Thomas Stræte (till vänster) slipper att möta lika många importspelare som tidigare.
Foto: Innebandyavisen.no
Internationellt

Färre internationella övergångar till Norge

ANNONS

Norge står bakom många av övergångarna mellan länderna som är medlemmar av det Internationella Innebandyförbundet (IFF). De senaste två säsongerna har dock antal övergångar närmast blivit halverat.



Efter den norska finanskrisen och en stor uppgång i arbetslöshet hos våra grannar, precis som i Sverige för några år sedan, har antal övergångar till den norska ligan nästan halverats. De norska klubbarna har också varit mer restriktiva med att använda pengar på importspelare, och fler ungdomsspelare har tagit en plats i trupperna.



I den norska ligan får man endast använda tre spelare som inte har norska pass och som då går på en kvot, om inte spelarna har spelat i den norska ligan i minst tre säsonger (då räknas de som norska spelare). Kvoten är därför viktig för de norska elitklubbarna och man vill ha kvalitet bland de tre spelarna som går in på den. De flesta norska klubbarna har fyllt upp sina kvoter varenda säsong stort sett, men när finanskrisen rammade våra grannar har flera klubbar tvingats tänka nytt. Det är samtidigt flera norska spelare från de första generationerna som spelat innebandy sedan de var små som börjar ta plats i den norska ligan. Markus Pedersen från Sveiva som fick sin VM-debut i december är en av de. Flera andra klubbar som tidigare baserat sig på många importer har istället släppt fram juniorspelare.

Toppåret för importer i Norge var 2008, 2009 och 2013, då man hämtade flest spelare i hela världen. Förra säsongen hämtades bara 45 spelare som är det nästa minsta i antal någonsin, och man måste helt tillbaka till 1999 för att hitta någon motsvarighet. 2016 blev det bara genomfört 56 övergångar till Norge och det är mindre än till Schweiz, Tyskland och Finland, nationer man brukar ha bakom sig i statistiken. Totalt har drygt 1500 spelare blivit importerade till Norge sedan man började föra statistik 1998, och man ligger två på importlistan bakom Sverige som har drygt 1800 övergångar registrerade. 


Det internationella övergångsfönstret stängdes den 31:a december utan att det var någon större aktivitet hos de norska klubbarna.

Topp fem - övergångar 2016

1. Sverige 116 (2015: 134)

2. Schweiz 98 (89)

3. Finland 59 (69)

4. Tyskland 58 (51)

5. Norge 56 (45)

Källa: IFF

25 svenska spelare som har satt fotspår i Norge
Den här artikeln handlar om: