det som sina speciella spelaregenskaper. Men när det gäller motivationsbiten så ska man hela tiden försöka vara i en miljö där man tycker att det är kul. Det går egentligen inte att krysta fram det heller. Försök vara i en miljö där du blir utmanad och känner dig inspirerad.

- Om jag ska ge några handfasta tips på individnivå om vad man kan träna upp så gillar jag att försöka psyka mig själv och sätta upp små "triggers" i matcherna. Man föreställer sig matchbilden innan och försöker gå igenom den mycket i skallen där man tar fram egna små målsättningar. Det kan vara alltifrån att fokusera på vissa moment under en match. Om jag tar landslaget som exempel där tempot är högt så kommer alltid de tre första bytena vara väldigt avgörande och då kan man sända signaler på olika sätt.


Bli en bra förebild
"Fair play" är något som Joel Kanebjörk symboliserar på planen, likväl som hans proffsighet utanför banan. Och han menar att innebandyspelare har ett extra stort ansvar.
- Oavsett idrott så är det viktigt för att vara en bra förebild att visa stor ödmjukhet till att vi som är på högsta nivå får vara med i de finaste sammanhangen. Man måste inse att folk ser upp till den här nivån.

- Som innebandyspelare tycker jag att man har ett extra ansvar. Det är lätt att man jämför med exempelvis fotboll och hockey men det man glömmer är att de är kulturer. Innebandy är ingen kultur än. Och hur sätter man en kultur? Jo, man bygger på och låter idrotten utövas längre. Det är fortfarande en ung idrott och det är viktigt att vi förhåller oss till innebandyn på ett bra sätt. I hur man pratar, ställer upp, spelar och så vidare. Det är ett varumärkesansvar vi har.

- Men jag tycker innebandyn har gått framåt jättemycket. De senaste fem åren tycker jag det har hänt massor med exempelvis en ny åldersstruktur i landslaget med fantastiska egenskaper. Sen är det fler lag som håller en hög nivå nu. I superligan kan man inte bara åka och vinna någon match. Det känns som det blir så mer och mer. Och jag tror att när du och jag blir gamla och man ska välja vilken idrott man tittar på, då kommer innebandyn komma mer naturligt.

- Storvreta har varit exceptionellt duktiga på det här med hur man ska ta ansvar och samma i AIK. I landslaget poängteras det också, där är det naturligt och man är duktiga på att arrangera till exempel autografskrivningar. Sen kan det vara för lite sådant ändå om du frågar mig, jag tror man kan trycka ännu mer på det ansvar som finns.


"Jag underhåller kroppen"
Joel vägar omkring 100 kilo, är kraftigt byggd och har inte den traditionella innebandykroppen. Hur mycket nytta har han av sina muskler - kontra hur mycket lättheten i fötterna och kvickheten får lida?
- Trots 100 kilo så är jag fortfarande explosiv och inte uträknad varken på stora eller små ytor. Jag lider inte av det alls utan det har tillhört min spelsil att spela med min storlek, och visst har jag haft nytta av det. Speciellt vid de tillfällen då jag verkligen kan äga min yta framför mål.

- Jag är så här stor utan att ha tränat nämnvärt för det. Det enda jag gör är att jag underhåller kroppen. Det är sant att jag knappt har gymtränat, för några år sen blev det en del gym men det var också mest för att hålla igång kroppen och bibehålla en muskelmassa utan att gå upp i vikt. Men sen blir det mest att springa, löpning är viktigt. Olika sorters intervaller.


Kostråd
Joel är noggrann med kosten. Men hur upplever han att det ser ut generellt bland innebandyspelare, och hur motstår man egentligen sommarens frestelser?
- Om man ser till innebandyspelare som varit aktiva de senare åren så upplever jag generellt att det finns en stor noggrannhet. Att dricka rätt och få i sig rätt mängd kalorier. Det finns en hög klass och det märker man inte minst i landslaget där man tränar med pulsklockor och ser vad man gör av med för att få riktmärken på hur mycket mat man behöver äta.

- Det gäller att försöka äta rätt saker vid rätt tidpunkter. Generellt kan man säga att man under de mest högintensiva perioderna gör av med mycket mer energi än man tror och behöver äta mycket mer mat än man tror, ibland tre gånger mer än en vanlig person.

- Jag äter allt, undviker ingen speciell kost. Det handlar bara om när man äter vad. Som att inte äta snabbmat innan match. När det gällerkring matcher så jag har lärt mig att alltid käka tre timmar innan. Då är det ofta ganska mycket kolhydrater eftersom det är det som förbränns. Efter match och träning är det också viktigt att det inte går för lång tid innan man får i sig mat.

- Under sommaren finns det tillfällen då man exempelvis kan äta lite mer oregelbundet och dricka mer. Vi elitspelare lever vanliga liv som alla andra men det är mer styrt periodvis. När det är semester behöver det inte vara lika noggrant. Det gäller även under säsong om man väljer rätt tid, till exempel om det blir lediga helger.


Så tar du klivet upp i seniorspel
Joel inledde sitt seniorspel rekordtidigt, som 14-åring, och bara 19 år gammal blev han lagkapten i Storvreta.
- Jag tror att ungdomar kan vara lite för bekväma generellt. Byter man miljö så gäller det att vara kommunikativ. Som ung kan det vara sunt att föra en dialog med tränarna. Ställa frågor som "hur ser du på min roll och mitt spel här?". Funderar man på att ta klivet till seniornivå så tycker jag man ska ta ett möte med coacherna. Ta gärna med föräldrarna om det känns bra. Och ta reda på hur de resonerar kring att man spelar där. Jag själv hade inte heller så lätt med kommunikationen när jag var yngre och jag fick bra hjälp av mina föräldrar.


//Henrik Jansson

DELA
TWEETA
KOMMENTERA

Kommentera


LÄS MER
  Megajackpott för Herr2an-lag
Övrigt  Ett nykomlingsgäng i Herr2an har vunnit på Lotto två gånger om när man gjort kla...
  Tränarlegendar gör comeback
Övrigt  Mikael Elmér tränade Vimmerby IBK under lagets storhetstid på 90-talet. Nu gör h...
  En makalös säsong i Herr2an ledde till ett SSL-kontrakt
Övrigt  17-åriga Filip Erheden öst in poäng och blev Herr2an bästa poängmakare den gångn...

PLUSHerr2ans bästa poängmakare 2018/19
PLUS Herr2ans bästa poängmakare 2018/19: ✔ Topp 100: Poängkungar ✔ Top...
 

Förbundsseriernas bästa poängmakare
PLUS 
Vi listar de 300 bästa spelarna på att göra poäng i förbundsserierna( SSL, allsv...
 

Stor #ibsilly-special: Bästa nyförvärven, från SSL till H1
PLUS 
Vi rankar de 10 bästa nyförvärven i varje elitdivision. ✔ SSL herr Ϩ...
 
Missa inte#ibsilly-bloggen 2019

Övergångar och rykten
#ibsilly-bloggen

Supersatsning uppe i norr 11:18
Här är Jönköpings nästa nyförvärv 10:04
Tack men nej tack 08:25
Är det här svenska mästarnas nästa nyförvärv? 13:42
Explosiv kurragömmalek med Sirius 08:36
Fler inlägg

Notiser

Landslagsspelare på väg till Gävle 08:27
Tränarprofil blir assisterande i Storvreta 15:37
Supertalang med 3 JSM-guld sajnar med Jönköping 15:21
TV: Supertalangen har landat i Storvreta 12:27
Åby värvar från allsvenskan 09:30
Onyx tredje nyförvärv 08:11
Örebro värvar ung talang 08:23
TV: Så var Ukraine Open 19:01
TV: Höllviken mot Malmö Redhawks 10:00
TV: Storvreta-spelarna berättar om Singapore 15:18
Fler notiser

Senaste nytt

Megajackpott för Herr2an-lag 19:41
Ännu en viktig pusselbit klar i Thorengruppens monsterbygge 15:50
Storvreta rustar för att kvala till SSL 15:35
Centerstjärnan i kontraktsbråk med Mullsjö 14:16
Tränarlegendar gör comeback 13:05
En makalös säsong i Herr2an ledde till ett SSL-kontrakt 10:55
Två 17-åringar dominerade i Göteborgsinnebandyn 09:45
Fler artiklar

MER FRÅN STARTSIDAN

#ibsilly-bomb


Mega jackpott för Herr2an-lag


Herr2an Två stjärnor från Falun är klara för nykomling i Herr2an till hösten

#ibsilly-extra


Centerstjärnan i kontraktsbråk med Mullsjö AIS


PLUS Sebastian Palmqvist vill spela kvar i Mullsjö men ett infekterat kontraktsbråk kan tvinga honom till att bytta klubb. ✔ Orsakerna bakom bråket ✔ Ryktet om att han flyttar till Schweiz ✔ Andrahandsvalen i SSL

Comeback


Tränarlegend gör comeback i VIBK


Herr2an Vimmerbys tränare från storhetstiden ska ta dem tillbaka till toppen
Thorengruppens monsterbygge mot SSL fortsätter  

Ytterligare en viktig pusselbit i återtåget mot SSL är klar för TTG
  Storvreta rustar för att kvala till SSL

Ska Storvreta göra en Nacka och vinna allsvenskan som nykomlingar?
Succésäsong


Två supertalanger gjorde 193 poäng


Dam1an Efter succésäsongen - Här spelar de 17-åriga supertalangerna nästa säsong
En makalös säsong i Herr2an ledde till ett SSL-kontrakt  

Efter succén - Sveriges bästa Herr2an-spelare är klar för spel i SSL till hösten
  De bästa poängmakarna i Dam1an 2018/19

PLUS Dam1ans bästa poängmakare 2018/19:✔ Topp 100: Poängdrottningar ✔ Topp 100: Skyttedrottningar ✔ Topp 100: Assistdrottningar ✔ Topp 20 Poängdrottningar i powerplay ✔ Topp 10 poängdrottningar i boxplay
Kungar, busar och drottningar


De bästa poäng-makarna i Herr2an


PLUS Herr2ans bästa poängmakare 2018/19:✔ Topp 100: Poängkungar ✔ Topp 100: Skyttekungar ✔ Topp 100: Assistkungar ✔ Topp 20 Poängkungar i powerplay ✔ Topp 10 poängkungar i boxplay
  De 100 största busarna i Herr2an säsongen 2018/19

Nu är den här - listan som alla vill se men inte vara med på
Spelarutveckling


Niklas Nordéns nästa uppdrag är klart


Elit Den karismatiske Växjötränaren får chansen att påverka framtiden från insidan

Spelarflykt


Allsvenskt topplag tappar 18 spelare


Allsvenskan Strömsbro IF kan tvingas dra sig ur allsvenskan efter spelarflykt

 
PLUS

Centerstjärnan i kontraktsbråk med Mullsjö
Herr2ans bästa poängmakare 2018/19
Anna Wijk berättar om framtiden
Drottningarna av Dam1an 2018/19
Kungarna över Herr1an 2018/19
15 tonåringar som kan få sitt SSL-genombrott nästa säsong
Vem ersätter Granstedt och vad händer med systrarna Kauppi?
Efter stora folkstormen - IFF kan pröva beslutet igen
Klubbtillverkarens svar på nya grepplindaregeln
Ingen oro i Mullsjö - trots fortsatt olöst tränarfråga

Fler PLUS-artiklar


Just nu pÅ PLAY
 
 
SENASTE KLIPP


En av Stockholms största talanger väljer Täby
2019-06-24
  Spelaren om situationen som fick Twitter att rasa
2019-06-20

  Stjärnbacken stannar kvar i KAIS Mora
2019-06-17

  Wibax galna säsong - från SSL-kval till bottenstriden
2019-06-16

  Herr2an-spelaren som gjorde succé i allsvenskan
2019-06-16

Till Innebandymagazinet PLAY


NYTT MANAGERSPEL
Världens största managerspel för innebandy.

1. Ta ut ditt lag (5 utespelare + 1 målvakt)

2. Tävla mot andra om SM-finalbiljetter!

Välj spel:
Superligan
Allsvenskan
MEST LÄST IDAG

PLUS-EXKLUSIVT


SSL herr-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen!

FACEBOOK


Hetaste nyheterna
 
TWITTER


Det senaste snacket

PLUS-EXKLUSIVT


Nytt managerspel för innebandy - skapa ditt lag!
PLUS Tävla mot polarna med ditt Dream Team

annons


TRÄNING


Bli en bättre spelare!
Här är de senaste träningstipsen

#ibsilly 2018


Superligan herr
 
#ibsilly 2018


Superligan dam

PLUS-EXKLUSIVT


SSL dam-guiden 2018/19
PLUS Allt du behöver veta inför säsongen! 
Start
Resultat
Nyheter
Notiser
PLAY
Matcher idag
Bloggar
Länkar
PLUS
Logga in | Sök
 
 
Tipsa oss!
Facebook Instagram Twitter Redaktion Kundtjänst Annonsera