RIG Umeås talangfulla poängmaskin Alexandra Terner gjorde tre nya poäng senaste omgången.

Ligakollen: Allsvenskan dam - norra och östra

En genomgång om vad som hände senaste omgången i allsvenskan norra och östra.

Allsvenskan damer norra
Sundsvall är inne i en riktigt tung period och får inte det sista lilla extra att lossna. Av de sju matcherna man spelat har man förlorat fem med minsta marginal. 4-5sd, 1-3, 1-2, 4-5 och 5-6sd så ser Sundsvalls tunga förlust rad ut. Men självförtroendet verkar inte ha övergett laget som hämtade upp underläge senast mot Örnsköldsvik när Amelia Sjöström kvitterade till 5-5. Sedan var orken dock slut och i sudden avgjorde matchens gigant Elina Hervi till Örnsköldsviks fördel redan efter 27 sekunder.

Inför jumbofinalen hade båda lagen noll poäng och efter en mållös första period tog bortalaget Team Kalix tag i taktpinnen och gav sig själva ett 1-2 överläge inför sista. Två snabba mål till i tredje avgjorde och trots två sena mål av Notviken var bortasegern aldrig riktigt hotad.

Ett annat lag som spelat många jämna matcher precis som Sundsvall är IKSU Ungdom fast för Umeålaget har bollen studsat stolpe in istället. Mot Thorengruppen låg man under med 1-4 efter två perioder innan bollen började studsa stolpe in. En magisk sista period tog sin början med att Fanny Sjölund kvitterade till 4-4 efter nio minuter ungefär. När klockan stod på 17.12 gjorde Sara Berglund IKSU:s sjätte mål i tredje perioden fram till 7-5. Strax därefter reducerar Thorengruppens Natalie McNeil men närmare än så kommer man inte och de tre svettiga poängen går till IKSU. Natalie McNeil är inne i en formtopp och förra omgången låg hon bakom en liknande vänding men då räckte det till seger. Här räckte det inte enda fram men hon får trösta sig med att hon blev poängbäst med sina tre poäng.

RIG Umeå fortsätter att övertyga och har nu börjat om på sin nya svit-jakt och är upp i två vinster efter att Dalen besegrades enkelt med 2-6. Men den spelaren som övertygar mest i det talangfulla Umeålaget är Alexandra Terner som gjorde tre nya poäng som hon plussade på sina tidigare 15 och med det leder hon poängligan i norr.

RIG drog ifrån en poäng till i toppen eftersom Örnsköldsvik bara vann i sudden och nu leder RIG med fyra poäng. IKSU:s seger över Thorengruppen gjorde att båda lagen hamnade på 12 poäng och då skuggar de Ö-vik som har 14 poäng. Notviken och Kalix kämpar på nere i botten och har en bit upp till övriga fältet.

Allsvenskan damer östra
Storvreta såg länge ut att ha kontrollen över Strömsbro med sin 0-3 ledning. Men en stark spurt av hemmalaget höll på att kasta grus i maskineriet för Uppsalalaget men närmare än 2-3 kommer aldrig Strömsbro. Hemmalagets Frida Forsell och bortalagets Ellen Bergsten gjorde båda 1+1 och det blev de bästa poänggörare med.

Bele Barkarby tog ledningen med 3-0 mot Åkersberga redan efter fyra minuters spel. Men sedan tappade man tråden och föll ihop som en ungspannkaka och det var inte Åkersberga sena att utnyttja. Sofia Scanlan prickade in bortalagets 4-5 mål sju minuter från slutet och det står sig hela vägen över mållinjen.

Formstarka Telge fortsätter att ånga på och trots att Frida Svan gav Hammarby ledningen stod det ändå 1-4 på resultattavlan efter första perioden. Allsvenskans bästa värvning, Åsa Tjusberg, gjorde sig förtjänt av den titeln när hon låg bakom tre av Telges fyra mål i första. Matchen lugnar sedan ner sig målmässigt och Telge vinner nästkommande två perioder med 1-2 och matchen slutar sålunda 3-8. Ett styrkebesked av Telge men Hammarby som avslutade förra säsongen med att kvala sig upp till SSL fortsätter att gå tungt.

Faluns målvakt Lina Ringholm fortsätter att imponera efter förra omgångens ultimata match med hållen nolla och ett assist. Hon fick inte hålla nollan denna gång men hon motade 29 av 32 skott. Däremot fortsätter hon att delta i det offensiva spelet med ytterligare ett assist, när Falun bortaslog KAIS Mora Ungdom med 3-5.

KAIS Mora Ungdom och Strömsbro har halkat efter övriga lag och ligger sist på tre poäng vardera. I toppen imponerar Telge med endast ett tappat poäng och 20 poäng är allsvenskan högsta för tillfället i alla fyra serier. Men förra årets SSL-lag Falun har tagit rygg och är bara två poäng efter. Sedan gjorde Åkersberga ett ryck från trion som låg tre poäng bakom Falun senast. Så nu är man ensam trea i serien.