Göran Harnesk, generalsekreterare på Svenska Innebandyförbundet, svarar efter artikelserien på Dagens Nyheter.
Landet runt

Svarar på kritiken mot Svensk Innebandy

ANNONS

Göran Harnesk: Att det finns de som råkat ut för obehagliga saker går inte att ifrågasätta.

De senaste dagarna har innebandyn granskats genom en artikelserie i Dagens Nyheter. Framför allt har fokus i artiklarna legat på en innebandyprofil i 50-årsåldern med ett ”toppjobb” där flera kvinnor, i olika positioner inom innebandyn, berättat om hur de utsatts av honom.


Bland annat har det publicerats en olämplig mailkonversation mellan innebandyprofilen och en 15-årig domare.
- Det var omdömeslöst och det är något vi tar avstånd ifrån. Vi agerade på de uppgifter vi fick genom att uppmana föräldrarna att polisanmäla och informera alla berörda parter. Vi meddelade också att den tilltänkta tjänsten på förbundet som vi hade till personen i fråga inte längre var aktuell. Efter det hade han inga officiella uppdrag för Svenska Innebandyförbundet och har inte haft sedan dess. Så här i efterhand kan man konstatera att han inte borde nominerats till uppdraget i det internationella innebandyförbundet. Vi försökte ta tillbaka nomineringen och jag pratade även med honom för att han själv skulle avstå men han blev ändå kvar, säger Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk till Innebandymagazinet.

På torsdagskvällen kom en ny artikel i DN där innebandyprofilen åter var i fokus men där det också framkom kritik mot svensk innebandy i stort.
- Det jag håller med om är att det funnits en kultur inom idrotten, innebandyn inte undantaget, som inte varit jämställd. Det är bland annat därför vi de senaste åren genomfört flera större omorganisationer, det är därför vi tagit fram en tydlig jämställdhetsstrategi och arrangerat flera nätverk för kvinnor inom innebandy, säger Göran Harnesk.

- Att det finns de som råkat ut för obehagliga saker går inte att ifrågasätta. Självklart har det funnits, och finns säkert fortfarande, personer inom innebandyn som gjort fel och den informationen vill vi få till oss. Det är svårt att göra något på rykten och anonyma tips. Vi får nu kritik för att det vi säger skulle vara tomt prat. Det stämmer inte och för mig är det en självklarhet att fortsätta att visa på hur vi ska arbeta, både genom att säga och genom att göra. Svensk Innebandy står för något som vi ska vara stolta över och för att vi ska leva upp till det varje dag behövs alla.

Har du något att berätta i det här ämnet? Maila oss på redaktion@innebandymagazinet.se. Innebandymagazinet kommer att behandla alla anonymt och publicerar ingenting utan medgivande.

DN:s artikelserie - det här har hänt
Artikel 1: En publicerad chattkonversation från Facebook Messenger visar hur en innebandyprofil i 50-årsåldern har haft en olämplig kontakt med en 15-årig domare. Bland annat framkommer det att han erbjöd hotellrum och vin. Något som ledde till att profilen nekades en tjänst hos Svenska Innebandyförbundet. Några månader senare blev han dock nominerad av svenska förbundsstyrelsen till ett uppdrag inom Internationella Innebandyförbundet.

Artikel 2: Den utpekade innebandyprofilen förnekar att det skulle ha funnits någon baktanke i kontakten med 15-åringen, och påpekar att det inte gjorts något brottsligt.

Artikel 3: Flertalet vittnesmål om trakasserier inom Svenska Innebandyförbundet publiceras. Anonyma källor (funktionärer, en tidigare anställd och en tidigare styrelsemedlem) berättar om sexuella trakasserier och maktmissbruk. Både från den utpekade profilen och andra män på förbundsnivå.

Artikel 4: Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk känner inte igen sig i vittnesmålen, och menar att han togs in för att motverka just den typen av beteende. Han pekar på att man jobbar aktivt med jämställdhet.

Läs hela artiklarna (externa länkar)
Innebandyprofil fick toppjobb trots olämplig kontakt med unga
"Det finns inget som är brottsligt"
Vittnar: "Förväntades gentjänster av kvinnor"
Förbundet: Vi arbetar aktivt med jämställdhet
Den här artikeln handlar om: