Engagerade ledare med massor av tid växer inte på träd.
Foto: Bosse Grängsjö
Landet runt

Utvecklingschefen: ”En av de viktigaste punkterna”

ANNONS

Ledarrekrytering fortsatt en svår och betydelsefull fråga för många föreningar inom innebandyn.

Att hitta en ledare som är beredd att lägga ett stort antal timmar i veckan, med både träningar, matcher och allt som krävs runtomkring, är sällan lätt. Särskilt då det ska ske ideellt. Emil Risberg, utvecklingschef på Svenska Innebandyförbundet, bekräftar att det är en stor och viktig fråga.
- Det är en av de viktigaste punkterna och inslagen inom föreningsutvecklingsarbete. Det är också det som föreningar ofta lyfter fram som en utmaning på olika sätt, säger Risberg till Innebandymagazinet.

Det svåra är inte bara att rekrytera. Även att behålla ledarna över längre tid kan vara bekymmersamt.
- Tittar man i yngre åldrar så är det ofta föräldrar som blir ledare, som har sin son eller dotter i laget. När sedan kanske sonen eller dottern slutar spela så är det lätt att ledaren också slutar.

- Vi behöver hitta sätt som underlättar för föreningarna att både rekrytera och behålla ledare. Det vi gör just nu är att vi tittar på verktyg för föreningar att kunna mäta sin verksamhet, om man har en verksamhet som tilltalar ledare och framförallt gör att de vill fortsätta. Där har det gjorts några pilot-tester och det är en forskare i Umeå som arbetar med det här. Det är ganska svårt att mäta vad som egentligen är en bra verksamhet, vad som är kvalité.


Nya ledarmodellen som kan revolutionera innebandyn
Svårt att rekrytera en ledare till ditt innebandylag? Många har inte tiden som krävs. Men Åkersbergas herrlag har hittat en ny, unik och kreativ lösning på problematiken. ✔ Alla fördelar ✔ Spelarnas synpunkt: "Det har varit en "issue" för dem" ✔ Farorna: "Då kan det fallera"
Den här artikeln handlar om: