Landslagschefen svara på frågor om den aktuella debatten om ett U23 landslag.
Foto: SIBF
Landslaget

Landslagschefen om ett svenskt U23-landslag

ANNONS

Landslagschefen Joakim Lindström svara på frågor om ett svenskt U23-landslag.

Din spontana Reaktion på ett U23-landslag på herrsidan?
- Att vi är flera som ser över vår verksamhet och drivs av att utveckla spelare, säger Lindström till Innebandymagazinet.

Finland startade ett U23-lag för ett och ett halvt år sedan. Har det diskuterats något om att Sverige också ska starta ett U23-lag?
- Vi har kontinuerliga diskussioner kring vår elit och landslagsverksamhet och där ingår såklart landslagstrappan (utvecklingsstegen). Till dags datum har vi prioriterat individuell utvecklingen både vad gäller motsvarighet till fler ungdomslandslag (Talangläger 17) och för att prata åldern kring U-23 där Guldsteget (19–23 år) är det senaste tillskottet i trappan.

Ser du några för- eller nackdelar med ett U23-landslag?
- Den främsta fördelen ser jag i det internationella utbytet. Att spela internationella matcher och den erfarenhet det ger. Jämfört med Guldsteget blir verksamheten eller snarare uttagningen av natur mer beroende av vilka positioner spelarna har. Det ser jag som en liten fördel med Guldsteget att de som ligger längst fram, oavsett position, får en chans att vara med. Med det sagt ser jag inga större motsatsförhållanden mellan de två verksamheterna. Man kanske skulle kunna ha båda eller utveckla Guldsteget ytterligare.

- Sen är det klart att avståndet mellan U-19 och A-landslaget ser olika ut mellan dam och herr. Det kan tyckas falla mer naturligt på herrsidan ur ett utvecklingsperspektiv. Damtruppen under finnkampen förra veckan hade en snittålder på 22 år där 14 av 24 spelare var 23 år eller yngre.

- Sen är det klart att all verksamhet kostar och en U-23 verksamhet skulle inte vara något undantag.

Finns det några konkreta planer som ligger i pipen för ett U23-lag?
-Det finns inga konkreta planer för det idag.

Hur lång tid skulle det ta att starta ett U23-lag från ax till limpa?
- Svårt att svara på. Det är såklart beroende av att det finns ett tydligt syfte med verksamheten och att förutsättningarna internationellt finns. Att det finns ekonomi för en bra verksamhet och att det föregåtts av en positiv dialog med elitföreningarna. Det är trots allt deras spelare som ”vi” lånar. När man väl är där ser jag inte att det skulle ta för lång tid om ett sådant beslut skulle tas.

Läs även
”Vi i Sverige tenderar att ha lite bråttom”
Mikael Hill: ”Ska inte vara rädda att titta på vad andra gör”
Finska modellen för att utveckla landslagsspelare
7 anledningar till att införa ett U23-landslag
Ett svenskt U23-landslag - ”ser inga nackdelar”
Kasper Broby om U23
Den här artikeln handlar om: