Alexander Galante Carlström - målkungarnas målkung.
Foto: IFF/Juha Käenmäki

Galante Carlström: Så blir du en bättre målskytt

ANNONS

Han har börjat hitta målformen ordentligt och hittade nätet fyra gånger senast mot Pixbo. Här är Falunstjärnan Alexander Galante Carlströms bästa tips för att göra fler mål.

Vilka egenskaper ska en bra målskytt ha, enligt dig?
- En bra målskytt ska ha ett bra skott. Det är det viktigaste. De flesta som gör mycket mål besitter den egenskapen. Sedan gäller det att alltid befinna sig på rätt ställe, att vilja gå på mål. Sedan finns det olika spelartyper. De som vill båga sig in och de som skjuter direkt. Men gemensamt är att om man är en målskytt så har man tanken att ”bollen ska komma till mig”, säger Galante Carlström till Innebandymagazinet.

Vart på planen har du din drömposition? Där du bara vet att ”får jag bollen nu kommer den sitta”?
- Många tror nog att det är mitt dragskott från vänster, men jag känner mig faktiskt ännu säkrare när jag är i det höga slottet och exakt vet var jag har målet.

Vilka knep kan man använda sig av på planen för att skapa så bra förutsättningar som möjligt?
- Det finns många knep man kan använda sig av. Ett knep är att backa bak till sin back och trycka undan honom innan man får bollen. Då tjänar man någon meter som kan vara helt avgörande. Det handlar mycket om att vara smartare än sin motståndare och att tjäna metrar, sekunder och hundradelar på planen. Man behöver inte spela fult heller utan man trycker till lite med axeln som gör att motståndaren hamnar på fel ben.

Hur mycket sitter i huvudet? Hur ska man tänka när man kliver in på planen?
- En målskytt kliver alltid in på planen med en tanke att göra mål. Man vill göra mål i alla matcher. Alla i ett lag har olika uppgifter och målskyttarnas uppgift är ju glasklar. Man är där för att göra mål, och personligen blir jag besviken om jag inte gör mål under en match. Då blir man lite arg för det är min skyldighet att leverera. Speciellt om vi förlorar. Sedan vet jag att min tränare vill att jag ska ta mycket avslut, och det gör naturligtvis att man känner en trygghet. En trygghet att alla i laget är okej med att jag skjuter mycket. Det är som sagt min uppgift.

Hur mycket ska man tänka och analysera när man sitter på bänken?
- Självklart så tittar man alltid på de man möter, vilka backar som är bra på att täcka skott och så vidare. Sedan ska man ha koll på att man har olika ytor mot olika motstånd. Men när man sitter på bänken så snackar man med varandra hela tiden och försöker hitta lösningar. Det gäller att hitta sin motståndares svagheter.