Thomas Andersson, (höger), och Rickard Wissman dömde herrarnas SM-final i våras.
Foto: Försvarsmakten

Hur ser en domares vardag ut? Del 2: Under match

ANNONS

Att vara domare i SSL är inte det enklaste. Men hur ser vardagen ut? Thomas Andersson, som dömde herrarnas SM-final mellan Falun och Växjö i våras, berättar. I del 2 berättar han om hur han och kollegan Rickard Wissman tänker under match.

Vad jobbar du tillsammans med Rickard Wissman under matcher?
— Spelet går ju snabbare och snabbare, så den moderne innebandydomaren behöver vara vältränad för att hänga med i spelet. Vi ska orka springa och hinna vara nära. Vi vill prata med spelarna så mycket som möjligt, coacha spelarna så att de inte går över gränsen, och att vi slipper blåsa. Vi vill ju främja bra spel och innebandyn som produkt och blåsa så lite som möjligt. Där jobbar vi mycket med 70-20-10-modellen. 70% av snacket sker innan situationen, säger Andersson till Innebandymagazinet.

Kan du ge något exempel?

— Om spelarna är på väg ner i sarghörnet så kan vi säga till dem att ta det lugnt vid sargen, så att de vet att vi är där och att de tänker sig för innan de kommer in i situationen. I själva situationen pratar vi för att spelarna ska hålla sig lugna och sen ger vi dem credd när de sticker därifrån.

Vad tycker du är viktigt att tänka på som domare under matcher?
— Det är just att vara nära situationerna och prata med spelarna innan, under och efter situationer uppstår. Vi vill som sagt främja produkten innebandy så att det blir ett så bra flyt i spelet som möjligt. Flera lag idag dubblar högt upp i plan för att de vill vinna bollen högt. Om vi som domare inte är nära situationen så är det lätt att man blåser till försvarande lag direkt, även om det anfallande laget inte gjort något fel. Det är viktigt att förstå spelet för att hjälpa spelarna. De kanske inte vill ha frislag i hörnet eftersom de är på väg mot ett bättre läge att göra mål. Då gäller det att som domare vara nära situationen och sen ha spelförståelse för att kanske lämna fördel istället.

Hur var det att döma SM-finalen mellan Falun och Växjö i våras tillsammans med Rickard?
— Det var ett privilegium, det var min andra final och min första tillsammans med Rickard. Globen är en fantastisk arena som man förknippar med innebandyn. Hela veckan fram till matchstart var en lång förberedelse. Mentalt för en själv, att kolla in arenan, och förbereda för allt runtomkring matchen med intro, bollöverlämning och så vidare. På lördagen la vi upp en game-plan för hur vi ville agera under matchen. Att försöka få så bra flyt i spelet som möjligt och inte peta för mycket. Jag tycker att vi följde den bra. Det var en väldigt bra match och väldigt roligt att döma den.

Hur upplevde du trycket från läktarna lagen och feedbacken efter matchen?
— Vi har fått både positiv och negativ feedback efter finalen. Att vi skulle tagit fler utvisningar exempelvis, som vi kanske hade tagit normalt. Nu tog vi inte dem, men om vi hade gjort det så hade det varit jämnt i utvisningar i alla fall. Jag känner inte att det var något avgörande och att det överlag var väldigt lite fokus på oss domare, vilket ju var bra. Men att döma stora matcher och även andra matcher gör ju att man som domare sätter sig en situation där folk alltid har åsikter om vad man gör, både publiken och de lag man dömer. De här åsikterna kommer ofta fram på ett mindre konstruktivt sätt under matcherna. Oavsett sport så får domare ofta höra sådan här mindre konstruktiv kritik under matcherna, och det behöver man vara beredd på. Det grundar sig att de har en åsikt om vad jag gör, och det respekterar jag.

Hur kan man förbereda sig på det?
— Jag tycker att matchklimatet skiljer sig åt beroende på vilken nivå man dömer på. Jag tror inte att man kommer upp och klarar SSL direkt som domare. När jag först kom upp så tog det mig nästan fyra säsonger innan jag kände att jag verkligen klarade det. Man behöver få några näsbrännor och så för att lära sig och vänja sig. Det är viktigt att ha ett långsiktigt mål som man verkligen vill uppnå, och vara beredd att gå igenom ett stålbad för att uppnå det. Det som inte dödar härdar.

Läs mer: Del 1 förberedelser