Landslagschefen presenterar den nya strategiplanen för Svensk Innebandy
Foto: Svensk Innebandy
Landslaget

Svensk Innebandys nya strategiplan

ANNONS

Svensk Innebandy har under säsongen, med landslagschefen Joakim Lindström i spetsen, arbetat fram en strategiplan för elitverksamheten som ska gälla för minst fyra år framåt.

Elitverksamheten har en röd tråd i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU). Och i elitverksamheten är landslagen en del.
- Profilen på förbundskaptenen är en del som behöver gå hand i hand med den uppsatta planen, det tycker vi att vi lyckats bra med. Presentationen av Mikael Hill som ny förbundskapten på herrsidan är den första pusselbiten i en kommande ledarstab som vi hoppas kunna presentera i en helhet under mars månad. Vi håller nu tillsammans med honom på med att analysera de olika funktionerna i ledarstaben för att få ut så mycket som möjligt av laget, säger Joakim Lindström till Innebandymagazinet, som är tydlig med målet för utvecklingsarbetet:

- Målsättningen med strategin är skapa både långsiktighet och en uthållighet i arbetet. De är viktigt, framförallt när det gäller utvecklingsfrågor. Mycket av innehållet andas relation och delaktighet där vi vill närma oss klubbarna och dela med oss mer av arbetet samtidigt som vi vill utnyttja den stora kunskap som finns hos våra tränare och föreningar. Min förhoppning är att det ska ge energi och ett kunskapsutbyte som får effekter både ute i klubbarna och i landslagsverksamheten.

Här är några valda delar ur elitutvecklingsarbetet som inom kort sätts igång:

Referensgrupp för elitutveckling
En mindre grupp bestående av exempelvis tränare, sportchefer, tidigare spelare och andra utomstående målgrupper. Syftet med gruppen är att validera det arbete som sker inom elitutvecklingsområdet genom diskussioner mellan olika intressenter inom vår idrott.

Mötesplatser för spelutveckling
Ett par träffar per/år där förbundskaptenerna och tränare för SSL/RIG får chans att träffas och prata spelutveckling. Allt ifrån att skapa förståelse för varandras verksamheter till att prata om hur produkten (framtidens innebandy) ska se ut och vilka de olika rollerna i detta är.

Projektanställning för analys av spelutveckling/produkt
Kommande verksamhetsår anställs en person på 50 % som i första hand ska analysera Svenska Superligan. Detta ingår i ett större arbete men kommer att fokusera på produkten innanför sargen: spelets karaktär, kravbilder, eventuella skillnader mellan nationell/internationell innebandy samt bedömningsnivåer.

Spelarutveckling (Svart/guld-nivå)
I Mikael Hills anställning ingår också att vara ansvarig tränare för Guldstegets killar. Detta för att ytterligare tydliggöra den röda tråden mellan utbildningsprogrammet och A-landslagets verksamhet. På damsidan finns denna koppling sedan tidigare med Åsa Karlsson som fortsätter vara tränare för Guldstegets tjejer.

- Det här är en del av den inriktning som vi kommer att presenteras mer längre fram. Vi ser också fram emot att diskutera och utveckla det tillsammans med SSL-föreningarna, avslutar Joakim Lindström.
Den här artikeln handlar om: