Stockholm har betydligt fler invånare per idrottshall än övriga storstäder i Sverige.
Landet runt

Förbundet om hallbristen: En stor utmaning

ANNONS

Mattias Hjelmberg, ordförande på Stockholms Innebandyförbund, om den akuta hallbristen som råder i Stockholmsområdet.

Hur ser du på hallbristen? 48 000 invånare per fullstor idrottshall enligt en undersökning?
- Bristen på framförallt fullstora hallar är ett av innebandyns stora problem i Stockholm. Vi har svårt att möta intresset från alla som vill spela innebandy, vilket är mycket olyckligt. Kommunerna måste både bygga ikapp bristen som varit under många år och i takt med befolkningsutvecklingen. Det är särskilt angeläget nu när vi har den högsta byggtakten av bostäder sedan 1970-talet, säger Mattias Hjelmberg till Innebandymagazinet.

Hur ser läget ut? Är det olika beroende på del av Stockholm?
- Stadsdelarna innanför tullarna har stora problem där exempelvis Kungsholmen saknar fullstor hall. Sedan finns det klara brister i flera av kranskommunerna.

Vad får det här för konsekvenser tror du, kort- och långsiktigt?
- Vi har exempel på föreningar som tvingas tacka nej till barn som vill spela innebandy eftersom de inte kan erbjuda barnen träningstillfällen på grund av hallbristen. Vi arbetar hårt med att implementera SIU-modellen och hela idrottsrörelsens Strategi 2025. Vi vill att fler barn ska idrotta och då gärna med innebandy under längre perioder i sitt liv. Hallbristen är en av de stora utmaningarna för att lyckas fullt ut.

Vad gör ni på Stockholms Innebandyförbund åt detta?
- Det här ett problem vi delar med många idrotter. Vi är övertygade om att vi når större framgång om idrotten arbetar tillsammans. Därför arbetar vi tillsammans med Stockholmsidrotten inför valet 2018. Utöver detta försöker vi påtala hallbristen och dess konsekvenser när vi träffar kommuntjänstemän och politiker.

Finns det någon tidsplan för fler hallar?
- Det varierar givetvis från kommun till kommun, till exempel märker vi av en satsning som Huddinge kommun genomför för tillfället som redan genererat två nya hallar och en tredje står klar 2018.

Läs även
Sömnforskaren: Så påverkas ungdomar av sena träningar
”Behövs ett tillskott på 27 hallar fram till 2022”
AIK: ”De välkomnar oss att flytta till en annan kommun”
15-16-åringar får träna till klockan tio på kvällarna
”Begränsar hur många medlemmar vi kan aktivera”
Den här artikeln handlar om: