”Bedrövligt att det ska kunna förekomma”
ANNONS
Succéskylten i Dalarna har fått innebandyföräldrar att tänka till.
De senaste dagarna har gap och skrik från föräldrar mot domare i samband med ungdomsmatcher varit på tapeten. Det har i några fall gått så långt att domare börjat gråta på planen och valt att lägga pipan på hyllan.Ett distrikt som har varit ett föredöme de senaste åren när det handlar om de här sakerna är Dalarna. För ett par år sedan togs ett initiativ i Insjöns IF om att sätta upp en skylt som var direkt riktad till föräldrarna, som en påminnelse om hur man bör uppträda på läktaren i samband med en ungdomsmatch.
Skylten löd följande:
”Välkomna till Insjöns Sporthall, vänligen tänk på detta:
1. Det är barn
2. Det är ett spel
3. Föräldrar hejar på allihopa
4. Domaren är mänsklig
5. Varken du eller ditt barn spelar på elitnivå!”
1. Det är barn
2. Det är ett spel
3. Föräldrar hejar på allihopa
4. Domaren är mänsklig
5. Varken du eller ditt barn spelar på elitnivå!”
Detta fick stor spridning på sociala medier och sågs av en omkring miljon personer. Något som även gav ringar på vattnet.
- Det började som en liten grej i vår hall efter att vi hade haft en incident. Året senare valde Dalarnas Innebandyförbund att trycka upp liknande banderoller till alla hallar, som alla föreningar uppmanades att använda, berättar Lars Andersson, som sitter i Insjöns styrelse och numera är ordförande på Dalarnas innebandyförbund, till Innebandymagazinet.
- Jag tycker personligen att det absolut har gett effekt. Framförallt medvetenheten om att problemen finns, och att man ska bete sig på ett visst sätt när man kommer till en hall. Det är naturligt för många men inte för alla. Med en banderoll som denna så kanske man i alla fall tänker efter en eller två gånger innan man gör någonting olämpligt, fortsätter han.
Banderollerna var något som föreningarna fick gratis och som bekostades av förbundet.
- Jag tror att det har kommit upp på väldigt många ställen. Det känns även som att flera andra distrikt har hakat på. Det är lite olika varianter men själva budskapet är samma.
Hur jobbar ni i övrigt med att komma tillrätta med den här typen av problem?
- Informationsbiten är jätteviktig. Svenska Innebandyförbundet har satsat på att ge distrikt möjlighet att ha föreningsutvecklare, som bland annat vi i Dalarna har nu. Det är en viktig och bred del där man som förening kan få hjälp med allt ifrån styrelse ner till den här typen av saker. Helst hade man kanske haft en kurs för föräldrar också om hur man ska bete sig som förälder, men det är en annan sak. Jag tycker vi har sett en positiv effekt även om vi kanske inte har nått någon nollvision ännu. Det är bedrövligt och oförståeligt att sådana här saker ska kunna förekomma på barn- och ungdomssidan.