Under år 2016 anmäldes 295 huvudskador inom innebandyn. 38 av dem var skador på hjärnan.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

Läkaren: Vi kan inte förbjuda någon att spela

ANNONS

Neurologen Margareta Jonsson om skillnaderna på Alexander Rudds olika skador/sjukdomar på hjärnan och vad som är viktigt att känna till.

Margareta Jonsson är specialist på neurologi/neurokirurgi och arbetar med akuta fall på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Hon vet hur allvarligt det kan vara när det handlar om just huvudskador.
- Varje slag mot huvudet kan orsaka skador. Ju fler stötar, desto större risk att det blir bestående. Det är framförallt något som man pratar om inom boxning. Alla som är verksamma inom det medicinska är emot boxning, eftersom varje slag mot huvudet ger skador, säger Margareta Jonsson till Innebandymagazinet.

Storvretaspelaren Alexander Rudd har drabbats av fyra hjärnskakningar, en hjärnblödning och en hjärnhinneinflammation. Vad är skillnaden på dessa?
- Man kan säga att det är olika sjukdomstillstånd i hjärnan, som man diagnosticerar med hjälp av röntgen. En hjärnskakning behöver man inte se på röntgen, det kan man se på symptom. En hjärnblödning ser man med magnetkamera eller genom datortomografi. Och när det gäller hjärninflammation så ser man det på infektionstecken.

Kan det ena vara en följd av det andra?
- Det behöver inte hänga ihop. En hjärnblödning orsakas oftast av något kraftigare, men även en hjärnskakning kan vara riktigt allvarlig. Det är kraften och farten som avgör hur mycket skada det blir. Hjärnhinneinflammationen måste ha en annan orsak.

Blir det farligare ju fler gånger man får det?
- Det beror på hur hårda slag man får. Men det blir alltid en liten skada vid varje slag, oavsett om man ser det på röntgen eller inte. Det är därför man stänger av spelare i olika idrotter när man fått ett slag mot huvudet och att man inte får spela en viss tid, förrän man inte har någon huvudvärk.

Hur länge kan man bli borta, och vem bär ansvaret?
- Man får bedöma från fall till fall om man har symptom kvar. Som vid alla huvudskador så rekommenderar man att göra ett uppehåll för att se om alla symptom går tillbaka. Sedan får man göra en riskbedömning. Det enda vi som läkare kan göra är att säga ”det här ser inte bra ut, jag skulle inte fortsätta om jag var du”. Det säger vi till alla. Men det är något man måste bedöma själv. Vi kan inte förbjuda någon. Det är många som fortsätter med riskfyllda grejer, inte minst inom boxning och andra kampsporter.

- Det kan ta ett och ett halvt, eller till och med två år, innan man blir symptomfri. Man kan också ha kvar symptom hela livet. Så det är lång läkningstid. Vi ser framförallt inom ishockeyn där några spelare säger ”nej, nu lägger jag av, jag klarar inte mer”. Även inom fotbollen förekommer hjärnskador eftersom de nickar så mycket.

Om man råkar ut för en misstänkt hjärnskakning eller annan huvudskada, hur ska man gå tillväga?
- Är man medvetslös och har varit borta ett tag, kanske bara i tio minuter, så ska man alltid åka in till sjukhus. Danderyds sjukhus följer upp alla skador då man har varit medvetslös, där man vill kolla upp saker som minne och koncentration. Är man inte medvetslös så finns det inga bestämda riktlinjer, då är det svårt att avgöra hur allvarligt det är.

Hur viktigt är det att det alltid finns en läkare på plats?
- En läkare kan inte göra så mycket på plats just när det gäller huvudskador, mer än att kalla på ambulans. Och inom storstäder kommer ambulans på några minuter, så jag tror inte att en läkare på plats är så mycket till hjälp. Men när sådana här saker händer är det som vanligt viktigt att man ligger stilla och har fri luftväg, om man visar minsta tecken på att vara groggy. Då ska man ligga stilla tills ambulansen kommer.

Har ni fått in något akut fall från innebandyn?
- Nej, det kan jag inte minnas att vi har haft. Men vi får bara det värsta-värsta, när man behöver operera. Oftast är det inom sporter som speedway eller cykel.

Hur stor skillnad gör en hjälm vid slag mot huvudet?
- Jag vill säga att det är helt avgörande. Tittar man på cykelolyckor så är det först de senaste två åren som vi fått in personer med allvarliga skallskador trots att man haft hjälm, men då är det sådana som kör linjelopp i 60-70 km/h. Vi har aldrig fått in en vanlig cyklist som haft hjälm. Sedan folk har börjat använda hjälm har antalet hjärnskador minskat. Motorcyklister kan slå sönder hela sina kroppar utom huvudet, bara för att de haft hjälm. Jag tycker det är något innebandyn borde införa också.

Läs även
Huvudskador vanligaste skadan hos pojkar och män
Storvreta om ansvarsfrågan: Läkaren bestämmer
SEI-ordföranden: Det är upp till föreningarna
Den här artikeln handlar om: