"I viljan att behålla bredden så glömmer man av att stimulera och ge toppen utmaningar och möjligheter"
Foto: Robert Granlöf/RG innebandyfoto
Landet runt

”Plockar upp spelare för tidigt till junior- och herrserier”

ANNONS

Vad ser man för resultat av Svensk Innebandys Utvecklingsmodell i Södermanland? Så här tycker två av ungdomsledarna.

För cirka sju år sedan introducerades Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. En långsiktig modell för idrottsutövande, med träning, tävling och återhämtning, baserat på utvecklingsfaser kopplat till biologisk snarare än kronologisk ålder. Sedan dess har det vidtagits flera åtgärder i tävlingsstrukturen för att rimma med modellen, både på riks- och distriktsnivå. En av målsättningarna har varit att fler ska spela innebandy längre.

Vilka effekter ser man av utvecklingsmodellen idag? I vilken utsträckning har SIU-modellen följts i klubbarna, bland annat när det gäller att undvika ”toppning”, och är det färre som väljer att sluta?

Susanne Wilander, som varit ledare i Torshälla IBK F01/02 i 11 säsonger, ser inte att SIU ska ha haft någon större påverkan i Södermanland.
- Ärligt så vet jag inte vad man har gjort eller om det skulle ha fått någon påverkan. Efter 11 år som ledare så är det viktigaste att spelarna trivs ihop och tycker att det är kul. När de börjar tappa intresset är det oftast för att det dyker upp andra intressen i livet. Det gör att spelare slutar. Det gör att de som vill satsa blir kvar i idrotten.

- Någonstans i viljan att behålla bredden så glömmer man av att stimulera och ge toppen utmaningar och möjligheter. Det gör att toppen letar sig till andra klubbar som satsar och ger möjligheter. Eller i värsta fall, slutar. Min uppfattning är att man faktiskt glömmer det i allt bredden-snack, fortsätter Wilander.

Mikael Vauhkonen, ledare i Telge SIBK P02, tycker att föreningarna jobbar väldigt olika med att följa modellen.
- Det är många föreningar som går ut med att man följer SIU men som egentligen inte är insatta i hur det fungerar eller har en verksamhet som passar SIU-tänket. De som gör det rätt har skapat bra förutsättningar för att få fler att fortsätta spela innebandy oavsett sin nivå. Dock en stor eloge till Södermanlandsdistriktet som är en av få distrikt i Sverige där man skapat bra förutsättningar i seriespelet för att ungdomslagen ska kunna följa SIU-tänket utan en massa begränsningar som inte gynnar ungdomarna.

- Sen är det för tidigt att säga om det är fler eller färre som slutar. Tyvärr kvarstår problemet med att föreningar väljer att plocka upp spelare för tidigt till junior- och herrserier vilket påverkar ungdomsserierna negativt. Skulle också önska att förbundet jobbade mer med att följa upp sina utbildningar för att fortsätta skapa rätt kultur för SIU-tänket.
Den här artikeln handlar om: