Med lite fotbollssinne kan man dra stor nytta.
Foto: Per Wiklund
Landet runt

12 punkter: Så har fotpassen påverkat innebandyn

ANNONS

Från första juli 2014 uppstod nya möjligheter när fotpass blev tillåtet i hela innebandyvärlden. Här är fördelarna av regeln - och det man ska passa sig för.

* FÄRRE AVBLÅSNINGAR
En regel mindre innebär givetvis även mindre avblåsningar från domaren. Det medför att spelet kommer flyta på bättre och man kan skapa ett bättre tempo i matcherna.

* TRÄNGDA LÄGEN
I nio fall av tio är det mer effektivt att använda klubban. Men om din klubba är fastlåst, eller om du av någon anledning snabbare kan nå bollen med foten, ta chansen. Till exempel kan det bli trångt i sarghörnen. Även framför det egna målet vill man få bort bollen till varje pris, använd både klubba och fötter!

* "DUBBELFOTAREN" ORUBBAD
Den gamla regeln kvarstår i det här fallet. Man får inte sparka på bollen två gånger i följd utan att den touchar klubban, en annan spelare eller en annan spelares material däremellan.

* MELLAN BENEN - AJABAJA!
Som vi redan varit vana vid så får man inte placera sin egen klubba mellan motståndarens ben eller fötter, vilket man annars ofta vill göra i syfte att ta bollen. Inte heller får du använda foten/benet på samma sätt.

* FÅR INTE SPARKA PÅ FRISLAG
Det heter ju just frislag. Även om det är tillåtet att passa med foten i spelet, så är det otillåtet att fotpassa vid frislag. I regelboken har det sedan tidigare stått "bollen ska spelas med klubban" så här har man inte behövt göra några ändringar.

* HÖG SPARK ÖVER KNÄHÖJD - FRISLAG
Precis som det gäller för klubban så får man inte heller använda foten för att spela bollen över knähöjd, detta leder till frislag för motståndarna.

* HÖG SPARK ÖVER MIDJEHÖJD - UTVISNING
Skulle du till exempel försöka dig på en Zlatan-cykelspark, eller bara vilja använda foten på bollen över midjans höjd, så renderar det i två minuters utvisning.

* OTILLÅTET ATT SPARKA IN BOLLEN I MÅL
Om man medvetet sparkar in bollen, oavsett om den touchar en motståndare eller motståndares material på vägen, blir målet bortdömt och tekning väntar. Via en medspelare och in i mål är däremot tillåtet.

* SJÄLVMÅL MED FOTEN GODKÄNNS
Var extra uppmärksam om du ska fotpassa nära ditt eget mål. Skulle bollen flyga in bakom den egna keepern - ja då är det mål för motståndarna.

* ATT TÄNKA PÅ FÖR KEEPERN
Ibland hamnar målvakten i en situation där han vill gå ut och sparka undan bollen, eller sparka fram den till en medspelare. Men precis som vid utkast så får keepern varken sparka bollen över mittlinjen eller rakt in i motståndarmålet. Över mittlinjen innebär frislag medan ett bortdömt mål renderar i tekning.

* SE UPP VAR OCH NÄR DU SPARKAR!
Siktar du fel med foten och oturligt träffar motståndarens klubba så blir det frislag. Skulle domaren däremot bedöma att din handling var avsiktlig i syfte att få ett övertag, blir det två minuters utvisning. Sparkar man medvetet på sargen eller målburen i ren frustration så är straffet 2+10 minuter. Används sparkar vid ett slagsmål är det matchstraff 3 som gäller.

* NÄR BOLLEN BLIR NEDTRAMPAD…
… oavsiktligt, så leder situationen till tekning. Görs det däremot avsiktligt så renderar det i två minuter lagstraff och räknas som fördröjande av spelet.
Den här artikeln handlar om: