Caroline Böcker – en numer före detta spelare som Pixbo vill knyta upp för en eventuell framtida roll i föreningen.
Foto: Fredrik Lindblom

Så vill Pixbo jobba med tidigare spelare

ANNONS

Efter vårens säsongslut har flera stora spelare valt att lägga klubban på hyllan – främst i damernas superliga. Många har gjort det som relativt unga. Kristina Landgren Carestam, sportchef i Pixbo Wallenstam sedan sju år tillbaka, berättar hur hon och klubben jobbar med att behålla sina spelare inom innebandyn – även när de har lagt av.

Landgren Carestam var i helgen och föreläste för både Norges och Smålands innebandyförbund. En del av innehållet handlade om hur man ska få just tjejer att spela längre.
- Vi pratade om hur vi ska få mer tjejer att spela innebandy och hur vi ska ha kvar dem inom innebandyn, och jag fick frågor hur vi arbetar med det inom våran förening. Jag brukar kalla min föreläsning Med facit i hand vilket är lite ironiskt. Det är en erfarenhet och kunskap, men det finns ingen som kan sitta med facit i hand. Det är människor vi jobbar med. Det är dock viktigt för mig att dela med mig av kunskapen och erfarenheten, berättar hon för Innebandymagazinet.

Hur man ska lösa problemet med att en del damspelare slutar vid tidig ålder är en stor fråga, där det kanske inte alltid finns några givna svar. Men Landgren Carestam menar att det är en föreningsfråga.
- Det handlar om ledare, tränare och styrelsen. Det går i alla led, det räcker inte bara att spelare och tränare uppmärksammar, utan hela föreningen måste göra det och bestämma sig hur man ska jobba med frågorna. Jag tror många föreningar inser att det är viktigt att ha både dam- och herrverksamhet, och hur man ska få det utan att det ena tar ut det andra. Det är den stora utmaningen. Men det går absolut!

I hennes Pixbo finns det två aktuella ”fall” av spelare som slutat: Både Caroline Böcker, 30 år, och lagkaptenen Julia Larsson, 25, meddelade att den här säsongen blev den sista på elitnivå.
- Vi har en sak att fundera på: Vad är det som gör att spelarna slutar? Det är första gången vi är med om det fenomenet med Julia Larsson, och Caroline Böcker. Att Böcker skulle sluta var uttalat ganska länge. Hon värvades och ville komma till oss av en enda anledning: Att göra en sista satsning och ta SM-guld. Utmaningen där ligger inte bara att de slutar, utan hur vi tar hand om de här tjejerna. Den dagen de har bestämt sig att lägga av, hur kan vi göra för att fånga upp dem? Det finns ju andra saker att bidra med i en förening och där måste vi bli bättre.

En del spelare som lägger av fortsätter ofta i en tränarroll, men Landgren Carestam betonar att man kanske borde få upp synen för andra positioner i en förening.
- Spelarna kanske är trötta på att spela men det finns andra delar där de har otroligt mycket erfarenhet med sina enorma elitkarriärer. Man kan sitta med i en sportgrupp eller styrelse. När jag blev U19-förbundskapten så saknade erfarenhet av att gå ut och spela på yttersta elitnivå, men jag hade en lagkapten i Högdalen som hade det: Åsa Karlsson. Därför blev hon min assisterande tränare i landslaget. Det gäller alltså att ta till vara på de här tjejerna som har ordentlig erfarenhet, hur vi ska få in dem. Men det gäller även killar också.

Klubben ser också gärna ett fortsatt samarbete med Böcker och Julia Larsson i framtiden.
- Böcker kommer flytta hem till Ängelholm men intresset för Pixbo kommer finnas där, vilket även intresset för att titta på innebandy kommer göra. Då kan man kanske tänka sig vad vi kommer be henne hålla ögonen på där nere och tittar på innebandy...man måste vara smart! De vet vad som har varit bra och dåligt, och man kan bolla olika frågor med dem som nu har varit där. Julia kommer vara här i Göteborg och läser till psykolog – hon kommer vara ovärderlig för oss med all den kunskap och erfarenhet hon har, kombinerat med sin elidrott. Nu vill vi låta henne vara ett tag för att ge henne andrum, men sedan får man suga in henne efterhand!

- Man ska inte bara stirra sig blind på att de ska bli tränare. Julia Larsson kanske ska bli en resursperson? En slags mentor för yngre spelare. Vi kommer pinpointa X antal unga tjejer för att få fram mer U19-tjejer, och då kan hon vara en mentor för dem eftersom hon har varit där själv liksom. Jag tror inte man vill bli tränare direkt när man lagt ner fem dagar i veckan plus matcher. Då finns det andra former man kan använda dem för. Det gäller att hitta rollerna!